[...] problemem racjonalnego żywienia jest właściwy rozkład energii przypadający na poszczególne składniki pożywienia oraz ich odpowiedni dobór w diecie. Spożywane białko powinno dostarczyć od 10 do 15% energii, przy czym należy zwracać uwagę na zachowanie odpowiednich proporcji między białkiem zwierzęcym a roślinnym. Od 30 [...]
[...] reguluje metabolizm białek i odwrotnie. Jeśli spożywamy za dużo słodkich produktów szczególnie pod postacią rafinowanych cukrów to zwiększa się nasze zapotrzebowanie na białko. Im większe więc spożycie skoncentrowanych, rafinowanych węglowodanów, tym silniejsze pragnienie białek. Inny problem pojawia się, gdy w pokarmie nie ma wystarczającej [...]
[...] wynikające z niedoboru soli mineralnych. Wytworzone na bazie soi potrawy są również bogate w inhibitory trypsyny, co uwstecznia trawienie protein. Upostaciowane białko roślinne (Textured Vegetable Protein; w skrócie TVP), mleczko sojowe, proszki sojowych protein oraz popularne wegetariańskie substytuty mięsa i mleka to pożywienie [...]
[...] reguluje metabolizm białek i odwrotnie. Jeśli spożywamy za dużo słodkich produktów szczególnie pod postacią rafinowanych cukrów to zwiększa się nasze zapotrzebowanie na białko. Im większe więc spożycie skoncentrowanych, rafinowanych węglowodanów, tym silniejsze pragnienie białek. Inny problem pojawia się, gdy w pokarmie nie ma [...]
polecam m.in. tofu i spiruline (wodorost). pierwsze to bardzo dobre zrodlo bialka i poasiada sporo skladnikow witaminowo mineralnych, drugie to NAJLEPSZE zrodlo wielu witamin i skladnikow mineralnych ze wszystkich skladnikow pokarmowych, posiada naturalne firmy witamin: B1, B2, B3, B6, B12 (!), C, E, K, B-karoten; mineraly: zelazo, wapn, magnez, [...]
[...] na jakość białka. Pisze o prawdziwych wegetarianach jak np. lakto-ovo, a nie o ludziach którzy jedzą tuńczyka i twierdzą że są na diecie wegetariańskiej! Generalnie, białko roślinne jest uboższe niż zwierzęce. Jeśli białka mleka i jaj są spożywane możesz więc możesz ciągle brać(uwzględniac) zalecane wysokie BV białka. Klucz dostarczenia [...]
[...] białka i wydajność jego wykorzystania przez organizm jest mniejsza. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso i jego przetwory, pomimo wysokiej wartości białkowej, nie pozwalają zachować odpowiednich proporcji w kuchni naturalnej. Tłuszcz zwierzęcy zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, jak i inne niekorzystne substancje [...]
[...] OPIS OLIMP SOJAVIT 85 to odżywka proteinowa zawierająca najwyższej jakości izolat białka sojowego. Izolat białka sojowego to pełnowartościowe białko roślinne bogate w izoflawony, substancje wpływające korzystnie na wiele procesów fizjologicznych w organizmie człowieka. Izoflawony sojowe mogą hamować nadmierną [...]
jak wiemy, głownym problemem w diecie wegetarianskiej/weganskiej są tłuszcze, a dokładnie o-3. białko z serów podpuszczkowych, twarogów, jajek, odzywek + roslinne to imo wystarczajace zrodla, z ww tez nie ma problemow a tluszcze?? nasycone- wiadomo, glownie tlusty nabiał. i tutaj tlumaczenia, ktore czasami slyszalem, ze np. na redukcji tez z tym [...]
[...] wartość odżywczą białek innych roślin zbożowych) i tym samym jest niezwykle wartościowe w naszej diecie, a zwł. w diecie wegan. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt, że białko zawiera też aminokwasy siarkowe (metionina, cystyna i cysteina). Pod tym względem amarantus przewyższa większość roślin uprawnych o wysokiej zawartości lizyny (np. [...]
[...] chwilami do 72 kg, tego tłuszczu jest może z kg, ale nie podoba mi się on mimo wszystko :P Chyba muszę przestać na siłę podciągać kalorie powyżej 3000 kcal. Druga rzecz, białko, wnioski po dniu spędzonym na przeglądaniu wszystkich dostępnych badań na ten temat - pomimo braku odżywek, jajek, mięsa i nabiału, mam go jednak za dużo. Górna [...]
Wegetarianie nie jedza miesa. Natomiast mleko/jaja etc spozywaja-tak mi sie przynajmniej wydaje. Co innego weganie, ktorzy nie spozywaja nic pochodzenia zwierzecego. Tak wiec, dla wegetarian bialka serwatkowe/bialko mleka/bialko jaj bez problemu. Dla wegan - bialko sojowe/ryzowe/pszeniczne etc., ktore raczej ciezko dostac w prochu samo.
[...] na niedomogi wynikające z niedoboru soli mineralnych. Wytworzone na bazie soi potrawy są również bogate w inhibitory trypsyny, co uwstecznia trawienie protein. Upostaciowane białko roślinne (Textured Vegetable Protein; w skrócie TVP), mleczko sojowe, proszki sojowych protein oraz popularne wegetariańskie substytuty mięsa i mleka to pożywienie [...]
[...] w nabiale (głownie serach) jest lizyna. W lizynę obfitują natomiast białka zbożowe, a więc połaczenie prod zbożowych i mlecznych w jednym posiłku pozwala uzyskać lepsze białko niż stosowanie nabiału solo. Podobnie wygląda sprawa z jajem i ziemniakiem spozywanym w jednym posiłku... Myślę że warto brać pod uwagę białko zawarte w prod [...]
[...] sporą grupę badanych. Moim zdaniem jednak takie próby powinny uczyć pokory i wstrzemięźliwości w formułowaniu kategorycznych sądów i tworzeniu rankingów. Jeśli chodzi o białko w wypadku Kenijczyków, moim zdaniem sytuacja gdy ilość białka ogółem , wynosi ok 1,3g na kg masy ciała (gdzie ok 1/3 to białka zwierzęce) i stanowi ponad 10% kcal [...]
[...] gładkie trzeba dłuuuuugo mielić/blendować. Tak jak masło orzechowe własnej roboty, aby miało konsystencje taką jak kupne trzeba dłuuuuugo mielić/blendować. W stanach jest białko dla wegan/wegetarian, robi się je z nasion konopi :-)) W Polsce niestety ale nie spotkałam się z takim czymś. Mi też ostatnio pogoda zmusiła do rezygnacji z [...]
ja stosowałam ziarno ale raczej jako dodatek, co do wartości zależnie od producenta od 30 do 50g białka na 100g produktu. Ale konopia bogata w białko w jUeS end ej robią z niej nawet wheya dla wegan :-)) Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-07-11 15:57:01
A sojavit mam z Olimpu. Białko złe jakościowo ? Dobre, ale dla wegan. Ja tam nie mam nic przeciwko, ale znam gości, którzy za chińskiego boga nie zjedliby nawet miarki :-)
[...] sprinterów i innych sportowców chcących przybrać na masie mięśniowej. Typowo spożywają 2-3 razy większe dawki w porównaniu do dawki otrzymywanej z diety bardzo wysokiej w białko. 4. Nie ma żadnych przeciwskazań i efektów ubocznych przy doustnej suplementacji kreatyną, w dawkach 2-5g dziennie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności [...]