[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] masz tytuł fachowej literatury Galaktoza również nie jest trawiona przez ludzki organizm, więc odkładana jest w różnych częściach naszego ciała np. w oku wywołując zaćmę. - glukoza i fruktoza też nie ulegają trawieniu, podobnie jak galaktoza w organizmach ssaków, bo są to monosacharydy, czyli cząstki elementarne. Galaktoza ulega przemianie do [...]
galaktoza bardzo szybko ulega w watrobie zamianie na glukozę, która następnie włączana jest w cykl glikolizy. Galaktoza "nie zalewa" wiec bardziej jak glukoza. Z fruktozą jest troche inaczej. Ten monocukier omija najwolniejszy etap glikolizy i w dosć szybkim tempie nasila syntezę triglicerydów.
Na wikipedii przeczytałem że proste to: aldehyd glicerynowy.,ryboza, deoksyryboza, rybuloza, glukoza, galaktoza i fruktoza. Czyli wszystko co ma głównie WW złożone z powyższych tak?
fruktoza to weglowodan jednoczateczkowy (cukier prosty) tak samo jak glukoza , galaktoza( jest w mleku) - dla mnie awaria nie lubie tluszczu :) na obwodzie
loaded odpowiedz na to moje wczesniejsze pytanie jak mozesz... A i wg ciebie cukry proste to tylko glukoza? a fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza ?
Białka serwatkowe jako czynnik budulcowy mięśni Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Dla osób uprawiających sporty siłowe najistotniejszą kwestią jest to, aby w organizmie cały czas miał miejsce pozytywny bilans azotowy. Oznacza to, iż ilość białka dostarczanego do organizmu powinna przekraczać ilości białka rozkładanego. Jest to bardzo ważne [...]
[...] dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - C6H12O6, zapisana inaczej, to C6( H2O )6. Przy spalaniu węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla (węgiel) i para wodna (woda). Chemicznie węglowodany to [...]
[...] wchłaniane do krwi, proces ten zaczyna się w jamie ustnej. Efektem ich rozkładu jest woda i dwutlenek węgla, a więc związki niebędące już cukrami. Cukry proste to : glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza i inne Glukoza (cukier gronowy) znajduje się w sokach roślinnych, szczególnie owoców, niektórych kwiatów i miodzie. U ludzi i zwierząt [...]
[...] służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 g węglowodanów wyzwalają się 4 kcal, glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni, węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami, węglowodany dostarczane w pożywieniu [...]
[...] roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
SFD/Images/2015/7/26/c9fb469d8d26406c8c0770243f1ef7ee.jpg Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować sponsorowi zestawu testowego - HI TEC NUTRITION oraz szanownemu gronu moderatorskiemu za umożliwienie przeprowadzenia tego testu !!! Podziękowania również dla Faftaq'a i Mawashiego, którzy pomogli mi zsetapować odpowiednio dietę i tren. [...]
[...] (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Monosacharydy to cukry mające 3-7 atomów węgla w cząsteczce. Z punktu widzenia odżywiania najważniejsze są cukry 6-ciowęglowe - glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza. Disacharydy zbudowane są z dwóch cząsteczek cukrów prostych połączonych wiązaniem glikozydowym. Są to: - maltoza- składająca się z [...]
[...] narządów np do mięśni. Tam następuje synteza białka czyli połączenie tych aminokwasów w łańcuch - czyli białko. synteza białka to proces, w którym łączą się cukry (np. glukoza+fruktoza) i powstaje białko (np. sacharoza) a wchłanianie to proces wchłaniania Synteza białka to synteza białka nie cukrów :) Białko to łańcuch złożony z [...]
[...] skrobia, maltozy jest naprawdę mało. Kamil1982: obok glukozy są jeszcze fruktoza i galaktoza, wszystkie o tym samym wzorze, różniące się tylko położeniem atomów i wiązań . Domer miał na myśli dwucukry, których również powinniśmy unikać; sacharoza (glukoza + fruktoza), maltoza (glukoza + glukoza) Zmieniony przez - Charon w dniu 2005-11-07 11:46:20
[...] w pewnym wieku i w niektórych grupach etnicznych z tym że akurat nasza grupa jest w tej kwestii bezpieczna. Poza tą nietolerancją laktoza to porostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest [...]