[...] a bardzo mało alkalizujących (i to niezależnie z jaką dietą mamy do czynienia). Być może sprzyja to nawet kancerogenezie. Jeśli chodzi o odchudzanie, badania naukowe nie dają odpowiedzi, jaki rodzaj diety jest najskuteczniejszy. Podstawowe znaczenie ma tu podaż protein oraz deficyt kaloryczny. Bardzo poważny przegląd systematyczny mówi o tym, [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] artykuł, będziesz mógł dokonać świadomego wyboru. Oczywiście nie musi to być pojedynczy wybór. Jak wspomniałem, warto różnicować źródła pokarmowe białka. A odżywki wysokobiałkowe dają ku temu doskonałą okazję. Jest ich duża paleta, są wygodne w stosowaniu i są pyszne. Doceń smak i wygodę, jaką oferują najlepsze odżywki białkowe. Życzę smacznego!
[...] Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka i dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są niezwykle sycące. Zjadając szklankę ugotowanej ciecierzycy, dostarczamy około 200 kcal, w tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
[...] wymówek, by sięgnąć po to, co jest szybkie i wygodne. Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Co możesz zrobić? Kluczem jest wyznaczenie realistycznych celów, które odpowiadają Twojemu stylowi życia, a nie nieosiągalnym ideałom. Wprowadzaj małe, stopniowe zmiany, które pomogą Ci poczuć się zdrowszym i mieć więcej energii, a jednocześnie cieszyć [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
[...] i tak według jego wyliczamy ile kcal i gram białka, węglowodanów i tłuszczu powinniśmy spożywać. Jako źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki kukurydziane, płatki nesquik i inne tego typu. Jest to złe rozwiązanie gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych [...]
[...] insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża zdrowiu i życiu, ponieważ komórki trzustki nie tracą czasu na wytwarzanie i powolne uwalnianie insuliny - rozpadają się i błyskawicznie wyrzucają zmagazynowane zapasy hormonu. Nadmiar glukozy niszczy komórki trzustki, które z upływem lat tracą zdolność regeneracji. Trzustka osób [...]
[...] Skład chemiczny: węgiel 52%, tlen 22%, azot 16%, wodór 7%, siarka 2%, fosfor 0-1%. Masa cząsteczk. b. może wynosić nawet kilka milionów. Białka proste - proteiny składają się z łańcuchów polipeptydowych. Białka złożone (proteidy) zawierają dodatkowo składnik niepeptydowy zw. Grupą prostetyczną (lipidy - w lipoproteidach, kwasy nukleinowe [...]
[...] łatwo przyswajalne składniki pokarmowe, czyli substancje budulcowe, energetyczne i regulujące. Produkowane są następujące koncentraty odżywcze: 1) preparaty białkowe, składające się z niezbędnych aminokwasów w odpowiednich proporcjach; 2) preparaty węgowodanowe, zawierające łatwo przyswajalne oligosacharydy wzbogacone witaminami [...]
[...] łatwo przyswajalne składniki pokarmowe, czyli substancje budulcowe, energetyczne i regulujące. Produkowane są następujące koncentraty odżywcze: 1) preparaty białkowe, składające się z niezbędnych aminokwasów w odpowiednich proporcjach; 2) preparaty węgowodanowe, zawierające łatwo przyswajalne oligosacharydy wzbogacone witaminami [...]
[...] niestety charakter naszej pracy nie pozwala na konsumowanie posiłków w miejscu pracy. Często jadamy za to w mieście. I właśnie dla wszystkich stołujących się poza domem (jadających posiłki, których nie przygotowali sami) kilka praktycznych porad: UNIKAJ -„Fast food - ów", - miejsc, gdzie zawsze jest niewiele osób (zachodzi spore [...]
[...] celu, metabolizmu,doświadczenia i wielu innych czynników. IIFYM mówi NIE konwencjonalnej diecie czy przekonaniom, że każdy, kto chce być w formie - ma stosować dietę, składającą się z ograniczonej liczby tak zwanych "czystych produktów spożywczych", musi jeść w ściśle określonych porach dnia, na pewno musi mieć tylko pewne rodzaje żywności [...]
[...] psychiczny" charakteryzujący się fałszywą oceną własnego ciała, prowadzącą do głodzenia się. Najczęściej dotyka dziewczęta między 12 a 21 rokiem życia. Chłopcy zapadają na tę chorobę 10 razy rzadziej. „Zwykle zaczyna się niewinnie. Młode dziewczęta w okresie dojrzewania nie zawsze akceptują swoje nowe kobiece kształty i próbują się [...]
[...] białka pochodzenia zwierzęcego (mleko, sery, jaja, mięso) mają wszystkie konieczne aminokwasy, uznano więc je za pełnowartościowe. Białka pochodzenia roślinnego nie odpowiadają białku naszego ciała, są nieco inne. Albo czegoś im brakuje, lub proporcje są nie te, ale potrafią się uzupełniać . Nawet maleąki dodatek białka zwierzęcego świetnie [...]
[...] dzielą się na: oczyszczone (wszelkiego rodzaju słodziki oraz cukier), proste, złożone. Proste są przyswajane w krótkim czasie po spożyciu. Szybko są wchłaniane i dzięki temu dają szybki, krótkotrwały zastrzyk energii. W przypadku węglowodanów złożonych obserwujemy zjawisko odwrotne. Są one wchłaniane zdecydowanie wolniej i dostarczają energii w [...]
[...] metabolizmu oraz intensywności ćwiczeń. 1g węglowodanów = ok. 4 kcal. TŁUSZCZE: Są drugim po węglowodanach materiałem energetycznym, spalają się jednak znacznie wolniej i dają ponad dwukrotnie więcej energii (kcal). Tłuszcze dzielimy na tzw. lepsze i gorsze. Do pierwszych zaliczamy tłuszcze pochodzenia roślinnego; oleje, tłuszcze sojowe, itp. [...]
[...] w krótkim okresie czasu. BZDURA. Zawsze sprawdź, co odżywka zawiera. Nie zagracaj organizmu ogromnymi dawkami substancji, które zrujnują twoje nerki i układ pokarmowy, dając ci znikome korzyści. Ten wstęp nie miał na celu odstraszyć od kupowania odżywek. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie organizmu na białko, człowiek nie jest w stanie [...]