[...] się produktami wysokoenergetycznymi i nie są przy tym narażone na ryzyko utuczenia. Z drugiej strony, można chudnąć żywiąc się w McDonald’s (dostarczając np. 1700-2000 kcal dziennie przy zapotrzebowaniu wynoszącym 2400-2600 kcal). Oczywiście nie jest to mądre ani zalecane, gdyż fast foody to kiepski pokarm, antyodżywczy i skracający życie. [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] Dodatkowo 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie. Spożywano co najmniej 2 l wody mineralnej dziennie. Średnia kaloryczność diety VLCKD wynosiła między 450–600 kcal dziennie dla kobiet i 650–800 kcal dziennie dla mężczyzn. Wyniki po 8 tygodniach stosowania diety! Waga ciała zmniejszyła się 105 kg do 90 kg (średnia), odnotowano [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z [...]
[...] tu tylko kilka nadal popularnych mitów, krąży ich jednak znacznie więcej. „Jeśli nie jesz po godzinie 18:00, to chudniesz” Jeśli od godziny 8:00 rano do 17:59 zjesz 5000 kcal, a potrzebujesz 3500-3800 kcal dziennie, to… zaczniesz tyć i to bardzo szybko. Wspomniany mit nie jest oparty o wiedzę naukową i to jak funkcjonuje ustrój człowieka. [...]
[...] (jabłka) ↓ 82.31 kJ dziennie (na grupę) ↓ 0.93 kg (jabłka) ↓ 0.84 kg (na grupę) 10 tygodni Sartorelli et al. 2008 ↑ 123 g dziennie ↓ 1331 kJ dziennie (-318 kcal dziennie) ↓ 1.4 kg 6 miesięcy Ello‐Martin et al. 2007 ↑ 52.3 g dziennie ↓ 2090 kJ dziennie (-500 kcal dziennie) ↓ 7.9 kg 1 rok Svendsen et al. 2007 ↑ 500 g dziennie ↓ [...]
[...] zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na kg m.c., czyli 120 g tłuszczy (1080 kcal), 27% ~ 4,57 g węglowodanów na kg m.c. (457 g węglowodanów), 1828 kcal – 45,7% Ogólna [...]
[...] jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego wpływu na glikemię. W jednym z badań zastosowano dietę, w której przynajmniej 5 x w tygodniu jedzono na śniadanie 2 jajka (340 kcal) lub taką samą ilość energii w postaci bajgli (pieczywo). Mimo, iż w obu grupach zastosowano 1000 kcal deficyt, to po 8 tygodniach grupa jedząca jajka straciła 65% [...]
[...] nad osobą otyłą są o 1429 dolarów wyższe (ponad 5000 zł), w porównaniu do tej o normalnej wadze i składzie ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 dodało do diety: 3 jabłka (0,63 kcal/g produktu) 3 gruszki (0,64 kcal/g [...]
[...] obejmował 30 minut treningu siłowego, obwodowego, 3 dni w tygodniu. Panie miały przypisaną dietę o 30% podaży energii z tłuszczów, która w pierwszej fazie dostarczała 1200 kcal dziennie (tydzień), a później 1600 kcal dziennie przez 9 tygodni (faza II). W drugiej fazie dostarczano więcej węglowodanów (HC) lub protein (HP). Pobierano próbki krwi, [...]
[...] dodatkowej porcji kalorii. Mięso, makaron, ryż, kasza czy pieczywo, łatwo chłoną dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g węglowodanów tylko 4 kcal, z kolei białko teoretycznie 4 kcal, jednak efektywnie jest słabym materiałem energetycznym, więc można je [...]
[...] solidny zestaw z McDonald’s. Porcja przedtreningowa składała się z trzech podwójnych cheeseburgerów, dużych frytek, dietetycznej coli, 2 ciastek jabłkowych. Całość ~1682 kcal! Dla Palumbo nie było to jeszcze dużo energii, gdyż miał zapotrzebowanie przekraczające pewnie 5000 kcal dziennie. Jednak dla większości ludzi obowiązuje złota zasada: [...]
[...] się w chrupiącej panierce, potrafi mocno podnieść ilość dostarczonej energii. Podobnie ma się kwestia nadziewanych czekoladek, gdzie jedna potrafi dostarczać nawet do 100 kcal. 35. Nie dodawaj tłuszczu do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma [...]
[...] tłuszczy, 5-20% węglowodanów DUKAN: 48% białka, 34.5% tłuszczy, 17.5% węglowodanów (dane pochodzą z fazy I diety Dukana; % zostały wyliczone względem dostarczania ~907 kcal dziennie przy rozkładzie 109 g protein, 34,7 tłuszczów, 39.7 g węglowodanów). Ciężko uznać, by VLCKD, Atkins i Dukan miały cokolwiek wspólnego... Dieta Dukana jest [...]
[...] a większość energii zużywamy wtedy, gdy nic nie robimy. Im więcej mięśni, tym więcej energii jest zużywane, w tym tłuszczów. Dlatego takim nieporozumieniem są diety 1200 kcal dla osoby, której zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet hipokalorycznych lub VLCD, czyli tych o bardzo niskiej podaży energii (np. 400-800 [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] nie są źródłem witaminy B12 (zawierają ją np. mięso, produkty mięsne) oraz wielu innych niezbędnych związków. Problem nr 2. Diety niskokaloryczne (np. dostarczające 800-1200 kcal dziennie) oparte na pokarmach w formie płynnej, mogą powodować znaczny spadek masy ciała. Jednak są to zmiany związane z manipulacją ilością wody, a więc nie mają nic [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]