[...] kancerogenezie, cukrzycy i innym niekorzystnym zmianom w ustroju (oraz długofalowo skraca życie). Jakie są źródła węglowodanów? Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron (mają one mniej korzystny wpływ na [...]
[...] co najmniej 6-8 h snu, niektórzy będą musieli spać dłużej, niż inni. Regeneracja również zależy od diety – należy zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
[...] kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do 10 g węglowodanów na kg masy ciała). [...]
[...] obróbki termicznej, a szczególnie smażenia. Oprócz akryloamidu zapewniasz sobie w ten sposób dowóz niekoniecznie pożądanej, dodatkowej porcji kalorii. Mięso, makaron, ryż, kasza czy pieczywo, łatwo chłoną dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] Zazwyczaj wybór pada na tradycję, bo przecież z ziemniakiem niewiele trzeba robić. Poniżej zestawienie ziemniaka z kaszą gryczaną, jedną z najbardziej znanych kasz. Plusy: kasza ta jest ogólnodostępna, na jej bazie i z jej dodatkiem można wyczarować wiele ciekawych, bardzo aromatycznych dań zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest bogactwem [...]
[...] problemu. Tym bardziej, iż w trakcie treningu wychwyt glukozy przez mięśnie rośnie nawet 6-krotnie! Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją [...]
[...] dostarcza aż 4.5 g soli, z kolei podwójny McRoyal pikantny 3.1 g. Jakie są najlepsze źródła węglowodanów? Ryż biały i brązowy, makaron klasyczny i razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, jednak z reguły nie warto [...]
[...] Nie uważam też, aby glukoza była szczególnie korzystna. Kulturysta (i każda osoba szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce (kasza gryczana, pęczak, makaron razowy, ryż brązowy itd.). Gdy glukoza jest podawana bez fruktozy, uzupełnia glikogen wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i [...]
[...] migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto stosować do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
[...] konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją [...]
[...] makroskładniki 492.1 kcal Białka: 26 g Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 59 g Suma około 1823 kcal B 90 g T 73 g W 203 g Dzień II Śniadanie Gryczanka z mlekiem sojowym i owocami kasza gryczana 60 g mleko sojowe 200 ml winogrona 40 g banan 40 g orzechy laskowe 20 g Energia i makroskładniki 468.2 kcal Białka: 17 g Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 60 g [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby mające problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz tłuszczów), zarówno w [...]