Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
[...] niepożądanych. W badaniach z udziałem osób zdrowych i chorych na cukrzycę dawki do 50 g były przyswajane bez objawów dyskomfortu jelitowego. Co jest lepsze? Izomaltuloza czy maltodekstryna? I tu mamy problem... W związku z tym, iż w grę wchodzą miliony dolarów, największe firmy nie szczędzą pieniędzy na lobbystów. Lobbyści przekonują, że dany [...]
Skonstruowany na nowo napój izotoniczny jest wynikiem zaawansowanych badań nad optymalnym nawodnieniem i wsparciem organizmu w wysiłku. Ważnymi elementami są tu woda kokosowa oraz kompleks aminokwasów, jednak warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka ważnych składników, które mogą poprawić wydolność zarówno na ciężkich treningach, jak i w upalne dni, a [...]
[...] Winiary Galaretka pomarańczowa Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne (krokosza, hibiskusa, marchwi), aromat, maltodekstryna. 100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) dostarczy 47 kcal, w tym: 1,5 g białka 0 g tłuszczu 10,3 g węglowodanów (w tym 10,3 g cukrów) 0 g soli. Plusy: produkt [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]
[...] VO2 max (z przerwą 1 minuta). W ciągu 12 h po wysiłku mężczyźni spożyli ok. 3000 kcal: 65% węglowodanów 20% tłuszczy 15% białka Węglowodany pochodziły z 4 źródeł: glukoza maltodekstryna (polimer glukozy, o szybkiej kinetyce; główny składnik „carbo”) skrobia kukurydziana (100% amylopektyny; w cytowanych wcześniej badaniach dotyczących vitargo [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] ukończyło dwie sesje treningu szybkościowo-wytrzymałościowego w ciągu trzech dni, otrzymując białko serwatkowe (WP), białko sojowe (SP) lub izoenergetyczne placebo (PL - maltodekstryna). W każdym okresie badania stosowano okres wstępnego ładowania, podczas którego suplementację białka dostosowywano indywidualnie, aby osiągnąć całkowite [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
[...] kawy, że to nie to samo i słodycz napoju migdałowego może na dłuższą metę nieco przeszkadzać. W każdym razie jest to ciekawa alternatywa. Skład Woda, cukier, migdały 2,3%, maltodekstryna, wapń, sól morska, emulgator: lecytyny; ryboflawina, witamina B12, witamina D2 Wartości odżywcze Wartość energetyczna na 100 ml: 30 kcal Tłuszcz: 1,4 g (w tym [...]
Kreatyna w formie suplementu diety pojawiła się na szerszą skalę w latach 90. XX wieku i zawojowała rynek. Nie stało się tak bez przyczyny. Wiemy, iż korzystnie wpływa na przyrost siły, masy, mocy i szybkości, ale czy może mieć jakiś związek z funkcjonowaniem serca? Naukowcy badali wpływ trzytygodniowej suplementacji kreatyną (2 × 5 g dziennie), [...]
Międzynarodowy zespół naukowców (Iran, Stany Zjednoczone i Kanada) postanowił sprawdzić, co lepiej wspierać będzie wysiłek zawodnika sportów walki i jego zdolności do prowadzenia skutecznej walki podczas zawodów. Wyniki i podsumowanie Najlepsze efekty uzyskano w grupie stosującej kombinację kreatyny z sodą oczyszczoną. Za wyznacznik efektywności [...]
[...] w sportach walki i innych dyscyplinach. Ze względu na ograniczone jego zapasy, w wysiłku długotrwałym warto podawać 50-60 g węglowodanów na godzinę pracy, może być to maltodekstryna, specjalne mieszanki węglowodanów (carbo, vitargo) albo właśnie miód. Dzieci Miód to tonik multiwitaminowy wykazuje właściwości antybakteryjne i [...]