Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]
[...] kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1884Data: 1/11/2020 12:50:57 AM
Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2675Data: 2/19/2019 10:56:03 AM
[...] miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
[...] biodostępność cynku, miedzi czy stężenia karotenoidów we krwi u badanych osób. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są: α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwi, która za pomocą lipoprotein, transportuje je do różnych tkanek w organizmie. Najważniejszą [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2740Data: 8/2/2019 8:26:55 AM
[...] zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególne znaczenie posiadają: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza. Pamiętajmy, że szpinak zawiera też spore ilości szczawianów, z tego [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 4395Data: 10/9/2019 10:31:06 AM
[...] sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem „zdrowa żywność”, są jagody goji. Ponadto zawarta w jagodach luteina wspomaga działanie przeciwutleniaczy, zapewnia poprawę widzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Jagody goji stosowane są również by złagodzić bóle [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 10286Data: 11/20/2017 10:28:24 AM
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 433Data: 5/18/2023 7:01:28 AM
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 8595Data: 3/31/2018 9:21:18 AM
Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 5814Data: 10/20/2018 11:16:48 AM
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] nerwowym. Żylaki czy hemoroidy ograniczyć można przy pomocy diosminy i hesperydyny, które wzmacniają naczynia krwionośne. Na problemy ze wzrokiem pewne wsparcie dać może luteina i zeaksantyna. Niezależnie od konkretnego celu, dobór suplementacji u osób starszych należy ustalić z lekarzem, a optymalnie z lekarzem i dietetykiem. Przeczytaj [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 903Data: 1/11/2023 6:56:33 AM
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 6693Data: 12/19/2019 9:42:20 AM
[...] Co jest cennego w pomidorze? Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że [...]
Wiele barwników organicznych dostępnych w pożywieniu wykazuje pozytywne właściwości zdrowotne. Astaksantyna jest jednym z nich, należy do barwników pochodzenia karotenoidowego, a dokładniej do ksantofili. Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Korzyści ze stosowania astaksantyny Astaksantyna jest [...]
Pracuję bardzo dużo przy komputerze, mam ponad 35 lat i coraz częściej bolą mnie oczy dlatego też szukałem sposobu by im ulżyć. Słyszałem dużo dobrego o luteinie więc postanowiłem ją wypróbować. Kupiłem Olimpowską bio-complex i powiem szczerze, że efekt był piorunujący , poprawa niesamowita. Zaczęłem więc czytać o luteinie i...mały zonk. Otóż , [...]
Witam , zastanawia mnie problem zwiazany ze stosowaniem Luteiny przez mezczyzn . Produkt reklamowany przez firmy produkujace splementy jako panaceum na zmeczony wzrok, ....okazuje sie byc silnym hormonem zenskim (Progesteron)....ze zacytuje: "Luteina to potoczne określenie progesteronu - hormonu płciowego, który jest niezbędny, by doszło do [...]