[...] jest koenzymem wielu enzymów flawonowych - dehydrogenaz, odgrywa ważną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i węglowodanów.W organiźmie człowieka wchodzi w skład mononukleotydu flawinowego (FMN) i dinukleotydu flawino-adeninowego (FAD) - koenzymów [...]
[...] 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych Konserwanty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne [...]
Okej pare informacji na temat innych substancji spozywczych poprawiajacych prace mozgu, skoro Bigger zaczoles wymieniac ;) Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. [...]
[...] info z mojego innego postu.... Hmm a moze przeniesc go do Suplementacji ? Substancje spozywcze wspomagajace prace mozgu ----------------------------------------------- Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W [...]
[...] resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w [...]
Fitmax wprowadził nowy produkt - WHEY AMINOS 2000 w opakowanich 150 i 325 tab. Poniżej przedstawiam opis produktu. Co o nim myślicie? Aminokwasy serwatkowe, które zostały wyprodukowane na bazie białka serwatki, uznawanego obecnie za najlepsze źródło białka dla kulturystów. Zawartość hydrolizatu białka serwatki: 99,00%. Sposób użycia i dawkowanie: [...]
[...] substancji aktywizujących spalanie tłuszczu zapasowego, dobranych i skomponowanych w sposób współnasilający efektywność działania. L-karnityna (witamina BT) wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w przemiany energetyczne - spala tłuszcz i zapobiega jego gromadzeniu. Lecytyna, cholina, inozytol, lizyna, metionina i kwasy omega-3 zaliczane [...]
[...] substancji aktywizujących spalanie tłuszczu zapasowego, dobranych i skomponowanych w sposób współnasilający efektywność działania. L-karnityna (witamina BT) wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w przemiany energetyczne - spala tłuszcz i zapobiega jego gromadzeniu. Lecytyna, cholina, inozytol, lizyna, metionina i kwasy omega-3 zaliczane [...]
[...] się rodników. Na szczęście każdy z nas jest zabezpieczony w mniejszym lub większym stopniu genetycznie. Na wyposażenie obronne składają się tokoferole, glutation, kwas askorbinowy oraz inne antyutleniacze, które w mniejszym lub większym procencie „siedzą" w naszym organizmie, są gotowe do kontrataku i rzeczywiście w razie potrzeby [...]
[...] biorą witaminy B1, B2, B3 i B6 Witamina B1 (tiamina) Głównym zadaniem witaminy B1 jest ułatwienie pozyskiwania energii ze spalania węglowodanów i zmniejszanie produkcji kwasu mlekowego. Z tego powodu jest częstym składnikiem różnorakich odżywek węglowodanowych. Tiamina wpływa na ogólne napięcie układu nerwowo-mięśniowego, dlatego też [...]
[...] biorą witaminy B1, B2, B3 i B6 Witamina B1 (tiamina) Głównym zadaniem witaminy B1 jest ułatwienie pozyskiwania energii ze spalania węglowodanów i zmniejszanie produkcji kwasu mlekowego. Z tego powodu jest częstym składnikiem różnorakich odżywek węglowodanowych. Tiamina wpływa na ogólne napięcie układu nerwowo-mięśniowego, dlatego też [...]
[...] wspomagania wysiłku, zmodyfikowany i poszerzony podział wg. Williamsa. Myślę, że może się przydać jako ciekawostka. 1. Żywieniowe: a. Białka: I. suplementy białkowe, b. Aminokwasy: I. arginina, II. lizyna, III. asparaginiany, IV. glutamina, V. kwas glutaminowy, VI. febyloalanina, VII. tryptofan, VIII. aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach [...]
[...] substancji aktywizujących spalanie tłuszczu zapasowego, dobranych i skomponowanych w sposób współnasilający efektywność działania. L-karnityna (witamina BT) wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w przemiany energetyczne - spala tłuszcz i zapobiega jego gromadzeniu. Lecytyna, cholina, inozytol, lizyna, metionina i kwasy omega-3 zaliczane [...]
[...] - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych Konserwanty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne [...]
[...] to:salata,kapusta,szpinak,pomidory,watroba.niewielkie ilosci wystepuja tez w:ziemniakach,mleku.zapotrzebowanie dzienne dla dzieci to 1mga dorosli to 4mg na dobe. Witamina C-kwas askorbinowy i kwas dehydroaskorbinowego.Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie o wlasciowsciach przeciwgnilnych.Dotychczas w danych witamina ta spelnia nastepujaca role: [...]
[...] Skład chemiczny. Szyszkojagody zawierają 2% olejku eterycznego, 40% cukrów, 0,5% żywic, 8% barwników, goryczkę - juniperynę - ok. 1%, flawonoidy, witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne i garbniki. Olejek eteryczny zawiera pinen, kadinen, borneol, kamfen, junen (czynny diuretycznie), juniperol, terpineol. Ponadto w owocach i w igliwiu [...]
[...] w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40o C. Skład chemiczny. Herba Serpylli zawiera ok. 0,2-0,6% olejku eterycznego, gorycz - serpyllinę, flawonoidy, garbniki - ok. 5%, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy), witaminy (np. C). Wśród flawonoidów możemy znaleźć luteolinę, diosmetynę, apigeninę i skutelareinę; mają one budowę [...]