[...] co zwiększa kaloryczność napoju. To powoduje, że białko z mlekiem nie zawsze nadaje się dobrze na diecie redukcyjnej, kiedy liczy się kalorie, a te pochodzące z cukrów prostych, do których zalicza się laktoza, są w szczególności niekorzystne z punktu widzenia odchudzania. Dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy lepsze jest więc białko z wodą.
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier stołowy, miód, laktoza) oraz ograniczyć podaż węglowodanów w godzinach popołudniowych (negatywny wpływ na glikemię). Jeśli zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej 3-6 h przed treningiem [...]
[...] IDEALNE POSIŁKI DLA WEGAN I WEGETARIAN Wskazówki dla początkujących wegan Czytaj etykiety Kupując żywność, sprawdź etykiety pod kątem takich słów jak kastoreum, kazeina, laktoza, podpuszczka, szelak i serwatka. Wszystkie odnoszą się do białek, zagęszczaczy i innych dodatków pochodzących od zwierząt. Bądź przygotowany Niezależnie od tego, czy [...]
[...] czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, to o wiele zdrowiej wyjdzie [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] nie nadaje się zbytnio do wykorzystania w suplementacji sportowej. Zawartość procentowa białka w tego typu produkcie waha się w granicach 10-15%, a pozostałą część stanowi laktoza i tłuszcz. Chcąc wykorzystać suszoną serwatkę na potrzeby uzupełnienia białka w diecie, musimy być przygotowani na to, że dostarczy ona nam znacznych ilości cukru, co [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] a jego rozpuszczalność powinna być wzorowa. Zwrócić należy również uwagę na to, aby były to proteiny oparte na WPC, a nie stanowiły tzw. suszoną serwatkę, która jest odpadem mlecznym przy produkcji serów. Suszona serwatka zazwyczaj posiada jedynie 15 g białka na 100 g produktu, a reszta to laktoza, która dostarczy Wam wielu kłopotów trawiennych.
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
W ramach wstępu z góry zaznaczam, że treść tego postu przeznaczona jest głównie dla przedstawicielek płci pięknej ( a w każdym razie piękniejszej ), które często trafiają na SFD w poszukiwaniu złotego środka na stracenie kilku(nastu) zbędnych kilogramów, a nie do końca znane są im podstawowe zasady zdrowej i przed wszystkim skutecznej, (a więc [...]
[...] LDL. masło klarowane /SFD/2016/12/12/40c76f9e5dae476f8676472e13fcbcb7.jpg Bogate jest w witaminy A, D, E i K. Masło klarowane, z którego zostaje usunięta kazeina, laktoza oraz woda i inne zanieczyszczenia jest zdrowsze, nie uczula. Ponadto zawiera drogocenny kwas masłowy. masło <82%tł [...]
[...] kifoza hiperlordoza skolioza Węglowodany- sacharydy. Ze względu na budowę wyróżniamy monosacharydy np: glukoza, fruktoza oligosacharydy (di- i trisacharydy) np sacharoza i laktoza polisacharydy np skrobia O polisacharydach mówi się jako o cukrach złożonych, o oligo- i monosacharydach jako o cukrach prostych. Ze względu na różnice biochemiczne [...]
[...] składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, [...]
[...] składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, [...]
[...] i budowie nowych włókien mięśniowych w procesie regeneracji. Węglowodany możemy podzielić na dwa rodzaje: (Herve Duchemin, 2009): • węglowodany proste - fruktoza, laktoza, maltoza, glukoza - możemy je znaleźć na przykład w owocach, mleku, miodzie czy warzywach, • węglowodany złożone - wielocukry, skrobia - możemy je znaleźć w takich [...]
[...] kosztuje 61 groszy. Najtańszy sos do pieczeni. Sos do pieczeni Tesco - 0,99 zł Sosy do pieczeni, pięć pierwszych składników w dwóch markach. Marka Tesco: mąka pszenna, laktoza, skrobia ziemniaczana, sól, substancja wzmacniająca smak. Droższy Knorr, za 1,67 zł: skrobia modyfikowana, maltodekstryna, glukoza, mąka pszenna, tłuszcz roślinny. [...]