[...] bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? Co powinieneś wiedzieć o dietach bezglutenowych? Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest odpowiedzialna za utratę masy [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2189Data: 12/17/2019 7:27:35 AM
[...] bez glutenu – konieczność czy moda? Czy na diecie bez glutenu poczuję się lepiej? Finansowe koszty diety bez glutenu Czy dieta bez glutenu sprzyja zdrowiu? Czy dieta bezglutenowa poprawia wyniki sportowe? Dieta bez glutenu a niedobory żywieniowe Ponadto „postęp” często oznacza inne, liczne problemy. O ile kiedyś komputery czy [...]
[...] który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. Czym jest dieta bezglutenowa? Jak sobie na niej radzić? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Liczba dowodów leżących u podstaw diety bezglutenowej, [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3732Data: 2/16/2018 10:29:26 AM
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1554Data: 12/7/2018 8:30:12 AM
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
Czego potrzebujemy: Na ciasto i kruszonkę: 35 g mąki kokosowej 40 g mąki gryczanej 35 g mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 45 g ksylitolu 3 żółtka 50 g rozpuszczonego i wystudzonego oleju kokosowego 40 g jogurtu naturalnego / można zastąpić stałą częścią mleczka kokosowego Na masę: 500 g obranych i pokrojonych w drobną kostkę jabłek [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 5789Data: 3/30/2018 8:07:31 AM
[...] cenę. Smakuje bardzo dobrze na słodko, z owocami i jogurtem, jak również z mięsem oraz jogurtowym sosem i warzywami. Dość kiepsko wypada pod względem składu tortilla bezglutenowa z firmy Suchar. Wysoka cena, a w składzie na pierwszym miejscu woda i substancje zagęszczające, które nadają plackom odpowiedniej konsystencji. Wiele z tych [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 30590Data: 9/13/2017 11:29:23 AM
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
[...] czy makaron, ale różnego rodzaju kasze. Jest ich ogromny wybór? Kasza kukurydziana Jest wytwarzana w ziarna kukurydzy i sprzedawana w formach małych ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i zawiera małe ilości błonnika pokarmowego. [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 4549Data: 4/3/2018 10:32:44 AM
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] migdałowa jest bardziej kaloryczna niż mąka pszenna. Mąka migdałowa dostarcza witaminy E, magnezu i błonnika. Mąka pszenna jest uboga w te składniki. Mąka migdałowa jest bezglutenowa w przeciwieństwie do mąki pszennej. Wypieki z mąki migdałowej są mniej wyrośnięte niż te z mąki pszennej. Porównanie z mąką kokosową Mąka kokosowa ma więcej [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 7481Data: 5/11/2018 11:26:45 AM
Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2966Data: 1/13/2020 8:40:28 AM
[...] Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, że dieta bez glutenu pomaga się odchudzać. W badaniu z 2013 r. wykazano, że 65% dorosłych Amerykanów uważa, iż żywność bezglutenowa jest zdrowsza, a 27% wybiera produkty bezglutenowe, bo sądzi, że to pomoże w odchudzaniu. Gluten jest kompleksem białek, głównie gliadyn i glutenin, [...]
Legenda rocka Jon Bon Jovi (62 l.) utrzymuje się na czołowych miejscach list przebojów od lat 80. i nie wykazuje oznak spowolnienia. W niedawnym filmie na YouTube Bon Jovi pokazał wnętrze swojej lodówki oraz zaprezentował prywatną siłownię, dzięki której utrzymuje młodość i energię. Wszyscy wiemy, że utrzymanie szczupłej sylwetki jest dość trudne, [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 4093Data: 4/17/2018 11:26:15 AM
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] wiele ciekawych, bardzo aromatycznych dań zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jest bogactwem magnezu, manganu, miedzi. Zawiera również sporo potasu oraz cynku. Kasza ta jest bezglutenowa, dla osób z nietolerancją tego składnika, to ogromny plus, gdyż dieta przy nietolerancji bywa trudna. Ponadto w kaszy tej jest spory udział białka, co również [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 29300Data: 10/4/2017 9:12:16 AM
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1147Data: 5/23/2024 9:06:17 AM
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]