[...] zasobów energii w organizmie – występuje w mechanizmie walki lub ucieczki. Ma również duże znaczenie w przypadku infekcji, wystąpienia stanu zapalnego. Czy warto trenować na czczo? Ironizując, wielu kulturystów (mimo dziesiątek artykułów i kolejnych badań) nadal funduje sobie dobrowolnie środowisko antyanaboliczne, wykonując aeroby na czczo. Tak [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
Trening na czczo budzi niekończące się kontrowersje. Podobny rodzaj pracy jest archaicznym sposobem pozbywania się tkanki tłuszczowej przynoszącym pewne korzyści (np. w adaptacji do pracy wytrzymałościowej), ale także potencjalne straty. Czy trening na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował [...]
Z treningiem aerobowym wiąże się (co najmniej) jeden często powtarzany mit: aeroby musisz wykonywać na czczo! Geneza tego MITU(!) tkwi w nie do końca zrozumiałym, przez szeroką publiczność, zależności między tym, co jest w danym momencie preferencyjnie spalane przez nasz organizm a tym, jaki to ma dalszy wpływ na całość gospodarki energetycznej. [...]
[...] Ogólnie, jeśli komuś zależy na „spalaniu” tkanki tłuszczowej, powinien zadbać, by trening był wykonywany, gdy we krwi mamy niskie stężenie insuliny. To nie znaczy, na czczo, ale kilka godzin po posiłku węglowodanowym. Im więcej węglowodanów w porcji, tym na dłużej jest podniesione stężenie insuliny. Jeśli musisz trenować na czczo, to [...]
Trening na czczo jest prawdopodobnie jedną z najbardziej spornych kwestii od bardzo długiego czasu w świecie fitness. Zwolennicy tej metody twierdzą, że poranny trening bez śniadania przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, jest efektywny i pozwala osiągać lepsze wyniki. Przeciwnicy uważają zarówno trening aerobowy, jak i siłowy na czczo, za zbyt [...]
[...] (pomijając specyficzne protokoły treningu uwzględniające znaczny opór, ale to nie ma nic wspólnego z cytowanym eksperymentem). Eksperyment potwierdza również, że trening na czczo wcale nie musi być skuteczny. Odnotowano zbliżone rezultaty w obu grupach. Ponadto warto pamiętać, że jeśli ktoś trenuje w ten sposób, to nie ma znaczenia, czy jest na [...]
Po raz kolejny muszę podziękować moim Czytelnikom! Jesteście inspiracją do tworzenia nowych wpisów! Tym razem motywacją do napisania tego artykułu było zapytanie zadane pod publikacją o tytule: Brak śniadania a budowa większych mięśni. Co jeszcze można zrobić? Dodatkowo korzystne będzie spożycie (jeśli to możliwe i Twoja dieta to dopuszcza) [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
[...] Białko na noc Jakie białko na noc Białko na noc a odchudzanie Jak stosować białko Jak dawkować białko Zapotrzebowanie na białko Białko – ile razy dziennie Białko na czczo czy po posiłku Białko z mlekiem czy z wodą Białko – co to jest? Co to jest białko? Definicja białka, zwanego również proteinami, określa je jako związek [...]
[...] iż testy prowadzono po posiłku (15% protein, 55% węglowodanów, 30% tłuszczów). Można oczekiwać, iż rozpad mięśni („białko”) byłby większy, gdyby trening prowadzono na czczo (co nadal jest niezwykle modne w środowisku fitness, choć bezsensowne). Węglowodany powodują tycie? Jedna z czołowych teorii dotyczących tycia zakłada, iż składniki [...]
[...] podanie związków na oleju gwarantuje wysoką przyswajalność. Niestety, doustny undekanian testosteronu (TU) na mieszance olejowej jest zupełnie inaczej przyswajany na czczo i po posiłku. Po podawaniu 200 mg TU 2 x dziennie przez 7 dni, stężenie maksymalne, stężenie przeciętne i czas do osiągnięcia stężenia maksymalnego były około [...]
[...] na diecie wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w porównaniu do niskotłuszczowej (bogatej w węglowodany) ponad dwukrotnie większy spadek glukozy mierzonej na czczo, na diecie wysokotłuszczowej (niskowęglowodanowej) w porównaniu do niskotłuszczowej (bogatej w węglowodany), bezpośrednio mówi nam o ryzyku cukrzycy czterokrotnie [...]
[...] a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne dla oceny zdrowia: stężenie insuliny na czczo stężenie glukozy na czczo glikemia w ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze peptyd C test tolerancji glukozy (OGTT) [...]
[...] a całkowite koszty medyczne i społeczne związane z cukrzycą wzrosną o 53% do ponad 622 miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne dla oceny zdrowia: stężenie insuliny na czczo, stężenie glukozy na czczo, glikemia w ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] że wzrost stężenia kortyzolu po treningu nie ma aż takiego znaczenia dla katabolizmu. Ale ludzie potrafią wszystko skomplikować. W swoim czasie modny stał się trening na czczo. Niestety rano (a najczęściej wtedy prowadzony jest trening na czczo) mamy do czynienia z niekorzystną sytuacją metaboliczną. Stężenie kortyzolu fizjologicznie są [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
Do tej pory wiedzieliśmy, iż wrażliwość insulinową może poprawić podawanie kwasów tłuszczowych Omega-3, co tłumi reakcję zapalną i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Na insulinę uwrażliwia odpowiednio intensywny i długi trening aerobowy, interwałowy czy siłowy, także suplementacja witaminą D. W Polsce jest niesłychanie ważna jesienią, zimą i [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]