[...] przy czym preferowane są węglowodany złożone (skrobia). Węglowodany złożone zapewniają stały, równomierny dopływ energii do naszego organizmu. Węglowodany proste (cukry) także dostarczją dużo energii, ale w znacznie krótszym czasie. Organizm nie potrafi magazynować tej energii, dlatego nadwyżka zostaje zamieniona w tłuszcz. Są to tak [...]
[...] węglowodany nie są równe węglowodanom a białko nie jest równe białku to samo dotyczy się tłuszczy. Zacznijmy więc od węglowodanów jak każdy z was wie węglowodany inaczej cukry dostarczają naszemu organizmowi energii. Węglowodany dzielą się na dwa rodzaje proste i złożone. Dla diety kulturystycznej istotne są przede wszystkim węglowodany [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
Artykuł wyszperany w internecie. Zapraszam do lektury. WĘGLOWODANY Węglowodany (cukry) to związki organiczne bardzo rozpowszechnione w przyrodzie, będące dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - [...]
[...] trzy podstawowe grupy. W rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. [...]
[...] jeszcze "zielonych". Na siłowni nie poleca się pić żadnych izotoników, red bulli i innych śmieci z saharydami. Wszystkie owe węglowodany w tych napojach to cukry proste. Daje kopa na początku, ale po rozgrzewce dopada senność i brak sił. Jest to spowodowane strzałami insulinowymi. Cukry proste nie powinny mieć, chociaż czesto [...]
[...] mój pogląd na ten bardzo ważny aspekt odżywiania jakim jest niewątpliwie posiłek po-treningowy. Na początek trochę wiedzy ogólnej. Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym [...]
[...] jest cukier spożywczy, którym słodzimy kawę lub herbatę oraz jaki możemy znaleźć w różnych słodyczach lub napojach. Również mleko i niektóre owoce i warzywa zawierają cukry proste (laktozę lub fruktozę). Jednkże w tych ostatnich przypadkach cukry nie są przyswajane gwałtownie, ze względu na inne substancje zawarte w tych produktach. [...]
[...] ich stosowanie. Trzeba isc z duchem czasu :) Krótka charakterystyka Przeznaczony dla sportowców wszystkich dyscyplin Uzupełnia poziom glikogenu szybciej i skuteczniej, niż cukry proste Pozwala na dłuższy i intensywniejszy trening Nie zawiera cukrów W jakim celu jest stosowany? Vextrago™ to suplement węglowodanowy. Zanim pomyślisz [...]
[...] złożone z węgla, tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany [...]
[...] jest rodzaj węglowodanów, które spożywasz. Naturalne węglowodany bogate w skrobię, takie jak ziemniaki, ziarna, kukurydza i fasola, działają w tym wypadku lepiej niż cukry proste. Badania pokazują, że w 48 godzin po treningu dieta bogata w węglowodany skrobiowe może zmagazynować w mięśniach więcej glikogenu niż cukry proste. Jeśli [...]
[...] porach. VITARGO® - DŁUGOŁAŃCUCHOWE WĘGLOWODANYU ZŁOŻONE - STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ! Przypomnijmy, że węglowodany możemy podzielić na następujące grupy: Ř Monosacharydy - cukry proste np.: glukoza, fruktoza, galaktoza; Ř Oligosacharydy - zawierające od 2 do 10 monosacharydów, najprostsze oligosacharydy to dwucukry np. sacharoza, maltoza, [...]