[...] W każdym sklepie dział ze słodyczami należy do największych i najbardziej pociągających. Problem ten dotyczy każdej rafinowanej formy cukru. Czy to sacharoza (biały cukier), czy glukoza, czy fruktoza, czy miód sztuczny, syrop klonowy, melasa, wszystko to są te same szkodliwe związki. Im mniej ich używamy, tym lepiej. Ludzie poszli [...]
[...] produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie jest to „zdrowa żywność". Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę [...]
[...] artykułach spożywczych), oraz kazeina z produktów mlecznych. Dawno temu młynarze piekli chleb z tzw. śruty, czyli ziarna z błonnikiem i kiełkami, obecnie mamy bez liku białych, sypkich mąk. Przemysł, szybkie technologie, oszczędność, pośpiech pozbawiły ziarna ich odżywczych, cech, dodały drożdże i bakterie, spulchniacze, konserwanty, a w [...]
Większośc ćwiczących lubi zażerać się białkiem, równie dobrze mogli by jeść biały cukier - fizjologiczna od. organizmu na białko i cukier jest odminenna i raczej nie stosowałbym takich porównań. U Harpera pisza że 30-60g białka wystarczy każdem. W podręcznikach dla sportowców piszą że max to 1.7g na kg. A po glukogenezie w wątrobie i w nerkach, [...]
co prawda jest cukier ale powiedzmy że małe zło, bo brązowy Zmieniony przez - Arrabiata w dniu 2014-06-24 16:55:15 cukier bialy od brązowego nie rozni sie niczym w zasadzie. brązowy to bialy cukier, ale zabarwiony domieszką melasy. w cukrze bialym jest 99% sacharozy, a w brązowym 97% (pozostale 3% to woda i inne skladniki). wplyw na organizm, [...]
Juz lepiej jesc jak ja niz wcinac do tego wszystko co ma bialy cukier. Nie ruszam nic co ma bialy cukier, pustych kalorii, uzywek zadnych nie biore. A, ze zjem ryz bialy zamiast brazowego to naprawde nie jest koniec swiata.
chodzi ci ogólnie o węglowodany ? czy o biały cukier w sumie to taki materiał energetyczny , pod warunkiem ze go spalisz inaczej zacznie sie w tluszcz zmieniać a biały cukier nie cieszy sie dobra opinią Zmieniony przez - alek81gdy w dniu 2004-10-15 18:36:49
cukier bialy od brązowego nie rozni sie niczym w zasadzie. brązowy to bialy cukier, ale zabarwiony domieszką melasy. w cukrze bialym jest 99% sacharozy, a w brązowym 97% (pozostale 3% to woda i inne skladniki). wplyw na organizm, odpowiedz hormonalną jest identyczny. oba sie nadają de facto do smieci ;-] Oczywiście śmiecie, jednak melasa [...]
[...] się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i marchew; mniej więcej o połowę mniej słodka niż fruktoza i dwa razy [...]
[...] czy rzadko już niestety spotykana - jaglana. Ryż - tylko nie polerowany - brązowy, a jeszcze lepiej - dziki, indiański. Produkty takie znacznie bardziej, niż biała mąka czy biały ryż, bogate są w błonnik, jakże potrzebny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego oraz witaminy z grupy B. Kuchnia basenu Morza Śródziemnego preferuje czosnek, [...]
[...] chodzi o zdrowie i wielkość IG to oczywiście warzywa, orzechy, rośliny strączkowe są znacznie korzystniejsze niż chleb, ryż co do tego nie ma wątpliwości. 3. Jeśli chodzi o biały chleb, ryż w porównaniu do pełnoziarnistych produktów(ciemnego chleba i ryżu) należy kierować się zawartościa witamin i mikroskładników i wybierać nierafinowane jak [...]
[...] równie biologicznym jak trawienie). Zostają opanowane układy krążenia obwodowego i limfatycznego i jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek i spowolnieniu ulega proces tworzenia tkanek. Tolerancja i odporność naszego ciała ulega ograniczeniu. Nadmiar cukru powoduje senność i drastyczny spadek [...]
Fruktoza to zwykly swinski cukier chyba Ci sie powalilo...zwykly bialy cukier to sacharoza(disacharyd) a Lewuloza to tez cukier(nazywa sie go czesto owocowy,ale nigdy nie zwyklym) Co do tematu jak nie masz kasy,polecam po treningu miod(glukoza,fruktoza,melezytoza) Zmieniony przez - DaroNigga w dniu 2006-04-29 11:18:29
[...] zjesz 150 g ze źródeł zwierzęcych to nie umrzesz, a poczujesz różnicę. Przy wielu treningach/ciężkim trybie życia akurat troszkę więcej białka wskazane, bez jaj. Śledzia wymocz i nie będzie śmierdział, bez żartów, zaj**iste mięcho, dobre posiłki można skomponować. CUKIER OGRANICZYĆ-jaki cukier masz na myśli, biały cukier stołowy tak pochłaniasz?
[...] zdrowiu, stał się obok zwiększonego stresu i zanieczyszczenia środowiska główną przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych. Biały cukier, białą sól i białą mąkę określono mianem białych trucizn. Znamienne jest, że tak samo nazywa się narkotyki. Oczyszczanie produktów spożywczych niejednokrotnie pozbawia ich bardzo wartościowych składników. Skrobia, [...]
[...] niż zjedzenie kilku uncji cukru. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. Cukry nie są trawione w ustach [...]