[...] dostarcza szerokiego zakresu mikro- i makro- elementów. Jest to natomiast w efektywny sposób ukryte w tekście Wskazówki nr 4 (1). Z drugiej strony, fakty nie potwierdzają jakiejkolwiek potrzeby spożywania różnych produktów pochodzenia zwierzęcego, smażonych przystawek czy tłustych deserów. A zatem zalecenie: konsumpcja indywidualna małej [...]
[...] a te stają się kruche i podatne na urazy i groźne, skomplikowane i trudno gojące się złamania. Ale uwaga: rezerwy wapnia w kościach nie tworzą się z dnia na dzień. Na to, jakie będziesz miała kości w jesieni życia, wpływa twoja dieta z wcześniejszych lat, kiedy szkielet dopiero się formuje. Szczyt tzw. masy kostnej osiąga się ok. 20-30 roku [...]
[...] Następnym ważnym składnikiem są tłuszcze które również są w niektórych sytuacjach wykorzystywane do dostarczenia energii ale znacznie rzadziej. Nie jest bez znaczenia z jakiego źródła czerpiemy tłuszcze . W diecie piłkarza preferujmy tłuszcze roślinne nad zwierzęcymi. Polecane są tłuszcze : oliwa z oliwek, olej z pestek winogron.... tłuszcze [...]
[...] czyli włóknik, jest to ciało tworzące się podczas krzepnięcia krwi. Fibryna jest niebezpieczna dla ludzi, którzy prowadzą mało ruchliwy tryb życia. Do tej pory nie wiadomo, jakie składniki cebuli rozpuszczają fibrynę, ale fakt ten jest stwierdzony i najważniejsze jest to, że właściwość tę posiada zarówno cebula surowa, jak i gotowana lub [...]
[...] aminokwasu ograniczającego białka produktów sojowych z 63 do 41, izolatu białka sojowego z 63 do 24% a z kazeiny z 63 do 53%. WĘGLOWODANY Są wrażliwe na ogrzewanie, a jakie będą zmiany to już zależy od środowiska - uwodnienia i pH a także od obecności białka. Skrobia pod wpływem temp. Rozpada się na związki prostsze, w środowisku wodnym [...]
[...] pracy trzustki to był u mnie kiedyś jakiś niby profesor z norwegi i się go spytałem czemu mam taki trądzik a on wtedy mi powiedział że mam przeciążoną trzustkę (zrobił tam jakieś badanie ) no ale wtedy to mu nie wierzyłem =================================================== Jako ciekawostkę dodam jeszcze Chińscy lekarze naturaliści, patrząc [...]
[...] na nasze zdrowie. Nasze przyzwyczajenia żywieniowe nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy [...]
[...] gra fundamentalną rolę: chodzi o okres rozwoju mózgu płodu i noworodka. Mózg zbudowany jest między innymi z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych analogicznych do tych, jakie spotyka się w mięsie pewnych ryb. W okresie jego rozwoju szczególnie ważna jest dostępność dwóch pod-stawowych rodzajów kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego i [...]
[...] dla sportowców trenujących 3 godz. dziennie wynosi odpowiednio: mężczyźni - 3,5 mg, kobiety - 4,1 mg. Organizm ludzki jest w stanie przyswoić, w zależności od postaci, w jakiej żelazo występuje, od 1% do 10%. Oznacza to w praktyce, że powinieneś otrzymywać około 36 mg żelaza dziennie, by zaspokoić potrzeby organizmu. Nie myśl, że biorąc tak [...]