Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] wapnia zmniejsza się o 10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub mlekiem acydofilnym), które zazwyczaj nie wywołują niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, lub stosować preparaty laktazy (dostępne w [...]
[...] i półtłusta wieprzowina, wołowina, a także podroby, zwłaszcza wątróbka (nie częściej niż 1 - 2 x w tygodniu) Nabiał i jaja Złe: Sery topione, serki homogenizowane smakowe, jogurty owocowe, desery na bezie nabiału, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczów roślinnych, produkty mleczne odtłuszczone i opisane jako „light”, serwatka w proszku (suszona [...]
[...] • Sałatka z fetą i pomidorami z pieczywem Składniki: Kapusta pekińska – kilka liści, pomidor (2 małe), ser typu "Feta" – plaster lub kilka kostek, bazylia świeża (łyżeczka), jogurt naturalny (1 płaska łyżka) Sposób przygotowania: Kapustę pekińską pokroić lub porwać na małe cząsteczki. Pomidory pokroić na małe cząstki. Ser feta pokroić w małe [...]
[...] 2% (35 g) Składniki dodatkowe; opcjonalnie słodziki w płynie i cynamon Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przed podaniem skropić olejem lnianym. Twaróg z dodatkiem jogurtu (i opcjonalnie słodzikiem) rozgnieść widelcem lub zmiksować. Położyć na ugotowany ryż, przyprawić szczyptą cynamonu, dodać obraną i pokrojoną mandarynkę. 11:00 - II [...]
[...] NIEZALEŻNIE OD WYBRANEGO POSIŁKU 1/3-1/2 PORCJI PASTY DR BUDWIG wg przepisu: • 3-6 łyżek stołowych oleju lnianego • 100-200g chudego białego twarogu • można dodać jogurt naturalny 0% tłuszczu – Probiotic dla uzyskania lepszej konsystencji • zmiksować na jednolitą papkę • można dodać szczypiorek lub rzodkiewkę druga część porcji – [...]
[...] NIEZALEŻNIE OD WYBRANEGO POSIŁKU 1/3-1/2 PORCJI PASTY DR BUDWIG wg przepisu: • 3-6 łyżek stołowych oleju lnianego • 100-200g chudego białego twarogu • można dodać jogurt naturalny 0% tłuszczu – Probiotic dla uzyskania lepszej konsystencji • zmiksować na jednolitą papkę • można dodać szczypiorek lub rzodkiewkę druga część porcji – np. [...]
[...] 10-15 minut Z góry sorry za jakoś zdjęć, ale cykane były z komórki :-S Będziemy robić coś takiego, o: Składniki: Pierś z kurczaka (grillowana lub z rożna byle nie smażona), jogurt naturalny bez dodatku cukru, sałata (polecam karbowaną), ogórek, pomidor, papryka, cytryna i/lub limonka, troszkę musztardy, ocet (najlepiej winny), bazylia, rukola, [...]