SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

luteina

  • Luteina i zeaksantyna są bardzo silnymi antyoksydantami należącymi do karoteinoidów. Występują w zielonych warzywach liściastych oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Rola tych związków została opisana między innymi w kontekście funkcjonowania zmysłu wzroku czy rozwoju układu nerwowego. Ze względu na wysoki potencjał prozdrowotny oraz udział w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1175 Data: 4/17/2021 12:38:30 PM
  • [...] kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1884 Data: 1/11/2020 12:50:57 AM
  • Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2675 Data: 2/19/2019 10:56:03 AM
  • [...] miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w roślinach dominującym związkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 12/4/2019 6:21:48 PM
  • Czy dieta wpływa na wzrok?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5398 Data: 10/30/2018 12:55:11 PM
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] biodostępność cynku, miedzi czy stężenia karotenoidów we krwi u badanych osób. Najpopularniejszymi karotenoidami występującymi w diecie są: α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Karotenoidy wchłaniane są przez jelita do krwi, która za pomocą lipoprotein, transportuje je do różnych tkanek w organizmie. Najważniejszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2740 Data: 8/2/2019 8:26:55 AM
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zbędnej tkanki tłuszczowej. Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególne znaczenie posiadają: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza. Pamiętajmy, że szpinak zawiera też spore ilości szczawianów, z tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10807 Data: 2/2/2018 11:09:57 PM
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4395 Data: 10/9/2019 10:31:06 AM
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem „zdrowa żywność”, są jagody goji.  Ponadto zawarta w jagodach luteina wspomaga działanie przeciwutleniaczy, zapewnia poprawę widzenia oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób oczu. Jagody goji stosowane są również by złagodzić bóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10286 Data: 11/20/2017 10:28:24 AM
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia.  Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 433 Data: 5/18/2023 7:01:28 AM
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8595 Data: 3/31/2018 9:21:18 AM
  • Naturalne antyoksydanty - gdzie jest ich najwięcej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skala ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) została opracowana jako metoda oceny zdolności antyoksydacyjnych substancji, a jej głównym zastosowaniem było porównywanie właściwości antyoksydacyjnych różnych pokarmów i suplementów. Opracowana przez National Institute on Aging w ramach National Institutes of Health (NIH) w Stanach Zjednoczonych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 647 Data: 12/4/2023 12:33:11 PM
  • Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5814 Data: 10/20/2018 11:16:48 AM
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2475 Data: 11/24/2019 2:26:43 PM
  • [...] nerwowym. Żylaki czy hemoroidy ograniczyć można przy pomocy diosminy i hesperydyny, które wzmacniają naczynia krwionośne. Na problemy ze wzrokiem pewne wsparcie dać może luteina i zeaksantyna. Niezależnie od konkretnego celu, dobór suplementacji u osób starszych należy ustalić z lekarzem, a optymalnie z lekarzem i dietetykiem. Przeczytaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 903 Data: 1/11/2023 6:56:33 AM
  • Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food.  Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6693 Data: 12/19/2019 9:42:20 AM
  • Czy ketchup jest zdrowy, czy szkodliwy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Co jest cennego w pomidorze? Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 12/22/2021 1:54:45 PM
  • Wiele barwników organicznych dostępnych w pożywieniu wykazuje pozytywne właściwości zdrowotne. Astaksantyna jest jednym z nich, należy do barwników pochodzenia karotenoidowego, a dokładniej do ksantofili. Charakteryzuje się czerwono-pomarańczowym kolorem i wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Korzyści ze stosowania astaksantyny Astaksantyna jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3235 Data: 10/5/2021 5:01:52 PM
  • Luteina a siłownia

    Temat
    Po 35 roku życia

    Pracuję bardzo dużo przy komputerze, mam ponad 35 lat i coraz częściej bolą mnie oczy dlatego też szukałem sposobu by im ulżyć. Słyszałem dużo dobrego o luteinie więc postanowiłem ją wypróbować. Kupiłem Olimpowską bio-complex i powiem szczerze, że efekt był piorunujący , poprawa niesamowita. Zaczęłem więc czytać o luteinie i...mały zonk. Otóż , [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 8821 Data: 2/23/2011 6:27:57 PM Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • luteina...nie dla mezczyzn

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Witam , zastanawia mnie problem zwiazany ze stosowaniem Luteiny przez mezczyzn . Produkt reklamowany przez firmy produkujace splementy jako panaceum na zmeczony wzrok, ....okazuje sie byc silnym hormonem zenskim (Progesteron)....ze zacytuje: "Luteina to potoczne określenie progesteronu - hormonu płciowego, który jest niezbędny, by doszło do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6178 Data: 11/1/2016 11:44:30 AM Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)