Wymieniłem główne powody: kaloryczność, czas trwania diety, aeroby... inne mogą być związane z niedoborami pewnych składników odżywczych np: selenu, no i oczywiście z pewnymi wadami, których miejmy nadzieję nie masz. Właściwa kaloryczność to taka, która jest wyliczona według właściwego wzoru i jest sprawdzona w praktyce np: metodą o nazwie [...]
Planując kaloryczność diety i proporcje makroskładników przede wszystkim powinnaś mieć na uwadze kwestie związane z przywracaniem miesiączki. W dzienniczku dontknow w kolejnych wpisach rozmawialiśmy również na ten temat. Jest tam trochę sugestii odnośnie przywracania miesiączki;) Nie polecałbym suplementacji witaminami A i E. Staraj się dostarczać [...]
Ja zwrócił bym też uwagę na kaloryczność poszczegolnych makroskładników. 1g W- 4kcal 1g T- 9kcal co za tym idzie jedzac taką samą ilość T co W będziemy mieli wiecej energii. Stad też logicznym IMO jest wniosek że organizm ludzi zaprojektowany jest tak by czerpać energie z tłuszczy. Z tego co pamiętam widziałem tez przelicznik ciężkości [...]
Z treningu polecilbym FBW lub Push pull legs czyli podstawowe ruchy. Jedz tyle posilkow ile ci pasuje/wygodnie. Mozesz potreningowo wypic gainera lub miec w razie W dla uzupelnienia makroskladnikow/kalori. Trzymaj np kalorycznosc 3500 i obserwuj co sie dzieje. Jak waga bedze stala to dokladasz wiecej zarcia. Twoja dietka ok. Ustal sobie/wylicz [...]
[...] Tłuszcze - 0,8/1kg (wliczam : oliwę , orzechy włoskie) Pytania : 1.Dodać coś do tłuszczy , odjąć trochę węglowodanów? 2.Jeśli zaczynamy dietę to wiadomo trzeba ustalić sobie kaloryczność taką , żeby nasza waga została utrzymana i później w zależności co jest celem podbić lub zmniejszyć kcal. Dam taki przykład o co mi głownie chodzi. Pierś z [...]
[...] (które ustaliłem na 40% zapotrzebowania kalorycznego): 1700*0,4/4=170 gram białka węglowodany: 1700*0,3/4 = 120 gram tłuszcze: 1700*0,3/9=60 gram Objaśnienie wzoru: (łączna kaloryczność diety)*(procentowy udział w diecie makroskładnika)/(kaloryczność jednego grama danego makroskładnika)=(ilość w gramach) to tak na przyszłość, żebyś mogla [...]
[...] przyczynę. Taka sama przyczyna stoi u podstaw procesu starzenia. Od lat pięćdziesiątych wykonano tysiące badań dotyczących ograniczenia kaloryczności pokarmu. Ograniczano kaloryczność pożywienia zwierząt laboratoryjnych. Od pół wieku wiadomo, że przy ograniczeniu kaloryczności i utrzymaniu wysokiej wartości odżywczej pokarmu, zwierzęta żyją od [...]
[...] do czasu różne cheaty. Okazało się to dla mnie bardzo cennym doświadczeniem. Podsumowanie redukcji - wymiary Uśredniona waga ostatniego tygodnia redukcji: 63.93kg Ostateczna kaloryczność: 1850kcal Rozkład makroskładników: 160g białka 200g węgli 46g tłuszczu Suplementacja: od 2 tygodni FLEXAGEN na stawy Aktywność (w tygodniu): 3x2h - FBW, 2x15min [...]
- po pierwsze, z czego wynika twoja obecna kaloryczność diety (na jakiej podstawie twierdzisz że jest prawidłowa lub nie) // 1)z wlasnych wyliczen z ktorych wynika mi ze powinnam jesc 1700 laorii i to mi da deficyt rzedu -400 ( wyliczone na podstawie twoich wpisow-aczkolwiek moglam sie mylic i 2)z ustalonej przez "zielonego" z forum [...]
cze Odnosnie koszty diety by k3ho - pisalem z przymrozeniem oka - akurat pasuje idealnie do tego "modelu" przedstawionego przez k3ha - pomysl z wycena i realizacja to juz wlasne dzielo - spisalem sobie skladniki "polecialem po polkach w marketach" i stad takie kwoty. hehe myslalam, ze w tym podanym linku sa raczej informacje o [...]
cały tok rozumowania jest do dupy, bo : - po pierwsze, z czego wynika twoja obecna kaloryczność diety (na jakiej podstawie twierdzisz że jest prawidłowa lub nie) - po drugie, na jakiej podstawie twierdzisz że podniesienie kaloryczności diety do 1400 kcal jest optymalne ? Dlaczego akurat do 1400 a nie do 1300 lub 2300 ? Dopóki nie ustalisz [...]
