[...] białka mleka - najczęsciej spotykanego biłka. Bialko mleka - tuz po 'wyjęciu' z krowy - zwiera ok.3,4% bialka (dla ciekawosci podam że ludzkie ma ok.1%). Tak wiec mamy mleko od krowy. W tym mleku mamy bialko serwatkowe ktore zajmuje ~20% i mamy kazeine ktora zajmuje ~80% (u czlowieka 60:40). Na pólkach sklepowych najczęściej spotykamy [...]
Odpowiedzi: 44 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-04-03 04:04:54 Liczba szacunów: 0
Witam jak w temacie chodzi mi o modyfikacje albo o pomoc w rozpisaniu nowej diety na masę. Ważę około 75 kg i mam grupę krwi A. Przez 5 tygodni na diecie przytyłem około 2,5 kg. A chciałbym do wakacji dobić do minimum 85 kg ,a do końca roku minimum do 90 kg. Dieta: 1. posiłek -Chleb razowy 100g -serek wiejski 200g -jogurt owocowy 150g 2. posiłek [...]
Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1120 Data: 2010-05-06 19:16:41 Liczba szacunów: 0
[...] i wapnia z organizmu. W pewien sposób można zapobiegać temu niekorzystnemu procesowi, np. poprzez wypijanie większej ilości płynów oraz spożywanie produktów bogatych w wapń (mleko i jego przetwory). Niestety większość kulturystów ogranicza spożywanie produktów nabiałowych, a co 'mądrzejsi' eliminują je całkowicie z diety. Niekorzystny proces [...]
Odpowiedzi: 52 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-08-13 21:12:21 Liczba szacunów: 4,25
Koktajle Koktajl 1 (standardowy lekki koktajl spożywany między posiłkami). - Mleko 0,5% (pół szklanki) - Mleko sojowe w proszku (2 łyżki) - Jajo kurze (białko) najbardziej wartościowe białko dla człowieka - Miód (1 łyżka) - Jogurt naturalny 3% (pół szklanki) Wszystko należy dokładnie zmiksować. Wartości odżywcze koktajlu: Białko - ok. 20 g [...]
Odpowiedzi: 248 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-12-02 20:21:28 Liczba szacunów: 5
Wczoraj mnie zdenmerwował kumpel z siłki mówiąc iż mleko i białko niweluje działanie kreatyny. Ja biorę już kreatynę 16dzień i brałem ją po treningu godzinę po zjedzeniu jajka sadzonego oraz wypiciu pół litra mleka z rozpuszczonym białkiem serwatkowym. Po zjedzeniu tego odczekiwałem godzinę i brałem kreatynę (5g)- faza podtrzymywania (10g/dzień). [...]
Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 3102 Data: 2003-11-21 22:37:19 Liczba szacunów: 0
[...] do prawidłowego wchłaniania wapnia, oraz z braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym), które zazwyczaj [...]
Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 13751 Data: 2005-03-09 16:46:15 Liczba szacunów: 0
[...] uszkodzonej podczas treningu. Najlepiej spozywac bialka, ktorych sklad aminokwasow jest pelny. Zalicza sie do nich bialka zwierzece: drob, ryby, wolowina, cielecina, jaja, mleko, chudy twarog oraz inne przetwory mleczne. Przyjelo sie, ze ilosc spozywanego bialka dziennie powinna wynosic 2-3g na kg masy ciala. Obecnie nie ma zadnych dowodow aby [...]
Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-22 18:47:32 Liczba szacunów: 4,75
[...] regenerację, bez żadnych poślizgów. Jak brać glutaminę: Prawie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają glutaminę, ale najbogatsze jej źródło stanowi mięso i mleko. Mimo to, jest prawie niemożliwe, by pokarm zapewnił taką jej ilość, jaką można dostarczyć stosując suplementy. Trzeba było by zjeść olbrzymią ilość mięsa i mleka, by [...]
Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5671 Data: 2006-08-07 14:45:21 Liczba szacunów: 0
[...] Czy ktokolwiek z nas zastanawia się dlaczego właśnie białka serwatkowe są tak popularnym surowcem? Czy ktokolwiek z nas przeanalizował, że mimo faktu iż mleko samo w sobie nie jest głównym białkowym bohaterem w diecie kulturystów i osób rekreacyjnie dbających o sylwetkę, to jest ono nieodłącznym elementem prawie każdego [...]
Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 3669 Data: 2011-09-17 08:56:39 Liczba szacunów: 0
[...] nasz ustrój potrafi sobie sam skonstruować, o ile ma odpowiedni do tego budulec. Wartość białka zależy od jego zestawu aminokwasów. I tak białka pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery, jaja, mięso) mają wszystkie konieczne aminokwasy, uznano więc je za pełnowartościowe. Białka pochodzenia roślinnego nie odpowiadają białku naszego ciała, są [...]
Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8555 Data: 2008-11-02 09:29:25 Liczba szacunów: 0
Pewnie nieraz slyszłes o tym ze mleko jest beee. Spozycie mleka ogolnie jest bee - a co dopiero mowic o spozyciu po treningu. Mleko po treningu? Tak - wlasnie po treningu! Zachecam do przeczytanie kilku badan na temat mleka. Pomijajac aspekt laktozy - bo nie wszyscy maja problemy z trawieniem laktozy - jesli ktos ma 'to' - to definitywnie jest [...]
Odpowiedzi: 221 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-05-23 15:50:56 Liczba szacunów: 5
[...] (na pół twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą) z + 20 g ziaren sezamu - do spożycia w posiłku o 22.00 Przygotowanie naleśników: - Wsypujesz mąką do miski, dodajesz, mleko, całe jajo, wodę i mieszasz wszystko. - Oddzielone białka jaj (5) w osobnej misce ubijasz na pół sztywno, a następnie dodajesz do miski z pozostałymi składnikami. - [...]
Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 2399 Data: 2010-02-18 15:32:22 Liczba szacunów: 0
[...] emulgatory, które zapewnia odpowiednie rozmieszanie się wszystkich składników gainera: węglowodanów, białek, tłuszczu - w rozpuszczalniku, jakim może być woda lub mleko. Jednak taki produkt jest już znacznie droższy, tym samym jego sprzedawalność jest o wiele mniejsza niż tanich gainerów opartych na [...]
Odpowiedzi: 82 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-04 22:00:40 Liczba szacunów: 0
[...] stanowią pozycję marginalną, ze względu na ich znikomy udział w ogólnej masie białek serwatkowych. Pewien odsetek społeczeństwa posiada swoistą alergię na mleko krowie. Podstawowymi czynnikami alergizującymi mogą być : laktoza oraz znacznie rzadziej laktoglobulina. Spójrzmy jak powyższy problem jest rozwiązany przez firmy [...]
Odpowiedzi: 36 Ilość wyświetleń: 13834 Data: 2008-05-29 17:06:55 Liczba szacunów: 0
[...] stanowią pozycję marginalną, ze względu na ich znikomy udział w ogólnej masie białek serwatkowych. Pewien odsetek społeczeństwa posiada swoistą alergię na mleko krowie. Podstawowymi czynnikami alergizującymi mogą być : laktoza oraz znacznie rzadziej laktoglobulina. Spójrzmy jak powyższy problem jest rozwiązany przez firmy [...]
Odpowiedzi: 46 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-22 10:13:24 Liczba szacunów: 0
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-06 11:16:06 Liczba szacunów: 0
[...] w ten sposób uspokoić swoje sumienie, szczególnie wtedy, gdy się źle odżywiają. Lekarze zalecają, aby ZAMIAST SZTUCZNYCH WITAMIN SPOŻYWAĆ NATURALNE. Tzn. owoce, warzywa, mleko i jego przetwory oraz produkty zbożowe. Podkreślają także, że nieprawidłowe żywienie nie zniszczy nas od razu, lecz dopiero po latach. Witaminy syntetyczne są w takim [...]
Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 2531 Data: 2005-09-01 21:49:24 Liczba szacunów: 0
[...] ich trawienie i wchłanianie). Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 30% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego po spożyciu mleka krowiego. Izolat białka serwatkowego, [...]
Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 17134 Data: 2008-11-02 16:45:52 Liczba szacunów: 5