[...] Kup sobie rano na śniadanie płatki owsiane zwykłe ( Ja mam Bio ZAj**ISTE! nie wp*****lam ich 100gram jak kulturysta i mnie stać 5zł paczka masz na około 9 śniadań za chleb drożej wyjdzie), 3 łychy ugotuj na miękko żeby wsiąkły całą wodę plus banan rozdrobniony plus jajecznica, osobno oczywiście zjedz :) nie mieszaj. Tak wiem zaraz wszyscy [...]
Odpowiedzi: 192 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/11/2012 4:41:41 PM Liczba szacunów: 0
[...] skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że chleb chlebowi nierówny. Warto wiedzieć, że chleb może stanowić element pełnowartościowej diety. Należy zwracać szczególną uwagę na jego jakość. Zawsze sprawdzajmy skład [...]
Odpowiedzi: 60 Ilość wyświetleń: 9847 Data: 1/13/2017 2:32:05 PM Liczba szacunów: 0
[...] - odrzucamy wyroby pełnoziarniste (podałem pieczywo, ale też makarony, płatki itd) - szamamy oczyszczone produkty, jak chińska szlachta! (nie wiem co na taki biały chleb powie poziom glukozy, ale pewnie podskoczy z radości). W tym właśnie paradoks, ale może coś się wyjaśni w dalszej części. Rośliny mają mechanizmy obronne: - zjemy [...]
Odpowiedzi: 5575 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/30/2018 10:42:06 PM Liczba szacunów: 0
chleb benus czyli firmy "benus" to chleb bez konserwantow skald w zaleznosci od "smaku". ja mam zytni trzymam tak " w razie niemaca".. minimum 62% maki zytniej.. lamane ziarna zyta.. maka pszenna woda sol drozdze na 100g produktu 179kcal i 27% skladu to blonnik bialko 5g w opakowaniu jest siedem sporych kromek... [...]
Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/9/2005 9:48:52 PM Liczba szacunów: 0
Bułka grahamka Wartości odzywcze w 100g Wartość energetyczna 252,00 kcal Białko 9,00 g Węglowodany 56,10 g Tłuszcz 1,70 g Składniki: mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane. Pieczywo graham powstaje na grubo mielone mące pszennej, ego produkcja odbywa sie przy udziale drozdzy. Chleb razowy [...]
Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/30/2017 9:24:53 AM Liczba szacunów: 0
jeśli są drożdże to jak może być zakwas :D + ten cukier i olej rzepakowy poza tym nie napisane jaki przemiał tej żytniej może być 500 czy 750, a to już to co innego niż 2000 więc dosyć szemrany ten chleb
Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 13806 Data: 11/11/2015 10:36:59 AM Liczba szacunów: 1
[...] :) a chcę na 120% stosować się do prawidłowego odżywiania. Chciałabym też wiedzieć dlaczego tak ważne jest unikanie glutenu? Bo w piekarni w której kupuję kukurydziany chleb zapytałam czy mają może skład do pokazania z czego dany chleb/bułka jest wyrabiane no i dostałam więc napiszę teraz skład: Chleb i bułki kukurydziane: mąka pszenna typ [...]
Odpowiedzi: 62 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/3/2011 4:32:28 PM Liczba szacunów: 0
[...] w śmietanie skład- cukier tam był! albo zamiennie glukoza hmm. A podobno sypią cukier do wędlin i kiełbas bo to najtańszy środek konserwujący jest. Co my jemy??. Przypisy na chleb: 1. Chleb: "Proporcje: 4 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, trochę soli, drożdże (na oko łyżeczka) rozpuszczone w wodzie ( z tej, którą podałam powyżej), trochę [...]
Odpowiedzi: 2640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/5/2003 11:07:32 PM Liczba szacunów: 0
Stary, ale zmaściłeś. Taki piękny przepis i na końcu powiadasz "drożdże"? Mam nadzieję, że to o jakimś innym chlebie, a nie tym z tematu. Cała idea zakwasu jest po to, żeby drożdży nie dawać. Poza tym są niepotrzebne, jak widać z innych postów. Drożdże jak czytałem są niezdrowe i hodują nam w jelitach drożdże i raki. Próbuję więc [...]
Odpowiedzi: 87 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 10/8/2009 8:56:23 AM Liczba szacunów: 0
Drożdże towar deficytowy, więc może lepiej na zakwasie %-). Nigdzie mi się nie spieszy. Mojego ulubionego głęboko mrożonego odpiekanego chleba bez drożdży z Lidla mam pod dostatkiem :-D Najpierw zrób zakwas ;-) Chleb na maślance Zaczyn 60g startera zakwasu (przepis na to znajdziesz w necie) 200g mąki żytniej typ 720 180ml wody Ciasto właściwe 350g [...]
Odpowiedzi: 6986 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 3/26/2020 10:22:13 AM Liczba szacunów: 2
Julietta - miałaś pszenny razowy czy żytni? Chleb na zakwasie uczy cierpliwości, a chleb żytni pokory. Razowy pszenny - uwaga nie kroimy jak ciepły - wtedy faktycznie jak glina wyglada w środku i mozemy wyrzucić mysląc ze zakalec lub niedopieczony. Kroimy dopiero po ostygnięciu zupełnym. Żytni - trzeba uważać na konsystencję ciasta, nie może być [...]
Odpowiedzi: 8640 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 5/18/2020 7:58:02 AM Liczba szacunów: 0
[...] (monoploidalne) jądra potomne i w obrębie worka powstają 4 zarodniki – askospory, które po rozerwaniu worka kiełkują w nowe komórki wegetatywne. Podczas wypiekania chleba, produkcji win i piwa następuje fermentacja alkoholowa. Poprzedza ja przejście cukru złożonego - skrobi w cukier prosty, dopiero ten ostatni drożdże rozkładają na [...]
Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/10/2005 12:14:36 PM Liczba szacunów: 1
[...] uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i cukrowców, rozszerza naczynia krwionośne Pelagra(zapalenie skóry),biegunki, przygnębienia 15-10 mg Mięso, ryby, wątroba, chleb razowy Folacyna Kwas foliowy Występuje w formie koenzymów w enzymach katalizujących metabolizm jednostek jednowęglowych, w przenoszeniu grup formylowych anemia 0,4 [...]
Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 3618 Data: 9/9/2003 1:00:10 AM Liczba szacunów: 0
kolos88 oto co znalazłam: "Praktycznie wszystkie gatunki chleba wypiekane są na drożdżach piekarskich, a drożdże, jak wiemy, powodują procesy fermentacyjne w jelitach. oprócz tego, jak stwierdzili amerykańscy naukowcy, drożdże aktywizują powstawanie nowotworów w organiżmie. Spożywając chleb, zamieniamy swój układ pokarmowy w "pole [...]
Odpowiedzi: 3016 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 4/3/2007 10:17:02 PM Liczba szacunów: 0