[...] o niskiej zawartości laktozy końcowe stężenie glukozy we krwi po 3 h było wyższe po klasycznym mleku, w porównaniu do beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy Jakie mleko dla diabetyków? Wyniki badania sugerują, że mleko beztłuszczowe o niskiej zawartości laktozy może być odpowiednie w przypadku stosowania diet dla diabetyków i innych [...]
[...] przykro mi, ale istnieją setki tysięcy przykładów zdrowych osób jedzących głównie mięso i nabiał. 99% kulturystów odżywia się w ten sposób. Problemem nie jest cukier, mleko, jajka, ser żółty czy mięso – ale nadmiar jedzenia oraz niedobór ruchu. To jest źródłem epidemii otyłości, a z nią związane są liczne choroby (nowotwory, cukrzyca, [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba [...]
[...] Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija majątek na strachu przed mlekiem, czystą trucizną. Nie udało się [...]
[...] cukru oraz woda mineralna bez dodatków. Przykładowo Dorian Yates (6-krotny Mr Olympia) przeszedł na dietę o niskiej zawartości protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko kokosowe, jagody, orzechy, nasiona, słodkie ziemniaki, ryż, fasolę itd. Należy unikać produktów smażonych oraz bogatych w tłuszcze nasycone. Jaki trening po 40-tym [...]
[...] miast w Polsce). Na dodatek niektóre z nich nie stroniły od tytoniu czy alkoholu, a ich diety i aktywność fizyczna pozostawiały wiele do życzenia. W umiarkowanej ilości, mleko i produkty mleczne nie powinny stanowić wielkiego zagrożenia dla zdrowia. Aktywacja osi związanej z insuliną i IGF-1 nie oznacza od razu, iż każdy pijący mleko i [...]
[...] dorosłych) i produktów mlecznych skraca życie, gdyż powodują niewspółmierny do zawartych w nich węglowodanów silny wyrzut insuliny (indukują zaburzenia glikemii). Ponadto mleko krowie zawiera liczne hormony, które negatywnie wpływają na zdrowie i skracają życie. Soki owocowe i napoje Z powodu nadmiernej zawartości węglowodanów o szybkiej [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś dieta jest w danym momencie modna, to wcale nie [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] białka wzrosła do ~121 g. W drugiej grupie, jedzącej mięso (średnio: 291 g dziennie) stężenie insuliny wzrosło o 6,6%. Należy dodać, iż chłopcy z tej drugiej grupy też pili mleko, ale tylko 236 g dziennie, czyli 8,5 razy mniej niż w pierwszej grupie. Tutaj początkowo podaż protein wynosiła ~65 g, w trakcie interwencji wzrosła do ~105 g dziennie. [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] rodzajów raka (innych, niż bezpośrednio związanych z wdychaniem dymu, np. rakiem płuc). Ryzyko cukrzycy i raka kolosalnie rośnie, jeśli dana osoba obok tytoniu, sięga po mleko i produkty mleczne, węglowodany o szybkiej kinetyce (np. słodzone napoje, ciastka, czekolady, słodkie przekąski), napoje zawierające jednocześnie węglowodany i etanol [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do dyspozycji różne napoje roślinne z mniejszą lub większą zawartością węglowodanów. Oczywiście możesz nadal pić mleko krowie, jeśli lubisz, ale należy sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po jego wypiciu, żeby wiedzieć, jak ono na Ciebie wpływa. Na każdego mleko może wpłynąć [...]