A tak ogolnie to dieta jest dobra? Zalezy mi zeby pomogla utrzymac efekty po mono za ktora zamierzam sie zabrac w nastepnym tygodniu. Sosik z amino : sos grzybowy:D glutaminian sodu,guanylan disodowy inazynian disodowy,karmel amoniakalny,laktoza,ekstrakt drożdżowy :D reszta to normalne produkty:D Niby pisze bez konserwantow ale pewnie ma bo nie [...]
GLUTAMINIAN SODU, syf po prostu, nie bede przytaczal co to jest ale opisze na przykladzie- znajomy mojego ojca jest biologiem i musial podczas jakichs badan jesc duzo zupek bo nic innego nie mial. po 2 latach efekt- cholerne wrzody zoladka. a goracy kubek to to samo co zzupka chinska tylko ze niemiecka Zło się rozprzestrzenia. Strzeżcie się! [...]
1. Gotowe przyprawy zazwyczaj zawierają glutaminian sodu, więc nie są wskazane. Lepiej sobie samemu skomponować smak z czystych przypraw. 2. Grillowane jedzenie nie jest szkodliwe, więc używaj sobie do oporu.
To jest glutaminian sodu owiniety jadalnym sznkurkiem do snopowiązałki, tzw magiczny obiad polskich studentów . Z tym, że akurat ten wynalazek pochodzi z lat pięćdziesiątych minionego tysiąclecia...
Mierzyłeś ciśnienie?... Bo to mogą być też objawy nadciśnienia. Kwas glutaminowy silnie wzmacnia aktywność amin katecholowych, dlatego glutaminian sodu najbardziej bobudza osoby permanentnie zestresowane. Miksy magnezu z cynkiem i witaminą B6 - generalnie - uspokajają. Jednak - jak w każdym przypadku - mogą zdarzać się reakcje paradoksalne. Tak [...]
[...] co robisz, a w zasadzie, co złego jesz :-) cukier, jogurt owocowy? nawet te warzywa na patelnie z Biedornki, nie są najlepszym rozwiązaniem - o ile pamiętam zawierają glutaminian sodu... nie bój sięwęglowodanów: wprowadż te "dobre" , złożone (wszystko masz w artykule). i zobacz.. piszesz o widełkach kalorycznych 1700-1900 kcal, a tu masz [...]
[...] nadciśnienie, chorą wontrobę). Jak wiadomo w większości pracownicy maca jedzą to co tam się sprzedaje i nie wychodzi to im na zdrowie. Ten kotlet wołowy to pewnie zmielona krowa wraz z kopytami plus skrobia, celuloza i inne wypełniacze i oczywiscie chemia- glutaminian sodu dla smaku, konserwanty i inne, o których nie mamy pojęcia.
Wiem, że glutaminian sodu, sól i inne różne rzeczy dodawane do przypraw są niezdrowe ale czy te przyprawy robią coś w organizmie co utrudnia nabranie masy ?? xD
Lepiej porządnie doprawić i poddusić w niewielkiej ilości wody - wtedy wytworzy się naturalny bulion. Te z kostki zawierają utwardzane tłuszcze i glutaminian sodu w dużych ilościach. Czyli w skrócie to syf.
Co do tego czy taki silnie alergizujacy jest to niewiem,wkońcu znajdziesz go w zupkach w proszku,chipsach ,konserwach itd itp A jakoś niesłyszałem zeby ktos umarł po zjedzeniu zupki w proszku z powodu alergii na glutaminian sodu.Pozatym jest od wieków wykożystywany w kuchni chińskiej.
[...] w zwyklych sklepach. mozna takze jesc kotlety sojowe (niestety niewiele z nich jest dobrej jakosci), lub pasztety (ale tych podobnie jak kotletow tez nie polecam -> glutaminian sodu). z produktow mlecznych proponuje kefiry i jogurty (oba w wersji 'naturalne') ...jajka... a z tluszczy warto wspierac sie oliwa z oliwek, a takze (zwlaszcza [...]
[...] oraz przewlekle chorym – na cokolwiek, a zwłaszcza na cukrzycę, gdyż przyspiesza rozwój chorób związanych z cukrzycą, np. zaćmy. Podobne trujące właściwości ma glutaminian sodu (jest niemal we wszystkich przyprawach, czy zupkach w torebkach). Kolejny składnik aspartamu - fenyloalanina jest aminokwasem, który także występuje w naszym [...]
Przyprawy niewskazane to gotowce, bo tam najczęściej składnikiem jest glutaminian sodu. Czyste przyprawy to te o których piszesz właśnie, czyli pojedyncze czy to oregano, bazylia, czy papryka, pieprz...