[...] powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne działanie rakotwórcze. Wg badań EFSA najbogatszym źródłem akryloamidu są frytki, chipsy, kawa instant, biszkopty, krakersy, pierniki, herbatniki, pieczywo chrupkie, dmuchane ziarna, płatki śniadaniowe. Czy wystarczy, że będę unikał żywności fast food? [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] produkty mleczne Produkty wysoko przetworzone, takie jak fast foody, słodycze, słodkie napoje Produkty wysoko przetworzone z dużą zawartością cukrów dodanych, np. ciastka, chipsy, słodzone soki owocowe Białe pieczywo i produkty z białej mąki, takie jak biała bułka czy biały makaron Słodkie przekąski i desery, takie jak lody, ciasteczka, ciasta [...]
[...] Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III Pierwsze tłuszcze są względnie bezpieczne, jeśli nie przesadzamy z ilością wysokoprzetworzoanych węglowodanów w diecie (płatki śniadaniowe, chipsy, dżemy, jogurty, napoje słodzone, batoniki, ciastka itd.). W porównaniu z długołańcuchowymi nasyconymi tłuszczami, kwas laurynowy i kwas oleinowy cechuje zwiększona [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
[...] migdały, śmietana, masło czy olej rzepakowy). Pytanie jest źle zadane. Wiele osób myśli, iż tuczą tylko określone, „niezdrowe” produkty żywnościowe (np. ciastka, torty, chipsy, fast foody). Nie jest to prawdą. Wszystko może tuczyć i nic może nie tuczyć. Można obrosnąć w tłuszcz, jedząc w nadmiarze super zdrowe, bogate w witaminy, [...]
Ostatnio dla odmiany byłem pytany o kilka kwestii związanych z treningiem wyciskania, a nie tylko z farmakologicznym wspomaganiem wysiłku. Tego rodzaju zapytania nie są pozbawione sensu, jednak nie da się na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Dlaczego? Ponieważ zbyt duża liczba czynników ma wpływ na odpowiedź. Niemniej w związku z popularnością tego [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
W XXI wieku typowy jest przesyt wywołany oglądaniem filmów, coraz mniej osób potrafi skoncentrować się, chociaż na kilka minut, by przeczytać artykuł. Coraz częściej treści przekazywane w sieci nie są oparte na wieloletnim doświadczeniu, a przede wszystkim praktyce. Aktywność w dni wolne od treningu siłowego Tak, wiem, masz wewnętrzne przekonanie [...]
[...] problemu. UŁATWIA ZASYPIANIE I WPROWADZA ORGANIZM W STAN GŁĘBOKIEGO SNU Dieta oparta o produkty o niskiej zdolności do tłumienia głodu Możemy budować swoją dietę w oparciu o chipsy; możemy także dietę zbudować ją na produktach pełnowartościowych. Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że inaczej oddziałują na nasze odczucia głodu różne pokarmy. [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]