[...] (Kreider i wsp. 1993). W sportach wytrzymałościowych istnieją obawy związane z podażą odpowiednio wysokiej ilości białka Powstaje dylemat czy przyjmować dodatkowe suplementy białkowe czy nie ze względu na zbyt znaczny przyrost beztłuszczowej masy ciała. Ale czy te obawy są zawsze słuszne? Wydaje się, iż przyrost masy mięśniowej nie zależy [...]
O naturze energii Tym, co uruchamia w organizmie zamianę tłuszczów, węglowodanów lub białek na energię jest komórkowy poziom ATP / adenozynotrójfosforan /. To głównie on jest bezpośrednim dostawcą energii dla procesów życiowych. Mimo że przeciętny organizm posiada w danym momencie tylko 50g tego związku, zużywa go aż 200kg na dobę. Jest to możliwe [...]
[...] nie zużyte dp budowy białek usttrojowych zostają rozłożone. W ten sposób powstaje amoniak, który jako związek trujący jest wydalany z moczem. Regulacja metabolizmu białkowego zalezy od wegetatywnego układu nerwowego i niektórych hormonów. Tłuszcze to związki wyższych kwasów tłuszczowych i glicerylu, nie rozpuszczalne w wodzie i lżejsze [...]
[...] i w fazie podtrzymania w jednej dawce na dzień np.: na czczo w dni nietreningowe i w dni treningowe po treningu przy standardowej suplementacji okołotreningowej(węglowodany, białko). Metoda 2(długoterminowa faza nasycenia): -stała suplementacja przy jednej dawce około 5 g na dzień. Kreatyna podawana w dni nietreningowe np.: na czczo i w dni [...]
[...] maleje. Zalecenia co do przyjmowania glutaminy jako suplementu (składnika znanego jako dipeptyd glutaminy) są różne (na ogół kilka gramów dziennie). Białko w ogóle - jako białko kompletne zawiera glutaminę - i pomaga utrzymać jej stężenie. - Pamiętaj, glutamina dla ciężko trenujących sportowców jest fizjologicznie niezmiernie istotna. Mięśnie [...]
Wszystko o węglowodanach. 1. Czym są węglowodany? Węglowodany ( nazywane też cukrami, bądź sacharydami) są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru i tlenu, stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a [...]
[...] białka dla sportowców siłowych wynosi od 1,5-2,4 g/kg wagi ciała. Nie ma przekonujących dowodów na to, by wyższe spożycie dawało jakiekolwiek korzyści. A teraz, które białko jest najlepsze: serwatka, kazeina czy soja? Oczywiście soja zyskuje sobie rosnącą popularność, ale prawdziwy wybór dotyczy tylko dwóch białek: serwatki i kazeiny (obie [...]
[...] energia pochodząca np. z maltodekstryny pozyskanej z ziaren zbóż czy kukurydzy niż z np. glukoza , fruktoza z owoców ) . Wreszcie z jakiego źródła pochodzi białko , czy jest to szybko przyswajalne i o wysokim BV białko serwatkowe czy np.; kazeinian wapnia lub białka sojowe ? Wszystkie te zależności mają [...]
[...] magia. Za samo zło wcielone uznaj się dwa makroelementy: laktozę( Największego wroga "ciężkiej skóry") oraz kazeinę( przez wielu uważaną za bez wartościowe a nawet szkodliwe białko) Za laktozą krążą stary kulturystyczny mit mówiący, że po dodaniu mleka oraz nabiału do diety zatłuścimy się, a po odjęciu uzyskamy lepszą definicję. Mit ten powstał [...]
[...] która dostarcza wszystkie składniki odżywcze, potrzebne i istotne dla szybkiego rozwoju masy i siły mięśniowej. Polecany dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię i białko oraz sportowców, dążących do szybkiego rozwoju masy i siły mięśniowej. Mass Shock to produkt przeznaczony do przygotowania odżywczego napoju białkowo-węglowodanowego [...]
WITAM SERDECZNIE! Na samym wstępie chce podziękować za zaufanie i wybranie mnie do przeprowadzenia testu oraz szczególne podziękowania dla firmy ActivLab za przekazanie suplementów. Test będzie trwał 60 dni a jego celem jest masa. Jak widać oprócz suplementów dostałem fajne gadżety: rękawiczki, dwie koszulki oraz trzy smycze! :) ***** O MNIE [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Energy_cake_i26808_d400x400.jpg Energy cake Opis Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób o zwiększonym wysiłku fizycznym. Energy Cake to najwyższej jakości baton energetyczny przeznaczony dla sportowców oraz osób o zwiększonym wysiłku fizycznym. Oparty na węglowodanach złożonych [...]
[...] glukozy, uwolnią insulinę i "otworzą" komórki mięśniowe wpuszczając zawartość do środka. Najlepiej zrobić to zaraz po treningu. Wiemy też, że poziom insuliny podnosi także białko, ale już tłuszcze hamują wydzielanie insuliny. Były badania z zaleceniami, że do każdego grama kreatyny najlepiej dać nawet 20g glukozy. Skutek był, ale na dłuższą [...]
[...] się takie przekonanie, iż kreatynę należy przyjmować bezwzględnie na pusty żołądek, a już pod żadnym pozorem nie łączyć jej w porcji z produktami zawierającymi tłuszcz bądź białko. Na pierwszy rzut oka może i wydaje się to logiczne, warto jednak wiedzieć, ze nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że przyjmowanie kreatyny z posiłkiem osłabia [...]
[...] Jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania enterocytów, komórek jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych do krwi. Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem zawierającym siarkę, biorącym udział w regulacji równowagi wodno-elektrolitowej organizmu, korzystnie wpływającym na aktywność neuroprzekaźników, a [...]
[...] mięśnie. W ludzkim ciele powstaje około 300 gram białka dziennie, chociaż średnie spożycie białka wynosi zaledwie 70 gram dla osób nie uzupełniających diety o dodatkowe białko(zwykli zjadacze chleba ). Każde białko zbudowane jest z swego rodzaju „cegiełek",czyli aminokwasów endogennych albo egzogennych. Nauce znane jest 21 aminokwasów, z [...]
[...] które należy wykonywać kolejno. 1.) Dieta wprowadzająca 14-dniowa oparta na ograniczeniu węglowodanów poniżej 20 gram na dobę oraz spożywaniu potraw zawierających wyłącznie białko i tłuszcz. Autor zaleca zjadanie dowolnych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, a kryterium doboru ma być indywidualny gust pacjenta, należy również wyeliminować [...]