[...] Taka sama, jak wcześniej, jednak musisz ograniczyć pokarmy, które wcześniej (pozornie) nie wyrządzały wielkich szkód w kompozycji sylwetki. Pizza, hamburgery, smażony kurczak, kebaby, lody, wyroby cukiernicze, czekolada, nie wchodzą w grę. Niedawno rozmawiałem z pewną kobietą, która „narzekała na swoją [...]
[...] chodzi o amatorskich zawodników, z reguły ważących o wiele mniej (80-115 kg) i bardziej otłuszczonych, w porównaniu do zawodowców. Nie zmienia to faktu, iż cheeseburgery, hamburgery, pizza, frytki i ciastka nie powinny być elementem diety kulturysty, długofalowo mają wpływ na skrócenie życia, ponieważ indukują występowanie wielu chorób. Nie [...]
[...] Wczesne stosowanie diety o charakterze przerywanego postu wywoływało zatem głębokie, długoterminowe zmiany. Produkty, których lepiej unikać Produkty bogate w sól, np. pizze, hamburgery, kebaby, frytki, hot dogi itd. Wbrew błędnym opiniom rozpowszechnianym np. w Internecie, nadmiar soli w diecie przynajmniej u części populacji jest związany z [...]
[...] mimo średnich dawek SAA można wręcz ... chudnąć (tracić masę). Ric twierdzi, iż w złotych czasach kulturystyki regularnie jedzono kurczaka, kotlety wołowe z jajkami (czy też hamburgery z jajkami), owsiankę, omlety z serem itd. Dieta według Arnolda Arnold kwestionuje modne wyrzucanie żółtek jaj. Stwierdził, że to najwartościowsza część jajka i [...]
[...] Część I: 20 minut po spożyciu napoju badano mózgowe reakcje na prezentację rozmaitych pokarmów (część niezdrowych, wysokokalorycznych, część zwykłych; były to np. hamburgery, frytki, pieczony kurczak, ser, pizza, chipsy, taco). Część II: 125 minut po wypiciu napoju uczestnicy otrzymali posiłek, bez ograniczeń (mogli zjeść prawie 4700 [...]
[...] problem z otyłością wcale nie polega na tym, iż nagle pojawił się nowy, niebezpieczny dla zdrowia pokarm: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, gluten, frytki, pizza, hamburgery i inne pokarmy fast food bogate tłuszcze nasycone, zmodyfikowana genetycznie kukurydza czy pszenica. Istnieją trzy główne warianty: wydatek energetyczny < [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] z siedzącym trybem życia. Można dostarczać przesadne ilości produktów zalecanych przez dietetyków i szybko utyć. Można też chudnąć, od czasu do czasu jedząc pizzę czy hamburgery. Nie zmienia to faktu, że zmiany w diecie powinny się zacząć od maksymalnego ograniczenia podaży cukrów prostych (glukoza, fruktoza), bardziej złożonych cukrów, [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] chociażby: bardzo wiele osób przecenia ilość zjadanych przez siebie „zdrowych pokarmów” (np. warzyw), a w ogóle nie wykazuje żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone przekąski, słodycze). Bardzo wiele osób nie pamięta co i kiedy je. A więc takie dane są bezwartościowe. 4. Większość ludzi nie ma [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczu. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki, hamburgery, hot-dogi, kebaby itd. Pamiętaj o tym, iż względnie dobre źródło węglowodanów może stać się tuczące, jeśli zalejesz porcję ryżu czy ziemniaków tłuszczem lub [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] wyniósł w 2017 roku około 5.19 miliarda dolarów USA. W tym samym roku McDonald's wygenerował 22.82 miliardów dolarów amerykańskich przychodów. A co mają wspólnego hamburgery i frytki z podażą soli? Wszystko! Produkty fast food są bardzo bogatym źródłem soli. Ilość soli w porcji produktu: mcwrap śniadaniowy jajko i bekon 4,7 g chicken [...]
[...] zmian w składzie ciała. Ogólnie białko, przez swoją cenę, rzadko stanowi nadwyżkę energetyczną, ludzie najczęściej raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub źródłami głównie czystych węglowodanów (np. paluszki, frytki, soki owocowe, cukier stołowy). Raczej nie zdarza się nadwyżka protein. Dlatego [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
[...] i całkowitego! Przekonanie nr 4: „fast foody nie są szkodliwe dla kulturysty” Wielu kulturystów pozwala sobie na posiłki oszukane (modnie nazywane „cheat meal”) – w tym hamburgery, lody, pizzę, frytki, ciastka, żelki itd. Nie byłoby w tym może nic złego, ale jedzenie wysokoprzetworzonej żywności nie sprzyja sportowcom. Dlaczego? Taki pokarm: [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]