Czego potrzebujemy: 50 g szparagów - najlepiej główki 50 g mixu kolorowych papryk 50 g cukinii 100 g krewetek 2 ząbki czosnku 20 g oliwy 1/3 pęczka natki pietruszki kawałeczek posiekanego chilli 65 g makaronu 10 g tartego parmezanu Jak wykonać: Szparagi kroimy na pół i gotujemy około 1 minuty - odcedzamy. Paprykę i cukinię kroimy na drobne [...]
Czego potrzebujemy: 500 g polędwiczki wieprzowej 500 g pieczarek 20 g oliwy - lub więcej 3 ząbki czosnku łyżeczka tymianku sól, pieprz łyżka zmielonych na pył suszonych borowików 400 ml śmietany 30 % Jak wykonać: Polędwiczkę kroimy w plastry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i 10 g oliwy. Dokładnie nacieramy mięso i odkładamy [...]
Czego potrzebujemy: 100 g kaszy manny 100 ml mleka łyżka erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dziki olej kokosowy do dekoracji - owoce, Dziki sos, masło orzechowe Jak wykonać: Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na około 20 minut. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy kaszy "na oko" i ponownie mieszamy. Patelnię [...]
Czego potrzebujemy: 120 g twarogu drobno mielonego 120 g jogurtu naturalnego 20 g erytrytolu 10 g mąki kokosowej 5 g wiórków kokosowych 15 g gorzkiej czekolady do dekoracji proteinowa czekolada kokosowa Jak wykonać: Wszystkie składniki poza czekoladą wkładamy do miski i miksujemy na wysokich obrotach. Przekładamy do pucharka/słoika. Czekoladę [...]
Czego potrzebujemy: 100 g Choco Muffin 100 ml wody 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego 70 g Sugar Free Pudding 300 ml gorącej wody 200 g moreli Jak wykonać: Do czekoladowego proszku dodajemy wodę, rozpuszczony olej i wszystko dokładnie miksujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, przelewamy gotową masę i [...]
Czego potrzebujemy: 500g twarogu półtłustego 50 g ksylitolu 30 g Sugar Free Pudding 4 jajka dwie łyżeczki zestu z limonki/ cytryny Jak wykonać: Żółtka razem z ksylitolem ucieramy mikserem na kogiel mogiel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Cytrynę/limonkę sparzamy i na drobnych oczkach ścieramy skórkę. Dodajemy tylko zest - [...]
Czego potrzebujemy: 600 g żebra mięsnego trójkąt dużej cebuli 400 g obranych batatów 10 g oleju kokosowego rafinowanego ulubione świeże warzywa - ilość dowolna Dziki sos BBQ przyprawy Jak wykonać: Żebro tniemy na plastry i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja używam soli, pieprzu, majeranku, tymianku i świeżego rozmarynu. Cebulę kroimy na grube [...]
Czego potrzebujemy: 200 g moreli - 4 duże sztuki 130 g pomarańczy - jedna nieduża sztuka 150 g soku z marchewki - 5 niedużych marchewek pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki cynamonu łyżeczka MACA z Quamtrax Jak wykonać: Owoce i marchewkę myjemy. Z moreli usuwamy pestki, pomarańczę obieramy ze skóry. Owoce tniemy ma mniejsze kawałki i dokładnie [...]
Czego potrzebujemy: 50 g płatków owsianych 1 jajko 30 g białka - ja użyłam izolatu o smaku biała czekolada 5 g kakao 150 ml wody 50 ml espresso lub bardzo mocnej kawy Jak wykonać: Płatki gotujemy w wodzie z kawą. Wystarczy kilka minut, by płatki tylko wciągnęły płyn. Przekładamy do miski. Gdy płatki chwilę przestygną dodajemy jajko, izolat oraz [...]
