Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] przyswojenia. Najlepszym rozwiązaniem jest zjedzenie pełnowartościowego posiłku składającego się np. z piersi kurczaka albo indyka, ryżu, płatków owsianych, jaj, twarogu czy makaronu. Dobrym źródłem białka przedtreningowego są również odżywki proteinowe. Ze względu na fakt, że wchłaniają się dość szybko, nie zalegają w żołądku i umożliwiają [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]
[...] i zapiekamy w piekarniku przez około 40-50 min. w 180° C. Marchew ścieramy na małych oczkach, jabłko na dużych, mieszamy i zjadamy w formie surówki. Posiłek 4 70 g makaronu żytniego 100% 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego odrobina cynamonu 10 g ksylitolu Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, polewamy [...]
[...] muskulatury) zapewnić nadwyżkę energetyczną, a przy redukcji dostarczać mniej energii niż potrzebuje ustrój. A czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma [...]
[...] to 20 g węglowodanów STRAWNYCH, 15 g białka oraz 2 g tłuszczu. Wyobraźcie sobie sytuację, że ktoś w trakcie redukcji zmniejsza podaż energii o 200 kcal, odejmując ryżu/kaszy/makaronu czy masła orzechowego, ale robi się głodny, więc dokłada 500 g warzyw… Oczywiście wiele zależy od tego, jakie warzywa włączone zostaną do diety, ale tym sposobem [...]
[...] także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g białka do naszej diety. Z kolei dodanie ugotowanej soczewicy do makaronu z sosem to kolejny prosty sposób na włączenie większej ilości białka do diety. Już jedna mała filiżanka soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] np. na oleju słonecznikowym i innych tłuszczach prozapalnych (bogatych źródłach kwasów omega-6). Bazą podobnej diety powinny być węglowodany w postaci ryżu brązowego, makaronu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, chleba razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] z 80 g płatków owsianych. Smarujemy masłem orzechowym (20 g) i frużeliną. Śniadanie II Sałatka makaronowa z tuńczykiem, papryką i rukola z dodatkiem jogurtu Około 30 g makaronu razowego, mieszamy z 100 g tuńczyka w sosie własnym. Dodajemy warzywa i około 100 g jogurtu. Obiad Makaron Penne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym z indyka 200 g [...]
[...] załóżmy, że duże ilości soku z cytryny mają pewien wpływ na stężenie glukozy. Czy to zmienia zasadniczo fakt, iż zjadamy duże dawki węglowodanów np. ryżu, pieczywa, kaszy, makaronu? Nie. Problem odkładania się tkanki tłuszczowej wynika z nadmiernego dostarczania energii w ciągu dnia. Kalorie są składowane w postaci tkanki zapasowej. Nie ma aż [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
[...] wegańskie), specjalnych sosów, jogurtu, przypraw, jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Ponadto wysokokaloryczne tłuszcze mogą znacząco ułatwić dostarczanie większych ilości makaronu, kaszy czy ryżu. Taki dodatek sprawia, iż danie jest po prostu smaczniejsze. Dla niektórych osób początkowo warzywa mogą wydawać się niesmaczne. Jesteś w stanie [...]
[...] 50% węglowodanów, 30% tłuszczów, 20% protein. Redukcja tłuszczu zależy od zmniejszenia podaży energii, najprościej jest to zrobić, ograniczając ilość pieczywa, ryżu, kaszy, makaronu. Na drodze do lepszej sylwetki mogą stanąć: picie alkoholu, kiepski, zbyt krótki sen oraz przeciążenie obowiązkami zawodowymi. Ciężko jest pogodzić to wszystko, ale [...]
[...] za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego prawdopodobnie ze [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]