[...] wysiłku 0.25 g/kg/h (jeśli jest to trening wysokiej intensywności lub ekscentryczny) 0.3 g/kg masy ciała do 2 h po zakończeniu wysiłku. Np. koncentrat, izolat lub hydrolizat białka serwatkowego. Tłuszcze Dostarczaj w postaci tłuszczów co najmniej 20% całkowitej dziennej podaży energetycznej. Rozważ ograniczenie spożycia tłuszczów tylko [...]
Mięśnie nasze składają się z białka. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, jakie ilości tego składnika odżywczego dostarczamy, z jakich źródeł ono pochodzi i kiedy jest przez nas dostarczane. Czynniki te w znacznym stopniu warunkują to, jakie osiągniemy efekty nie tylko w budowaniu naszych mięśni czy redukowaniu tkanki tłuszczowej, ale [...]
[...] z naciskiem na produkty z zawartością pełnowartościowych protein. Ale co z suplementacją? Przecież jest tyle rodzajów odżywek białkowych… koncentrat, izolat, hydrolizat, kazeina, albuminy – to tylko kilka przykładów. Rozpatrując białko do ćwiczeń dla osoby początkującej, wystarczy jednak zakupić najprostszy, relatywnie tani [...]
[...] np. porcja odżywki potreningowej, gainera (itd.) Kolacja: 40 g protein (19:00); posiłek potreningowy - białko o szybkiej kinetyce, np. WPI, WPH, względnie WPC (izolat, hydrolizat, koncentrat białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 g [...]
[...] Dlatego nie ma znaczenia, czy podamy 20 g czy 40 g białka w porcji. Jeśli to badanie ma czegoś dowieść, to naukowcy powinni skorzystać z szybko przyswajalnego białka (np. hydrolizatu lub izolatu białka serwatkowego - ich rola kończy się po kilku godzinach od spożycia porcji protein). Co lepsze: 20 czy 40 g białka w porcji? Lindsay S. [...]
[...] – znacząco wzrosła synteza białek mięśniowych, Koopman R. i wsp. 2007 r. – najbardziej miażdżący eksperyment ze wszystkich cytowanych. Mężczyznom podano sam hydrolizat białka kazeinowego, bądź też hydrolizat białka kazeinowego oraz ~10.7 g węglowodanów lub (ten sam) hydrolizat oraz ~42.7g węglowodanów. Węglowodany, była to [...]
[...] - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: węglowodany o szybkiej kinetyce (glukoza, maltodekstryny), białko serwatkowe, izolat, hydrolizat, elektrolity, witaminy. Może to być także gotowe rozwiązanie np. Rave Cover. W odróżnieniu od treningu kulturystycznego, dłuższe bieganie (lub sesja interwałowa) [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
Katarzyna Matella na stronie 33 książki „Body logistic system. Poradnik trenera” napisała: „W porze potreningowej musimy zregenerować wyczerpane treningiem mięśnie, uzupełnić ich glikogen. Jest to podstawowy element regeneracji potreningowej, bez którego nie będziemy w stanie poprawiać wyników treningowych. Tej potreningowej porcji węglowodanów [...]
[...] Z kolei osoby redukujące, robiące tzw. rzeźbę, wybierają bardziej zaawansowane formy odżywek. Z tego też względu często wybór pada na izolat białek serwatkowych lub też hydrolizat. Białka te posiadają znacznie obniżoną zawartość tłuszczu i laktozy, stąd też dostarczają tylko i wyłącznie czystego białka, co jest dość ważnym elementem w diecie [...]
[...] ale również cena opakowania białka tego typu nie jest wygórowana. Białka serwatkowe oprócz frakcji WPC posiadają jeszcze dwie inne, jak izolat białek serwatkowych i hydrolizat białek serwatkowych, który różnią się składem ilości protein do pozostałych składników dietetycznych. Na rynku spotkamy również białka oparte na kazeinie [...]
[...] kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy np. Naclerio F. i wsp. Porównano tam wpływ hydrolizatu białka wołowego, białka serwatkowego oraz węglowodanów na siłę, skład ciała oraz przyrosty i gęstość mięśni w ciągu 8 tygodni treningu. 24 mężczyzn przydzielono [...]
[...] białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze szybszymi formami są: izolat i hydrolizat białka serwatkowego (odpowiednio w skrócie oznaczane, jako WPI I WPH). Dlatego nie powinno dziwić, iż Yates chętnie sięgał po odżywki białkowe. Dorian a trening [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] mięśni. W wielu przypadkach naukowcy posługują się aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA). Spotyka się też użycie koncentratu białka serwatkowego (np. izolatu, koncentratu, hydrolizatu), białek mleka czy białka kazeinowego. Stwierdzono, że podawanie aminokwasów może zmniejszać uszkodzenie mięśni mierzone za pomocą: kinazy kreatynowej (CK) - jest [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]