Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] spoiwa w nim. Gdy zaczniemy rozbierać nasz mur, czyli białko z piersi kurczaka, zaczną pojawiać się różne cegły. Te cegły, w analogii, będziemy nazywać aminokwasami. To ile jest cegieł danego rodzaju, czyli ile poszczególnych aminokwasów znajdziemy w murze/piersi z kurczaka, będziemy nazywać profilem aminokwasowym. Gdy weźmiesz do rąk [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
[...] czasie nagrań ważył mniej niż 113 kg i był pewny, że zrzuci kolejne 4 kg, aby zrobić wagę. Jesteście ciekawi jak wygląda jego dzień pod względem jedzenia tuż przed startem i ile aktualnie kalorii spożywa? Posiłek 1 80 gramów płatków owsianych gotowanych na wodzie i 2 miarki odżywki białkowej 1 całe jajko i 250 gramów białka jaja 2/8 łyżeczki [...]
[...] po treningu i genetyce ma największy wpływ na zmiany zachodzące w sylwetce. To nie jest bieganie czy pływanie, w których można popełniać naprawdę karygodne błędy w diecie, o ile tylko zapewnisz odpowiednią podaż energii z węglowodanów i tłuszczów. Tu proporcje każdego posiłku mają znaczenie. Poza tym to jest zwyczajna wymówka stosowana przez [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] argumentem. Ciężko jest „upchnąć” odpowiednią ilość kalorii w ramach 3 posiłków, szczególnie dla cięższych zawodników. Z badań i z praktyki wiemy, iż o ile tłuszcze oraz węglowodany są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen [...]
[...] Po czwarte: jedzenia dużej ilości pokarmów można się nauczyć. Jeśli nie podjadasz między posiłkami, unikasz słodzonych napojów, to trening siłowy często prowadzi do nasilenia apetytu. U niektórych osób hamująco na apetyt działa stres, u innych wywołuje odruchowe podjadanie („zajadanie problemu”). Tego typu problemy staraj się rozwiązywać [...]
[...] zawsze jest to tylko kawałeczek i tabliczka czekolady wystarcza Ci na dwa tygodnie? Nie sądzę... Po trzecie sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne Żeby wiedzieć, ile możesz jeść, musisz poznać swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Dla ułatwienia proponujemy wykorzystać nasz KALKULATOR. Po czwarte spisz sobie na kartce, ile jesz Weź notes [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Klasyczna zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Maki i wsp. podali, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali (180 min/tydzień). Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj [...]
[...] ok. 100 g (białka) Mamy zatem rozpisany ilościowy udział tych dwóch makroskładników w diecie. A co z tłuszczami? 3. Ustalamy ilość spożywanych tłuszczy. Jak? Musimy zobaczyć ile kalorii będziemy dostarczali z ustalonej ilości węgli i białka. Wiemy, że 1 g tych składników to ok. 4 kcal. Więc: 350 g węglowodanów = 1400 kcal 100 g białka = 400 kcal [...]
[...] oczekiwać, że dzięki robieniu programu Jaya Cutlera na nogi będziesz miał tak masywne i wyrzeźbione nogi jak sam Jay. Takie jest życie. I tak chodzi w zasadzie nie o to, ile twoje ramiona mają w obwodzie, ale jak wielkie wydają się w stosunku do reszty ciała. Nie muszę chyba mówić, że twarde, wyrzeźbione 43-centymetrowe ramię z wybrzuszonym [...]
[...] oczekiwać, że dzięki robieniu programu Jaya Cutlera na nogi będziesz miał tak masywne i wyrzeźbione nogi jak sam Jay. Takie jest życie. I tak chodzi w zasadzie nie o to, ile twoje ramiona mają w obwodzie, ale jak wielkie wydają się w stosunku do reszty ciała. Nie muszę chyba mówić, że twarde, wyrzeźbione 43-centymetrowe ramię z wybrzuszonym [...]
[...] jest w porządku czy jednak trzeba coś zmienić? Proszę o pomoc. Zapotrzebowania kaloryczne były liczone na pierwszej stronie jaka mi wyskoczyła, byłem po prostu ciekaw ile wyjdzie. Wzrost" 190cm Wiek: 17lat Waga: 67,1kg Cel: 70kg Aktywność fizyczna w ciągu dnia: Szkoła( zmiana budynku między lekcjami) Trening: -Rozgrzewka 10min -pompki [...]
[...] że nie da się żywić tylko śmieciowym jedzeniem z Fast foodów ale jednocześnie zapominają o tym, że jednak mają przyzwolenie i mogą żywić się tym śmieciowym jedzeniem - o ile się zgodzą makroskładniki! Czy też, że ważne są mikroelementy i inne składniki pożywienia. Wiele diet opartych tylko na makro dostarcza za mało błonnika. Wiadomo, że [...]