[...] Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie internetowe fora plotkarskie. Polecam dobre książki, a nie diety cud obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub [...]
[...] zakupienia X lat temu komputera jako znaczące koszty) – większość ludzi woli powielać mity, obiegowe opinie i zwykłe kłamstwa na temat redukcji tkanki tłuszczowej. Omówię, o ile tylko się da skrótowo, najważniejsze opinie i twierdzenia nie mające, podstaw naukowych. Wiedza to podstawa Niektóre z zawartych tu informacji wymagają dalszej pracy [...]
[...] masz małą masę mięśni, a przy tym dużo jesz! O wiele za dużo w stosunku do swojego zapotrzebowania. EFEKT = TYCIE wydatek energetyczny = dostarczana energia – jesz tyle, ile zużywasz w ciągu dnia. EFEKT = BEZ ZMIAN NA WADZE wydatek energetyczny > dostarczana energia – to znaczy, że jesteś na ujemnym bilansie kalorycznym. Czyli dostarczasz [...]
[...] ale 6-10%. W rzeczywistości modelowy 90 kg mężczyzna nosi na sobie ok. 14,4-18 kg tłustego balastu. Dlaczego? Co tak naprawdę spala trening? Ponadto chciałbym zauważyć, iż o ile trening aerobowy czy siłowy mają znikomy wpływ na dzienny bilans utleniania tłuszczu, to już wpływ na węglowodany jest gigantyczny! W eksperymencie z 2012 roku wzięło [...]
[...] Michał Plewa, Andrzej Markiewicz Katedra Fizjoterapii w Chorobach Narządów Wewnętrznych, Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach https://awf.katowice.pl/sites/default/files/uploads/pracownicy/u709/Kardiologia/06_plewa.pdf H. Ciborowska, A. Rudnicka. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III. Kathleen [...]
[...] a świetnie wygląda”. Zgadza się. Istnieją osoby, które po latach prób trafią na właściwy model odżywiania i są w stanie intuicyjnie dostarczyć prawie tyle energii, ile potrzebują każdego dnia. Dlaczego ten argument jest niewłaściwy? Bo bardzo często zdarza się, iż mniej wyróżnione przez dobór genetyczny osoby nie osiągają podobnych [...]
[...] jest łatwe i przyjemne? By spalić 1 kg tłuszczów, w rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. Realne przykłady dają [...]
[...] for obesity” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772342/ Karen WHALEN, “Lippincot illustrated reviews, PHARMACOLOGY” 6 edycja Maciej Pawłowski, Małgorzata Gilewska, Leszek Czupryniak „Linagliptyna — nowy inhibitor dipeptydylopetydazy-4. Co wnosi nowego do praktyki klinicznej?” Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii, [...]
[...] nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, że to, ile pijemy, będzie znacznie wpływało na nasz metabolizm, jak i regulowało szereg procesów odpowiedzialnych za funkcje naszego ciała. Jedyną z tego typu właściwości jest [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest dość ciężki dla większości Pań. O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] wywołam raka? Niekoniecznie, gdyż w grę wchodzi tutaj niezmiernie skomplikowany proces nowotworzenia. Ma znacznie, czy mięso poddano obróbce – chemicznej czy termicznej, ile czasu, jakich użyto substancji. Znaczenie mają przypadkowe mutacje somatyczne, dziedziczne mutacje ważnych szlaków sygnałowych, czynniki środowiskowe i biologiczne, picie [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] stosują termin podstawowa przemiana materii, PPM. Podstawowa przemiana materii (ang. basal metabolic rate czyli BMR; polski skrót PPM) – ten parametr mówi nam, ile energii potrzeba na podtrzymanie podstawowych procesów życiowych: pracy serca, utrzymania temperatury, krążenia krwi, pracy mózgu, oddychania, procesów [...]
[...] Danuta Rosołowska-Huszcz „Aktywność osi podwzgórze-przysadka-tarczyca (HPT) i funkcjonowanie mięśnia sercowego w warunkach deficytu energetycznego” https://phmd.pl/api/files/view/282078.pdf Ismael Campos-Nonato, Lucia Hernandez, and Simon Barquera „Effect of a High-Protein Diet versus Standard-Protein Diet on Weight Loss and Biomarkers of [...]
Ludzie trafiają do klubu z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a [...]
[...] kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. Identyczne wnioski płyną z badania Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. [...]
[...] w mięśniach szkieletowych jest wyższa lub taka sama, jak w grupie kontrolnej. Bardzo szczegółowe opracowanie na ten temat jest dostępne za darmo tutaj: https://phmd.pl/api/files/view/282078.pdf. Aktywność tarczycy a redukcja tłuszczu 70% trijodotyroniny (T3) jest związane z białkami (TBG, prealbuminami i albuminami). Z kolei T4 (tyroksyna) jest [...]
[...] Byrne, Barbara A. Gower, Bovorn Sirikul Andrew P. Hills “Increased Resting Energy Expenditure after 40 Minutes of Aerobic But Not Resistance Exercise” http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2006.236/full#f 10. Ken H. Darzy, Robert D. Murray, Helena K. Gleeson, Suzan S. Pezzoli, Michael O. Thorner, Stephen M. Shalet „The Impact of [...]