[...] z tłuszczów. Ile posiłków dziennie? Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie, jest to mit. Odchudzanie zależy od bilansu energetycznego. Jeśli jesteś w stanie zjeść odpowiednią ilość energii w 3 posiłkach, to wystarczy. Jeśli wolisz 5, OK, też nie ma przeszkód! Jednak pamiętaj, iż zbyt częste spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę [...]
[...] zdrowia, szczególnie w kontekście obniżenia ciśnienia krwi. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a małej produktów tłustych oraz tych z zawartością cukru. Nie narzuca konkretnych produktów, ale grupy produktowe i ilość dozwolonych porcji w ciągu dnia. Jest zatem dość prosta do wdrożenia i pozwala na dużą swobodę w komponowaniu posiłków.
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] z oczekiwaniami podawanie 6 posiłków dziennie zaowocowało licznymi skokami stężenia insuliny, a to wcale nie byłoby jeszcze tak złe. O wiele gorsza jest druga wiadomość: ilość spalanych kwasów tłuszczowych była mniejsza w grupie 6 posiłków dziennie, gdyż ciągle dostarczana była glukoza. O ile w grupie 3 posiłków dziennie utlenianie kwasów [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
[...] przyjemne i łatwe do wykonania, ale niekoniecznie mają duże przełożenie na efekt końcowy. Podsumowanie Jeśli do podobnego ciężkiego treningu hipertroficznego dodasz właściwą ilość energii (węglowodanów oraz zdrowych tłuszczów), gwarantuję, iż osiągniesz efekty. Najważniejsze, by stopniowo zwiększać ciężar roboczy (np. nawet 0.5 czy 1 kg w [...]
[...] i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość kalorii, którą zaplanowaliśmy, to bez względu na to, czy będą to trzy, czy też pięć posiłków, nie zmieni to zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby ilość białka w każdym [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] od snu. Uważni Czytelnicy moich artykułów z pewnością pamiętają, jak negatywny wpływ na zdolność do kontrolowania apetytu i spożywanych kalorii, ma niewystarczająca ilość snu. W obliczu czyhających wszędzie pysznych kalorii lepiej nie kusić losu! Jeśli nawet ten argument kogoś nie przekonuje, być może kolejny przeważy szalę i spowoduje [...]
[...] i 2,17 kg tłuszczu (niższa intensywność). Nie stosowały specjalnej diety. Z tego wynika, iż mające: mało tkanki tłuszczowej kobiety zmniejszyły w ciągu 4 miesięcy ilość tłuszczu z 23,1% do 12,7% (metoda: DXA) lub z 25,2±3,0 do 18,3±2,7% (metoda: fałdy tłuszczu). Traciły prawie 0,5 kg tłuszczu tygodniowo, pozbyły się 7,5 kg tłuszczu; [...]
[...] To również nie jest dobre rozwiązanie! Węglowodany są dobrym źródłem energii i twoje ciało ich potrzebuje, więc nie przekreślaj ich wszystkich. Możesz kontrolować ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki [...]
Przeszukując internet w celu znalezienia idealnej diety dla siebie, czy też porad dotyczących odżywiania, można natrafić na informacje dotyczące cudownych diet, które są łatwe, wygodne i efektywne. Jednakże większość tych diet nie ma kompletnie nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem czy skutecznością, w większości przypadków prowadzą do efektu [...]
[...] trwania diety stracili 24% masy ciała, a także poprawili parametry zdrowotny, wyrównując poziomy insuliny, a także glukozy. I to może być bardzo ciekawa obserwacja, mniejsza ilość posiłków mogła zdecydowanie wpłynąć na stan gospodarki insulinowo-glukozowej, wyrównując jej parametry, co również mogło przyczynić się do spadku wagi. Nie ma jednego [...]
[...] Kobiety mogą mieć niezłe pośladki, ale otoczone zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej, co niweczy powodzenie u płci przeciwnej. Wbrew uparcie promowanym opiniom nadmierna ilość tłuszczu w ciele wcale nie jest atrakcyjna. W badaniach naukowych najwyższe noty uzyskiwały osoby, które miały nienaturalnie niską ilość tłuszczu podskórnego. Mężczyźni [...]
[...] Z badań jasno wynika, że częstotliwość posiłków nie ma znaczenia w procesie utraty tkanki tłuszczowej, wpływu na TEF (efekt termiczny pożywienia) czy na BMR. To nie ilość, a kaloryczność i jakość pożywienia ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia. Jedzenie powinno być przyjemnym aspektem dbania o sylwetkę i [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] się w głowę… Czy w ogóle możliwe jest odczuwanie głodu w sezonie masowym? Głód - masa kontra odchudzanie Faktycznie z głodem mamy do czynienia głównie wtedy, gdy redukujemy ilość tkanki tłuszczowej. Siłą rzeczy albo zwiększamy wydatkowanie kaloryczne (więcej ruchu), albo zmniejszamy ilość spożywanych pokarmów, albo jeszcze lepiej, łączymy oba te [...]