SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

h fruktoza

  • [...] mogą spożytkować nawet 90 g węglowodanów na godzinę (~1.5-1.8 g / min.). Może być stosowana mieszanka np. 1.2 g glukozy + 0.6 g fruktozy na minutę pracy, obecnie wg badań fruktoza wraca do „łask”. Zupełnie inaczej ta kwestia wygląda w przypadku osób odchudzających się, wtedy należy dobrze przemyśleć sens podawania kolejnych cukrów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1394 Data: 2019-05-22 11:40:46
  • W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Podsumowanie Program redukcji tkanki tłuszczowej powinien rozpocząć się od wdrożenia odpowiedniej diety, nie głodowej, tylko zbilansowanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9729 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • [...] czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation during [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 796 Data: 2022-12-27 09:06:44
  • Najsilniejszy anabolik. Co jest najskuteczniejszym anabolikiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3371 Data: 2021-05-18 15:19:30
  • Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1035 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10612 Data: 2018-10-29 09:56:29
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pomimo że nie ma słodkiego smaku - okazuje się dostarczać więcej kcal niż niektóre owoce jagodowe. W wymienionych warzywach też jest koło 5 g (na 100 g produktu), takich jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Dla porównania kapusta włoska to około 5 - 6 g sacharozy, fruktozy i glukozy oraz polioli, tak samo, jak brukselka, a burak to 7 g cukrów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22997 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • O czym dowiesz się z tego artykułu?  L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1560 Data: 2021-02-16 16:34:59
  • Pokarmy, które mogą wpływać na nasz nieprzyjemny zapach

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie należy nazywać ciał ketonowych ketonami, gdyż D(-)-3-hydroksymaślan nie jest ketonem, a we krwi znajdują się ketony, które nie są ciałami ketonowymi np. pirogronian, fruktoza.  Referencje: Borrisser-Pairó F1, Panella-Riera N2, Gil M2, Kallas Z3, Linares MB4, Egea M4, Garrido MD4, Oliver MA „Consumers' sensitivity to androstenone and the [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4945 Data: 2018-03-03 10:35:31
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2895 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • Najpierw masa, później rzeźba i inne mity

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3232 Data: 2023-04-21 06:26:08
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1549 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] więcej niż jeden raz dziennie. Co ciekawe, naukowcy zauważyli również, że spożywanie węglowodanów wykorzystujących różne mechanizmy przenoszenia (np. maltodekstryny i fruktoza), pozwala na szybsze uzupełnienie puli węglowodanów w organizmie. Płyny, żele, batony i nie tylko Do podawania takich ilości węglowodanów najczęściej stosuje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6023 Data: 2021-09-22 17:48:24
  • Otyłość, pracujesz na nią od dzieciństwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno kontrola NIK wykazała, iż dane medyczne przesyłane z placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej są niezgodne ze stanem faktycznym i nierzetelne. Kontrolerzy NIK przeanalizowali dokumenty medyczne 644 pacjentów w wieku od 2 do 18 lat będących pod opieką badanych placówek. Prognozy  Nie widzę rozwiązania problemu, moim zdaniem sytuacja będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 805 Data: 2021-12-18 20:19:30
  • W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany  Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2014 Data: 2021-06-04 17:31:49
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cząstek tłuszczu (lipogenezie). Niestety, osoby z sekt frutariańskich głoszą, że owoce nie powodują wyrzutu insuliny. W to kłamstwo uwierzyło wiele osób. W rzeczywistości fruktoza powoduje ograniczony wyrzut insuliny, reakcja jest znacznie słabsza niż na glukozę, ale za to obciąża wątrobę (może ją niszczyć). Uszkodzenie wątroby zakłóca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1168 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3667 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu.  Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 736 Data: 2023-09-19 13:25:03
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 988 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7980 Data: 2017-11-07 09:46:54