Czego potrzebujemy: 70 g wiórków kokosowych 50 g mleka kokosowego 30 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka o smaku biała czekolada 3 jajka Jak wykonać: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Pozostałe składniki łączymy że sobą. Kokosową masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Przy pomocy łyżki formujemy ciastka [...]
Czego potrzebujemy: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 jajko ulubione zioła i przyprawy 45 suchej kaszy manny 50 g suszonych pomidorów w oleju czubata łyżka natki pietruszki Jak wykonać: Pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Z mięsa formujemy kulki i [...]
Czego potrzebujemy: 1 jajko 90 g masła orzechowego - ulubionego 70 g nutwhey -a - ja użyłam ulubionego Migdał + Cynamon 70 g mąki ryżowej Quamtrax 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jak wykonać: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką. Im dłużej tym lepiej - im cieplejsze masło - tym bardziej elastyczna masa. [...]
Czego potrzebujemy: 100 g masła z nerkowców 30 g wiórków kokosowych 60 g masła migdałowego 40 g daktyli 5 g kakao 10 g maca 30 g białka w ulubionym smaku Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie odlewamy połowę wody, a daktyle rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki poza kakao i wszystko dokładnie [...]
Czego potrzebujemy: 450 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 5 g oleju kokosowego 50 g jogurtu naturalnego 250 g fileta z dorsza 2 plasterki cytryny Jak wykonać: Zamrożony szpinak wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy do momentu rozmrożenia. Dodajemy przyprawy, wyciśnięty lub posiekany czosnek oraz olej [...]
Czego potrzebujesz: 240 g czerwonej fasoli z puszki 200 g banana 20 g mąki kokosowej 20 g oleju kokosowego 20 g masła orzechowego 30 g kakao 60 g Vegan Protein Strawberry 15 g erytrytolu 20 g gorzkiej czekolady do dekoracji Jak wykonać: Wszystkie składniki poza czekoladą blendujemy na gładką masę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i [...]
Czego potrzebujemy: naleśniki: 1 jajko 125 ml wody gazowanej 125 ml mleka 0,5% 100 g mąki orkiszowej jasnej 5 ml oleju kokosowego szczypta soli 300 g fasolki szparagowej 50 g Dzikiego sosu - ulubionego Jak wykonać: Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy bez dodatkowego tłuszczu. Mnie zawsze wychodzi 5 sztuk naleśników o średnicy około 27 [...]
Czego potrzebujemy: 200 g płatków owsianych 200 ml wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 25 g żurawiny 2 jajka 150 g granulek serka wiejskiego 120 g brzoskwiń w żelu Jak wykonać: Płatki zalewamy wodą na około 15 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, żurawinę, proszek do pieczenia dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Kolejno [...]
[...] żółtka, mąki, budyń, białko, pdp i jogurt. Do woreczka odłożyć 3-4 łyżki ciasta, naciąć róg i na papierze wyrysować szlaczek ;) może być kratka, kropki, paski lub tak jak ja zrobiłam – żyrafa. Blaszkę włożyć do piekarnika na 2 minuty na 160 stopni. W tym czasie do masy dosypać kakao i zmiksować. Wyjąć blaszkę i na podpieczony wzorek [...]
[...] kawałkiem folii i pieczemy kolejne 8-10 minut. Zapobiegnie to spaleniu się ciasta. Rada - do potraw z pieczarkami warto dodać łyżkę pudru grzybowego. To nic innego jak zmielone w młynku suszone grzyby. Podnosi to walory smakowe i pozwala nieco oszukać, że używamy pieczarek a nie szlachetnych borowików. Wartość odżywcza: Otrzymujemy 2 [...]
Czego potrzebujemy 720 g schabu wieprzowego 5 ml oleju Dziki Rzepak 30 g mąki ryżowej 250 g cebuli przyprawy -pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Jak wykonać Schab myjemy i osuszamy. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy plaster schabu obtaczamy w mące z obu stron i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy krótko - do zamknięcia porów w mięsie. [...]