Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Potrawy smażone nie należą do najzdrowszych, ale kuszą smakiem, łatwością i szybkością przyrządzenia. Nie ma wątpliwości, że ten sposób przygotowania potraw jest po prostu wygodny i chętnie z niego korzystamy. Jajecznica, omlet, szybko podsmażone mięso… Większość z Was z pewnością ma w domu patelnię i z niej korzysta. Na czym smażymy? Żeby [...]
[...] S, La Vecchia C. “Fried foods, olive oil and colorectal cancer” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17018706 6. Sayon-Orea C1, Carlos S1, Martínez-Gonzalez MA1. “Does cooking with vegetable oils increase the risk of chronic diseases?: a systematic review.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148920 7. H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] Your Health? – Safety and Side Effects” Charlie Seltzer M.D., U.S. Food and Drug Administration. “Microwave Oven Radiation”, Consumer Reports. “Microwaves that heat unevenly can pose food safety problems”, The Harvard Medical School Family Health Guide. “Microwave cooking and nutrition”, Bauman College. “Microwave Ovens: What Do We Really Know?”
[...] na proste szaszłyki z tofu i warzywami. Składniki: 180g tofu wędzonego 50g sosu BBQ 200g pieczarek 150g cukinii 0,5 papryki czerwonej kilka plastrów czerwonej cebuli cooking spray oliwa z oliwek Wykonanie: Tofu dokładnie odsącz z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych. Pokrój w kostkę, przełóż do miski i wymieszaj dokładnie z sosem BBQ. [...]
Czego potrzebujemy: 240 g czerwonej fasoli z puszki pół czerwonej cebuli kawałek chilli jajko 30 g komosy ryżowej 30 g kaszy manny Garlic cooking spray pieprz, sól, kmin rzymski Jak przygotować: Fasolę płuczemy, odsączamy i blendujemy - nie całkiem na gładko. Dobrze jak zostaną kawałeczki. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, [...]
[...] Borrisser-Pairó F1, Panella-Riera N2, Gil M2, Kallas Z3, Linares MB4, Egea M4, Garrido MD4, Oliver MA „Consumers' sensitivity to androstenone and the evaluation of different cooking methods to mask boar taint” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27756017 Ewa Skrzypczak, Karolina Szulc, Anita Zaworska, Anna Panek, Janusz Tomasz Buczyński „Metody [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
Czego potrzebujemy: 150 g ziemniaka - waga po obraniu 150 g selera - waga po obraniu 150 g pietruszki - waga po obraniu 450 g białych szparagów - waga po obraniu - najlepiej bez główek ( przydadzą się do makaronu) 30 g COOKING SPRAY BUTTER lub olej kokosowy sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy Jak wykonać: Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w [...]
Czego potrzebujemy: 200 g fileta z kurczaka 150 g brokuła 10 g parmezanu kawałek chilli sól i pieprz 2 ml Cooking Spray najlepiej wersja Butter Jak wykonać: Pierś z kurczaka kroimy tak, by uzyskać jak największą powierzchnię. Mięso rozbijamy dość cienko, przyprawiamy i od wewnętrznej strony - tej na którą będziemy nakładać farsz pryskamy oliwą. [...]
Czego potrzebujemy: 50 g płatków owsianych 1 jajko 30 g białka - ja użyłam izolatu o smaku biała czekolada 5 g kakao 150 ml wody 50 ml espresso lub bardzo mocnej kawy Jak wykonać: Płatki gotujemy w wodzie z kawą. Wystarczy kilka minut, by płatki tylko wciągnęły płyn. Przekładamy do miski. Gdy płatki chwilę przestygną dodajemy jajko, izolat oraz [...]
Nie masz czasu na przygotowanie posiłków? Sprawdź przepis na pyszne proteinowe gofry z ricottą! https://www.youtube.com/watch?v=SbAW957cD6M Składniki: 120 g ricotty garść malin 75 g Pancakes Protein czekolada malina 75 ml wody 0,25 ml Cooking spray canola oil Wartości odżywcze: KCAL 400 BIAŁKO 40 g WĘGLOWODANY 45,5 g TŁUSZCZE 17 g
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/PAM_cooking_spray-OLIVE_OIL_i27283_d400x400.jpg PAM cooking spray-OLIVE OIL Opis Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze zawierają do 2 razy więcej kcal od białek czy weglowodanów. Teraz jest na to sposób. Dzięki olejowi PAM, możesz przyrządzać ulubione potrawy bez strachu o Swoją figure. Używaj Pam przez 1 miesiąc i [...]
Witam kupilem po raz pierwszy,zeby sprawdzic jak to dziala.Po prostu mam spryskac patelnie i juz moge wkladac kotlety z piersi z kuraka? 1 raz robilem troszke innej barwy jasniejsze wychodza, ale w bardzo dobre. Tak chcialem sie tylko upewnic czy dobrze wszystko ogarnalem. Zmieniony przez - Wacek133 w dniu 2013-03-14 15:58:35
Prosze o pomoc w sprawdzeniu daty waznosci "13:07 best if used by 06/17/10 F" mam rozumiec ze spray byl wazny do czerwca? troche dziwne bo kupilem go chyba w maju