[...] życia, tempo przemiany materii,ilość treningów, stres i wiele innych. Jeśli w tym momencie waga stoi,nie przybywa Ci w pasie i dobrze sie czujesz z tą dietą to oznacza to,że jest to dobrze dobrana kaloryczność. Jeśli zdecydujesz się zmniejszysz kaloryczność do 3000 ( czyli zredukujesz kaloryczność o ponad 1000kcal) to na 100% waga poleci w dół.
[...] źle Zrobimy tak: Pisz mi wartości BWT w taki sposób: B: 154*; W: 138; T: 48; 1600kcal** B: 150; W: 150; T: 50; 1650kcal *ilość w gramach, którą zjadłaś danego dnia **kaloryczność wyliczona przez pomnożenie łącznej ilości poszczególnych makroskładników zjedzonych w ciągu dnia przez odpowiednią wartość (4 lub 9kcal) **rozkład BWT i [...]
w miarę zmian w kompozycji ciała i intensywności wysiłku nalezy uaktualniać dietę - dostosowując i jej kaloryczność i rozkład makroskładników do nowych okoliczności nie istnieją idealne proporcje B/T/W , jest więc tu spora dowolność jeśli chodzi o gramy/kg LBM w zależności od przyjętej koncepcji diety
[...] coś do dodania w tej kwestii. Po drugie- piszesz, że jesli jest to powyżej 30% to zwiększam jednonien. a resztę pozostawiam bez zmian - postępując z ten sposób podwyższam kaloryczność poprzez podwyższenie ogólnej liczby T , czy mam to robić kosztem innych makroskładników? ogólnie taka przerwa od diety może spowodować, że trochę tego co [...]
[...] odpowiednich warunków. Przede wszystkim potrzebuje budulca, który stanowią aminokwasy oraz energii, którą może pozyskać np. z węglowodanów lub tłuszczów. Dlatego odpowiednia kaloryczność posiłków i zawartość w nich poszczególnych makroskładników jest kluczowa przy budowaniu masy mięśniowej.Ten proces trwa ,spokojnie możesz również kaloryczność [...]
[...] mi an poprawie jakości ciała nie mówimy już w tej chwili o wadze :) tym bardziej musisz wziac pod uwage slowa Piotra ! W takim razie postaram się systematycznie zwiększyć kaloryczność jak Pan uważa jak zwiększę 1 tygodnia o ok 200-300 a następnego o kolejne 200-300 to będzie ok ? mozna jeszcze na cale dwa tygodnie podbic o ~500 kcal i [...]
Myślę, że jak najbardziej jest ok. Zwłaszcza jeśli jesteś na masie. Najważniejszą sprawą jest zawsze rozkład makroskładników i kaloryczność diety. To od tego tak naprawdę zależy to czy nabierzmy na wadze czy też stracimy. Jakość produktów, jest sprawą istotną ale często mocno wyolbrzymianą. Przykład za czasów Arnolda czy nawet całkiem nie dawno, [...]
[...] musisz wyjść przyjmij sobie wartości poszczególnych makroskładników i tego się trzymaj przez pierwsze 2 tygodnie. Po tych dwóch tygodniach robisz sobie pomiary i patrzysz czy dieta się sprawdza czy nie. Jeśli nie to zmieniasz albo kaloryczność albo proporcje poszczególnych makroskładników. Nie da się tego robić w jakimś sztywnym schemacie.
Chodzi mi głównie o kaloryczność posiłków, ponieważ jeżeli chodzi o skład makroskładników, to wiem mniej więcej jak to wszystko ma wyglądać. Czy mam podbić jeszcze kaloryczność, czy tyle, ile jem, wystarczy?