Główną przyczyną śmierci z powodu nowotworów jest pojawienie się opornego na terapię przerzutu. Jak się okazuje, w środowisku organizmu na przerzuty ma wpływ m.in. stres emocjonalny oraz podniesiony poziom kortyzolu. Dlaczego? Gdyż kortyzol działa immunosupresyjnie, a podobnego rodzaju leki stosowane po przeszczepach narządów znacząco zwiększają [...]
[...] o 100-150 jednostek, prawdopodobnie przez swoje oddziaływanie hepatotoksyczne (szczególnie w dużych dawkach). Zresztą, nie trzeba szukać daleko. Pierwotna żółciowa marskość wątroby jest przewlekłą autoimmunologiczną cholestatyczną chorobą wątroby o nieustalonej etiologii. W przebiegu marskości stężenie cholesterolu może osiągać nawet [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] i podejmowaniem racjonalnych decyzji diecie tej towarzyszy ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, wymioty, niestrawność. Skutkiem drunkoreksji może być między innymi marskość wątroby, niedożywienie mózgu czy przeciążenie organizmu przez zbyt dużą dawkę alkoholu. Drunkoreksja może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza w [...]
[...] i nie może zostać wykorzystany przez docelowe tkanki. Stężenie SHBG w osoczu zwiększa się w różnych stanach, takich jak starzenie się, nadczynność tarczycy, hipogonadyzm i marskość wątroby. Lori A. Cooper i wsp. wykazali, iż osoby otyłe mają mniejsze stężenie SHBG, przez to teoretycznie więcej bioaktywnego testosteronu (jednak to niewielkie [...]
Proces odchudzania bywa czasochłonny i kosztowny. Używanie wagi wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Przyrost lub spadek kilogramów może wprowadzać w błąd. I o tym jest właśnie ten artykuł. Rozważmy kilka, celowo uproszczonych przypadków. Życie jest bardziej skomplikowane, dodatkowe czynniki mają wpływ na wyniki, ale chodzi jedynie o [...]
[...] i nie może zostać wykorzystany przez docelowe tkanki. Stężenie SHBG w osoczu zwiększa się w różnych stanach, takich jak starzenie się, nadczynność tarczycy, hipogonadyzm i marskość wątroby, a także zmniejszenie otyłości i cukrzycy. Czyli z jednej strony dieta wegańska podwyższa stężenie testosteronu, z drugiej wydaje się wywoływać stan [...]
[...] i nie może zostać wykorzystany przez docelowe tkanki. Stężenie SHBG w osoczu zwiększa się w różnych stanach, takich jak starzenie się, nadczynność tarczycy, hipogonadyzm i marskość wątroby, a także zmniejszenie otyłości i cukrzycy. Uwaga – powstał przemysł przepisywania testosteronu mężczyznom przy każdej okazji. Hipogonadyzm to nie jeden [...]
[...] stężenia IgG są skorelowane z wieloma ciężkimi chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak Zespół Sjorgena, twardzina układowa, toczeń rumieniowaty układowy i pierwotna marskość żółciowa wątroby. Podsumowanie Piwo ma wpływ na powstawanie raka (zresztą, tak po prostu działa alkohol etylowy). Ponadto, jak widać, wywołuje wiele negatywnych [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
[...] efektu, ale mogą być szkodliwe dla wątroby). Zdrowy ustrój odtruwa się sam i po prostu nie należy mu w tym przeszkadzać. W warunkach patologicznych (wątroba zniszczona SAA, marskość poalkoholową itd.), amoniak i inne substancje mogą uszkodzić układ nerwowy. Czy ashwagandha może jakoś chronić wątrobę? Ashwagandha, a wątroba Naukowcy sugerują, iż [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] podobnie jak hiperlipidemia, niedoczynność tarczycy, niekontrolowana cukrzyca, miażdżyca, choroba naczyń wieńcowych i naczyń obwodowych, nadciśnienie, alkoholowa marskość wątroby, ciąża, zawał mięśnia sercowego. Czy białko serwatkowe może regulować stężenie trójglicerydów? Celem badania było ustalenie wpływu białek serwatkowych [...]