[...] tłuszczów nasyconych nie było powiązane z ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, chorobami sercowo-naczyniowymi czy udarem. Inni naukowcy bezpośrednio wskazują na węglowodany, np. R.S. Kuipers i wsp.! Wykazali oni, iż zamiana tłuszczów nasyconych na węglowodany (szczególnie te o dużym indeksie glikemicznym) zwiększa ryzyko chorób [...]
[...] kcal dziennie w grupie jabłek i 19.66 kcal dziennie w grupie gruszek). Panie jedzące ciastka zwiększyły dzienną podaż energii (w sposób niewielki, ale zapewne istotny długofalowo). Jedzenie jabłek powiązano ze spadkiem wagi ciała o 0,93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0,84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0,21 kg. Uwaga: [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Czyli najprościej rzecz ujmując, najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy” (na co wskazują niektóre badania). W diecie [...]
Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]
[...] biomechanical comparison of back and front squats in healthy trained individuals.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002072 Wretenberg, Feng and Arborelius, „High- and low- bar squatting techniques during weight-training” Medicine and Science in Sports and Exercise, 1996 [...]
[...] koncentracji. Może pomóc przełamać stagnację i zasiedzenie oraz brak chęci do ruchu poprzez wzrost aktywności wymienionych neuroprzekaźników w mózgu. CLA (sprzężony kwas linolowy), występujący naturalnie w mięsie i nabiale, wpływa na metabolizm przemiany metaboliczne w komórkach i może sprzyjać regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej. Ponadto [...]
[...] Liu TC i wsp. sprawdzali, jak podawanie DHEA wpłynie na regenerację po treningu o wysokiej intensywności (HIIT). Przeprowadzono randomizowane, podwójnie zaślepione, kontrolowane placebo badanie krzyżowe 8 uczestników w średnim wieku (49,3 ± 2,4 lat) i dodatkowych 8 młodych uczestników, którzy mieli funkcjonować, jako grupa kontrolna (w wieku [...]
[...] to wcale nie takie proste i łatwe. Przede wszystkim kalorie to pewien model, który niezbyt się sprawdza w rzeczywistości. Czy 1 g białka jest równy jednemu gramowi węglowodanów? Tylko na papierze. Jeszcze gorzej wypada zestawienie teoretycznie tych samych wartości energetycznych pochodzących z tłuszczy, etanolu i protein. A więc po [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
[...] dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 godzin. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 godziny po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
[...] kofeiny w dawce 300 mg przedtreningowo, wykazało skuteczne wsparcie wytrzymałościowe trenujących hokeistów. Natomiast jej dodatek w okresie potreningowym, wraz z węglowodanami, przełożył się na szybszą regenerację. Jedno z badań sugerowało również, że wykorzystanie kofeiny po treningu poprawiło wyniki w sprintach. Podsumowanie Jak więc [...]
Istnieje kilkadziesiąt różnych koncepcji dotyczących treningu ramion. W czasach świetności Arnolda Schwarzeneggera (od połowy lat 60’ XX wieku do połowy lat 70’ XX wieku) królował trening objętościowy, atakowano każdą partię kolosalną ilością serii. Arnoldowi Schwarzeneggerowi przypisywany jest następujący trening: poniedziałki, środy i piątki: [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] i diety, nie od farmakologii tym bardziej, iż niektóre środki wyrządzają niedźwiedzią przysługę, pogarszając funkcjonowanie wątroby i pośrednio pogarszając tolerancję węglowodanów. U osób zatłuszczonych podawanie androgenów z reguły prowadzi do nadmiernej aromatyzacji (w tkance tłuszczowej), co nasila odkładanie tłuszczu podskórnego i [...]
[...] dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w węglowodany złożone źródeł białka i tłuszczów może również pomóc w kontrolowaniu poziomu glikemii. Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i [...]