[...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]
[...] elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści na Youtube [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] gdyż taką charakterystykę posiada trening bokserski (wytwarza się duża ilość mleczanów). Jednakże bokserzy często używają skakanki, a to już typowy trening aerobowy (o ile nie wykonujemy przyspieszeń). Szczyt popularności aerobów przypada na lata 90. XX wieku. Najbardziej znanym zwolennikiem „cardio” był właśnie Dorian, którego rozkwit [...]
[...] mają np. nadczynność tarczycy lub problemy z budowaniem masy wynikające np. z nadmiernej aktywności fizycznej. Muszą one spożywać dodatkowe porcje węglowodanów i protein, a ile można jeść zwykłego pokarmu? Dzień w dzień? Ponadto jadąc w daleką podróż, bez trudu zabierzesz ze sobą gainer, a większość pokarmów, które zjadasz na co dzień, nie [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
[...] bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion”. I co z tego, że ćwiczenia podnoszą stężenie hormonu wzrostu. Zapytajmy lepiej, w jakim stopniu i ile trwa taka „zwyżka”: 60 czy nawet 120 minut? „Spalanie” tłuszczu następuje w ciągu tygodni, nie godzin. Tak samo nie ma żadnego praktycznego znaczenia, to iż na chwilę [...]
[...] serwatkowego). Przyjmuje się, iż wystarczy 30-40 g protein w porcji. Ciężsi (bardziej muskularni) zawodnicy mogą potrzebować większych ilości. Nie odpowiem precyzyjnie, ile powinno być węglowodanów. Przy lekkim treningu może być to ilość rzędu 20-30 g, przy bardzo ciężkim nawet 60-80 g. Musisz to sprawdzić, na sobie, najlepiej zaczynając od [...]
[...] już w tym czasie historią). Wnioski: umiarkowana porcja protein nie zaszkodzi przed snem. Nawet kolosalna ilość wołowiny nie ma aż takiego wpływu na stężenie insuliny (o ile w ogóle stężenie insuliny w trakcie snu ma jakiekolwiek znaczenie, bo to temat na osobną dyskusję). Wydaje się, iż najgorsze byłoby połączenie białka i węglowodanów, ze [...]
[...] Poza tym, czy 12 podciągnięć przy masie ciała ponad 160 kg to tak mało? https://www.youtube.com/watch?v=qkuiKO3UDII Film: Andrey Malanichev i jego 1140 kg w trójboju. A ile „internetowi specjaliści” są w stanie zaliczyć w trójboju, bez sprzętu? Chociaż połowę wyniku Malanicheva? Kiril Sarychev wyciskał leżąc, bez sprzętu, 335 kg, w trójboju [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
W XXI wieku problemem jest często nadmiar, nie do końca sprawdzonych informacji. W artykule odniosę się do najczęściej powielanych pytań dotyczących planu treningowego. Należy zachować ostrożność, korzystając z internetowych źródeł wiedzy, nigdy nie wiesz, czy autor dobrze zna temat, czy może improwizuje, czerpiąc przypadkowe fragmenty rozmaitych [...]
[...] jest aminokwasem, bez którego wzrost masy mięśniowej jest niemożliwy. Wszystko to powiązane jest ze zjawiskiem tak zwanego progu leucynowego. Próg leucynowy mówi nam o tym, ile należy jeść leucyny, aby efekt syntezy białek mięśniowych był podtrzymany. Oznacza to, że należy zjeść odpowiednią ilość odżywki białkowej, która będzie zawierać [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
[...] to nie ma znaczenia. Musisz ustawić właściwe makro (proporcje makroskładników, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów), ale niezależnie jaki masz cel, wszystko sprowadza się, ile kalorii możesz jeść w ciągu dnia, to jest najważniejszym czynnikiem, determinującym efekty (masę lub redukcję). Chcesz zwiększyć masę ciała, jesz nieco więcej niż [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej powinno być celem większości ludzi, gdyż składowanie zbędnego „balastu” sprzyja pojawianiu się, chociażby nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, uszkodzenia wątroby (stłuszczenie) czy nerek. Dodatkowo u otyłych stale obciążony jest układ ruchu, co często prowadzi do rozmaitych zmian degeneracyjnych stawu [...]
[...] wielokrotnie przekracza możliwość zrozumienia go przez przeciętnego bywalca siłowni. W najprostszych słowach można powiedzieć, że i tak nie ma dla ciebie znaczenia czy i ile utylizujesz „tłuszczu” w czasie pracy aerobowej – bo organizm jest „zasilany” z wielu źródeł energii. Na domiar złego – bardzo wiele ze „spalanego” tłuszczu pochodzi z [...]