[...] filmom science fiction, niż realnym problemom. Na chwilę obecną nie istnieją przekonujące badania naukowe o szkodliwości kreatyny dla zdrowia. Nie ma odpowiedzi na pytanie, jaka jest najlepsza forma kreatyny. Z pewnością bardzo dobry jest monohydrat i jabłczan oraz mieszanki różnych form kreatyny w postaci stacków. Referencje: 1. „Differences [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
Zaraz obok garnka jest niezbędnym naczyniem w kuchni, dzięki któremu nasze potrawy są wspaniale wysmażone, podduszone czy grillowane. Patelnia, bo to o niej mowa, jest kluczem do przygotowania dobrych potraw. Rozpoczynając od smażenia steków, omletów, makaronów oraz innych potraw idealnych na każdą porę dnia. Jeśli zakupimy patelnię bez powłoki [...]
Gdyby ktoś płacił mi tylko 2 gr za każdym razem, gdy słyszę to pytanie, to ten artykuł pisałbym, leżąc na hamaku na Hawajach. Rzeczywistość, jest jednak trochę bardziej prozaiczna. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to z reguły pierwsze pytanie, które słyszę od osób, którym staram się pomóc i należy do najczęściej ogólnie zadawanych pytań. Sądzę [...]
Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
Święta Bożego Narodzenia to bardzo wyjątkowy okres dla chrześcijan. Jedno z najważniejszych świąt w całym roku. Są wyjątkowe nie tylko dlatego, że narodził się nasz Zbawiciel, ale także dlatego, że zasiadamy do obfitego stołu, pełnego wszelakich pyszności, w gronie rodziny. Święta to taki czas, gdzie nie może zabraknąć ryb. Poza nazwą handlową i [...]
[...] wartości odżywczych i smaku, który jest właściwie bardzo neutralny, wypada sałata lodowa. Choć jej dodatek do sałatek wzbogaca ich smak, to sama w sobie jest praktycznie nijaka, ale to z racji dużej zawartości wody. Podsumowanie Sałaty od dawna goszczą na naszych stołach, jedni uważają je za zdrowe, inni zdecydowanie nie widzą w nich cennych [...]
Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Czy właściwa ilość białka jest dla każdego taka sama? Zdecydowanie nie! Przeciętna osoba powinna spożywać około [...]
Zapewne na siłowni, w której trenujecie, widujecie czasem osoby mocujące gumę do drążka, po czym zahaczając nogą, wykorzystują jej elastyczność w celu ułatwienia podciągania. Niektórzy z Was zastanawiają się, co ma to na celu albo czy ich zastosowanie ma sens? Podsumowanie Podciąganie jest jednym z kluczowych ćwiczeń, które buduje siłę grzbietu i [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Kofeina to substancja z grupy związków organicznych, nazywanych metyloksantynami. Naturalnie wytwarzana jest w tkankach roślin, dlatego znajdujemy ją w wielu roślinach konsumpcyjnych, takich jak przykładowo kawa, herbata, guarana, mate czy kakao. Caffeine Power polecany jest dla osób dorosłych, aktywnych zawodowo (z wyjątkiem kobiet w ciąży i [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD