Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Prawie wszyscy wiemy, iż tuczy nadmiar kalorii dostarczanych każdego dnia występujący przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” [...]
[...] I: 20 minut po spożyciu napoju badano mózgowe reakcje na prezentację rozmaitych pokarmów (część niezdrowych, wysokokalorycznych, część zwykłych; były to np. hamburgery, frytki, pieczony kurczak, ser, pizza, chipsy, taco). Część II: 125 minut po wypiciu napoju uczestnicy otrzymali posiłek, bez ograniczeń (mogli zjeść prawie 4700 kcal). [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] ludzie najczęściej raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub źródłami głównie czystych węglowodanów (np. paluszki, frytki, soki owocowe, cukier stołowy). Raczej nie zdarza się nadwyżka protein. Dlatego należy rozsądnie ustalać swoją dzienną podaż energii, a im więcej jest w diecie [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Skąd się wzięły podobne tendencje? Odpowiedzią na pytanie może [...]
[...] Nic podobnego. Jeśli zarys jest dobry, od czasu do czasu w menu mogą zawitać produkty, które są powszechnie uznawane za niezdrowe. To nie znaczy, że codziennie będziesz jeść frytki lub czekoladę, ale od czasu do czasu nawet zawodowcy pozwalają sobie na wyskoki. Patologia nr 3: „Izolacje, maszyny, trening funkcjonalny, aktywacja, deaktywacja [...]
[...] kupne Rafinowane węglowodany: biały chleb biały ryż bułeczki rogaliki Produkty dodatkiem cukru i słodycze: napoje gazowane pączki ciasta ciasteczka cukierki Fast food: frytki hamburgery panierowane skrzydełka z kurczaka koktajle mleczne i inne Podsumowanie Dieta fleksitariańska koncentruje się na zdrowych białkach roślinnych i innych [...]
[...] Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? Podsumowując Istnieją dowody na to, że osoby stosujące dietę roślinną mają większe szanse na [...]
[...] zamówienia. Zazwyczaj do takich produktów zaliczamy hamburgery w jasnej pulchnej bułce, która nie traci na elastyczności nawet przez kilka godzin od przygotowania hot dogi, frytki, kanapki ze smażonym mięsem czy tortille. Oczywiście, nie każdy produkt tego typu jest zły i niezdrowy, gdyż coraz częściej można spotkać mniejsze lokale, gdzie [...]
[...] również zwrócić uwagę na ilość makroskładników, jeżeli mamy w danym dniu do wykorzystania jeszcze sporą pulę węglowodanów i tłuszczu śmiało możemy pozwolić sobie np. na frytki czy lody, jeżeli brakuje nam białka, warto udać się na steka czy burgera. Kolejnym aspektem jest jakość i to z czego powstanie nasze danie. Powinniśmy wystrzegać się [...]
Suto zastawione stoły są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, a święta niemal zawsze oznaczają większą pobłażliwość względem wyborów żywieniowych. Warto zdawać sobie sprawę, że już krótkotrwałe objadanie się może wiązać się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Okazuje się jednak, że regularne ćwiczenia mogą w znaczący sposób niwelować [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
pytanie: jakie maja wartosci odzywcze?? b, ww, t w porcji 100g? bo jakos nie umiem tego znalezc, a od czas do czasu nie moge sie powstrzymac i zjem troche tego, wiec dobrze wiedziec co mam doliczyc do diety chodzi mi o frytki domowej roboty smazone na oleju
[...] mleko - eliminujemy całkowicie z diety następujące produkty zawierające niezdrowe tłuszcze : sklepowe i domowe wypieki, ciasta, ciasteczka, chipsy, prażynki, hamburgery, frytki, majonezy, oleje rafinowane. Zawierają one głównie tłuszcze trans i ogromne ilości tłuszczy wielonienasyconych, które w dużych ilościach nie tylko niszczą naszą [...]
[...] trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!" Jeśli litr czy dwa litry mleka mogą być problemem – to czy na pewno 150 czy 200ml też będzie? Podobnie frytki. Frytki, czyli jakiś ‘fast food’ faktycznie najlepszym wyjściem nie są – ale frytki zrobione samodzielnie z ziemniaków, upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu – [...]
[...] tłuszczu dla naszego organizmu. Źródła – margaryna, olej, ciasta, słodycze itp. To dlatego potrawy smażone na oleju są tak niezdrowe, szczególnie te na głębokim oleju – frytki, chipsy itp. Łatwo podsumować że jedzenie typu fast food łączy wszystkie najgorsze składniki dla naszej sylwetki i zdrowia. Pieczywo w połączeniu ze smażonym mięsem i [...]
[...] założenie planu -> 30gramów węglowodanów. Od tego zależą efekty. 2) Wieczorem 10 dnia , począwszy od około godziny siedemnastej , zacznij jeść węglowodany: makaron, pizza, frytki, lody lub inne produkty węglowodanowe na które masz ochotę. Chcesz ciasteczka lub pączki? Zjedz je! O to chodzi, że w tym momencie te źródła węglowodanów o wysokim [...]