[...] stanowić codzienny element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Te wyjątkowe dary natury są cennym składnikiem jadłospisów, gdyż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, magnezu, czy antyoksydantów w tym witaminy E i polifenoli. Food and Drug Administration (FDA) zaleca spożycie około 40 g orzechów dziennie w celu prewencji chorób [...]
[...] smaku w porównaniu do innych produktów. Ma nieco mniej białka niż masło migdałowe i z orzechów ziemnych (4,5 g w porcji 25 g), ale za to jest źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z [...]
[...] o tym pamiętać, gdyż niedobory tego związku stanowią problem na całym świecie. Bezpośrednio przyczynia się do kształtowania gęstości mineralnej kości, „kierując” wapń i magnez w odpowiednie miejsca w organizmie. Przekłada się to na odporność kości na zaburzenia rozwojowe oraz złamania. Deficyty witaminy D prowadzą u dzieci do krzywicy, [...]
[...] aktywności GABA w organizmie usprawniają natomiast niektóre ekstrakty roślinne (np. z szafranu), ale również substancje odżywcze (np. aminokwas GABA, składniki mineralne magnez i cynk). Łączenie wymienionych środków jest bezpieczne, a dodatkowo ich działanie wzmocnione może być melatoniną, kannabidiolem, czy l-teaniną. Warto przy tym [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Obecne trendy suplementacyjne wskazują na to, aby w suplementacji sportowej wykorzystać działanie adaptogenów. Są to związki aktywne, które wykazują działanie neuromodulujące, neuroprotekcyjne. Ich wykorzystanie w świecie sportu polega m.in. na wspomaganiu koncentracji, regeneracji, jak i przyspieszeniu adaptacji do treningu, a co za tym idzie, [...]
[...] ciężkich treningów. Z czym łączyć GABA i melatoninę? Można pomyśleć o innych suplementach działających pozytywnie na poprawę jakości snu. Wyróżnić tutaj można: ashwagandhę magnez z cynkiem różeniec górski Podsumowanie Wyniki badań naukowych w znacznym stopniu określają pozytywny wpływ melatoniny i kwasu gamma-aminomasłowego na regenerację [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
[...] Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy [...]
[...] Elektrolity w VITARGO ENERGY Nowy napój VITARGO ENERGY w porcji wielkości 75 g zawiera aż 57 g węglowodanów, a oprócz tego 824 mg sodu, 299 mg potasu, 215 mg wapnia i 120 mg magnezu. Elektrolity wpływają na gospodarkę wodną organizmu oraz regulują funkcje mięśni i nerwów. Sód zatrzymuje utratę wody z potem i pomaga przyswajać glukozę do mięśni, [...]
[...] która niesie za sobą wsparcie w pracy umysłowej jest jeszcze raczkujące w naszym kraju. Mało osób korzysta z podstawowych preparatów, jak kwasy tłuszczowe omega 3 czy np. magnez, nie wspominając o suplementach bardziej zaawansowanych, które by znacznie poprawiły osiągane wyniki. Jednak na rynku jest dostępnych kilka ciekawych substancji, które [...]
Wykorzystanie poszczególnych schematów treningowych jest strategią, która pozwala nam na kontrolowanie progresji. Jednak czasem nadchodzi czas, że Twoje ciało przyzwyczaja się do dawki wysiłku, jaką mu serwujesz, jak i samo ćwiczenie nie robi na nim większego wrażenia. W jaki sposób możemy sprawdzić, czy czas na zmiany? Aby dokonać pewnej [...]
[...] dla prewencji i łagodzenia „zimowego blues’a”. Ponadto zadbać należy o inne związki wspierające układ immunologiczny i / lub nerwowy, takie jak witamina C, cynk, czy magnez. Dobrym rozwiązaniem dla osób z łagodnymi zaburzeniami depresyjnymi i niestosujących leczenia przewlekłego mogą okazać się niektóre substancje o działaniu [...]
[...] warto wiedzieć o herbacie z liści malin? Korzyści zdrowotne herbaty z liści malin Liście malin dostarczają witamin z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w organizmie jak przeciwutleniacze i pomagają chronić komórki przed [...]
[...] źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika oraz roślinnego białka. Mają także wiele innych składników odżywczych m.in. magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę E. Każdy gatunek oferuje nieco inne korzyści, dlatego też warto dodawać do posiłków różne orzechy. Jest to bardzo wdzięczny [...]
[...] przetworzonej i masowo importowanej żywności może przedłużyć życie oraz zwiększyć poziom samodzielności na starość. Efekt ten wzmocnić można dietą bogatą w błonnik, potas i magnez, a także umiarkowaną, ale regularną aktywnością fizyczną. Interwencję ruchowo-żywieniową poleca się podjąć, kiedy poziom cholesterolu całkowitego od dłuższego czasu [...]
[...] to znakomite źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą dawkę witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Są także źródłem takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo. Z batatami przyjmujemy również naturalne przeciwutleniacze, tj. beta-karoten i polifenole. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami — cząsteczkami, [...]
[...] żurawina jest bardzo zdrową rośliną, którą warto od czasu do czasu uwzględnić w swojej diecie. Zawiera ona mnóstwo witaminy A, E i C, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin żurawina zawiera też dużo minerałów, m.in.: potas, magnez, jod, żelazo i sód. Jest świetnym remedium na problemy z układem moczowym. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/2/911