witam. w tabeli kalorii widać że mięso przed i po ugotowaniu mają różne wartości, bardzo dużo białka mniej w ugotowanym,. jak przyrządzić szynke żeby nie traciła na wartościach? wiadomo ugotowana więcej warzy i ma to jakiś wpływ ale bez przesady żeby była taka różnica.
Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 748 Data: 9/7/2013 4:20:16 PM Liczba szacunów: 0
a ja daje mieso, ziola, rosolek, zalewam woda i wstawiam na ogien,to chyba tez mi nieuciekna wartosci miesa. a mieso po ugotowaniu traci okolo 30 procent wagi
Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/10/2010 5:10:55 PM Liczba szacunów: 1
Do wszystkich kalkulatorów wpisuje się mięso po ugotowaniu? Ryż tak samo? Jak na ryżu jest napisane te 80g wegli/100 to to jest suchego czy po ugotowaniu?
Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 1760 Data: 5/19/2011 5:57:10 PM Liczba szacunów: 0
A no znikam czasem. %-) Ja to nie lubie jak mi mamuśka ugotuje bo nie zważy tego, a mięso po ugotowaniu nie wiadomo jak liczyc... Już kilka razy mówiłem, żeby nie gotowała i jest przerwa na 2-3 dni i znowu %-)
Odpowiedzi: 686 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/6/2013 5:28:50 PM Liczba szacunów: 0
Jeśli dotychczas ważyłem mięso po ugotowaniu to mój organizm jest przebiałkowany?Co mam teraz zrobić? Organizm już się przyzwyczaił do takiej ilości bialka?
Odpowiedzi: 2996 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/18/2009 1:05:18 PM Liczba szacunów: 0
myslalem ze to przez te solanki i inne syfy. wiec wg. tego co napisales zakrzes mieso po ugotowaniu ma wiecej miesa(bialka %) w miesie niz przed? dobra zrobie tak jak robisz dzieki sog juz nie wejdzie
Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1665 Data: 9/28/2005 8:24:17 AM Liczba szacunów: 0
Choroby tarczycy oraz autoimmunologiczne, w tym Hashimoto, zajmują obecnie trzecie miejsce na liście najbardziej przewlekłych chorób, tuż za chorobami układu krążenia i nowotworami. Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną zapalenia tarczycy i jedną z najczęstszych przyczyn wola, czyli powiększenia gruczołu tarczowego. Hashimoto dotyka nawet [...]
Odpowiedzi: 121 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/5/2016 11:12:42 AM Liczba szacunów: 0
250g po ugotowaniu. Z tego co kiedyś testowałem to 100g suchego makaronu waży 300g po ugotowaniu. Dałoby to okolo 80g suchego spagetti. Jedyne typowe wegle dzisiaj. W sosie głównie mielone mięso. (śniadanie to 4 jajka na 50g boczku i lyzeczce kokosa) Tej wątróbki to zjadłem 2 kawałki bo jeszcze nie jestem głodny.. Także na 3 albo i 4 posiłki [...]
Odpowiedzi: 5575 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/27/2019 8:04:13 PM Liczba szacunów: 0
91. Sałatka Patryka do frytek Kukurydza i majonez jako baza, żeby było ostrzejsze: pomarańcza lub mandarynka ew. odrobina musztardy, żeby było zabawniej: szczypiorek lub pietruszka (nie za dużo) papryka duża, czerwona fasola, jabłko, nawet rodzynki 92. Sałatka Szefa Kuchni Kurczak wędzony - 1,870 kg, winogrona - 0,800 kg, majonez - 0,270, [...]
Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/19/2007 8:55:42 PM Liczba szacunów: 0
200. Sałatka z jajek z kalarepą 3 jajka ugotowane na twardo, 20 dag ugotowanej kalarepy, 4 łyżki zieleniny, 10 dag jabłek, 3/4 szklanki kefiru, sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz Jajka obrać ze skorupek, drobno pokroić. Ugotowaną kalarepę pokroić w kostkę, wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła jajkami, oprószyć solą i pieprzem. Kalarepę skropić [...]
Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/19/2007 8:56:37 PM Liczba szacunów: 2
Podczas obróbki większość produktów zmienia swoją wagę. To normalne. Ryż, kasza ją zwiększają, ponieważ nasiąkają wodą a mięso zmniejsza, bo trochę się kurczy, roztapia się część tłuszczu i zmniejsza ilość wody w mięsie. To jak zmieni się waga mięsa po ugotowaniu zależy od czasu gotowania, składu mięsa itp. Nie da się jednoznacznie określić ile [...]
Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 172 Data: 9/4/2019 11:24:24 PM Liczba szacunów: 0
Grubość fałdy to inna sprawa. Brzuch jakiś taki wzdety się zrobił. Ostatnio jem codziennie przynajmniej 150g twarogu/250g serka wiejskiego, a pieczywo 75-150g. W sumie to nawet po 2 porcje tego nabiału i pieczywa dziennie spożywam. Objętościowo nie jem dużo więcej. Zamiast łyżki tłuszczu wpada 50-75g zboża, albo makaronu. Po ugotowaniu oczywiście [...]
Odpowiedzi: 5575 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/12/2019 9:09:02 PM Liczba szacunów: 0
6jaj L 750-100g mięcha 3x40g białka - daje to ze 100g czystego białka kubek wina - średnio 250ml Do tego też jakieś węgle - dżemy, owoce, chleb, ciasta Ogólnie, to góra jedzenia!! Jem średnio dziennie: - 3-4 jaja - mięso 150-200g 1-2x dziennie - obiad domowy - nie cuduję teraz, a tak to bym celował w nabiał.. - 0-3 owoce (jabłko/banan) - w [...]
Odpowiedzi: 5575 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/24/2016 10:44:36 PM Liczba szacunów: 0
Tak to też warto. Teoretycznie osad w wielu badaniach był bez bakterii. Raz się pojawiały nieliczne. Czy posiew byłby potrzebny? Co do parametrów funkcjonowania nerek to też zrobiłem tych badań trochę. I tak elektrolity potas magnez fosfor sód w porządku są. wapń całkowity ma tendendencje do przekraczania nieznacznie normy. Zjonizowany w porządku. [...]
Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/9/2020 5:24:28 AM Liczba szacunów: 0
To jak długo wytrzyma wcześniej przygotowany posiłek w lodówce zależy w dużej mierze od tego, czy prawidłowo przechowujemy żywość w lodówce. Świeży drób, niepoddany obróbce termicznej powinniśmy przechowywać w lodówce maksymalnie dwa, trzy dni. Ryby krócej, maksymalnie jeden, dwa dni. Nie należy więc kupować dużych ilości świeżego mięsa oraz ryb [...]
Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/1/2016 4:05:21 PM Liczba szacunów: 1
Osoby trenujące oraz dbające o dietę zwykle liczą kalorie, wartości odżywcze, ważą każdy produkt przed przyrządzeniem i zjedzeniem. Zasada jest taka, że wszystkie produkty ważymy zawsze przed obróbką (przed gotowaniem, smażeniem, pieczeniem, grillowaniem, duszeniem). Wynika to z tego, że podczas obróbki zmienia nam się waga produktów. Np. [...]
Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/23/2016 6:07:37 PM Liczba szacunów: 0