Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] po zakończeniu eksperymentu: 234 ± 11 g Zmierzono wyniki siłowe, zbadano kompozycję ciała (metoda ADP), pobrano krew (m.in. glukoza, kreatynina, GFR, sód, potas, chlor, azot mocznika), sprawdzono dostarczaną ilość kcal. Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c waga ciała zmalała średnio −0,1±2,5 kg w grupie 3,4 [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
W trakcie redukcji wagi ciała nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] produkcji mleka komercyjnego nadal wymagają zasobów, takich jak ziemia i woda. Ich produkcja emituje również gazy cieplarniane, takie jak dwutlenek węgla, metan i podtlenek azotu, które przyczyniają się do globalnego ocieplenia. Mimo to wszystkie mleka roślinne mają różne zalety i wady. Wybór najlepszego może zależeć od tego, które czynniki [...]
[...] dla zdrowia. Tymczasem zwykła witamina C też ma swój „specjalny kod” - E300. Na liście jest też wosk pszczeli (E901), żelatyna (E441), w normalnych warunkach gaz obojętny - azot (E941) czy ... niezbędny do życia tlen (E948) – jako gaz do pakowania. Owszem, wiele substancji z listy dodatków budzi uzasadnione obawy i kontrowersje, np. wzmacniacze [...]
[...] i wykazywać funkcje nootropowe. W produktach typu przedtreningówka znajdziemy więc: Mieszankę pompująca - w składzie mieszanki tego typu znajdziemy głównie prekursory tlenku azotu. Są to przede wszystkim arginina i cytrulina. Ich zadaniem jest wpływ na syntezę tlenku azotu w naszym ciele, co skutecznie wspomaga efekt gromadzenia się większej [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
[...] narażone na ryzyko sercowo-naczyniowe powinny regularnie kontrolować ciśnienie krwi, lipidogram, hematokryt (badania krwi), funkcję nerek (GFR, czasem przydatny jest marker azot mocznika we krwi – BUN), glikemię (szczególnie, jeśli współwystępuje cukrzyca lub jeszcze nie występuje, ale już są pierwsze symptomy powikłań metabolicznych np. [...]
[...] Wynika to z tego, że zgodnie z prawem ilości białka w produktach żywnościowych podawana jest według wyliczeń metodą Kjeldahla. W skrócie polega ona na oznaczeniu ilości azotu występującego w badanym produkcie. Azot ten następnie przelicza się na ilość białka. W ten sposób dodatek tanich aminokwasów zmniejsza cenę i zwiększa ilość białka. [...]
[...] korzyści ze stosowania lodu. Być może chłodzenie (i ucisk) mankietami, zanurzenie w zimnej wodzie, chłodzenie przy użyciu specjalnych wirówek czy krioterapia CO2 lub ciekłym azotem będą bardziej skuteczne w leczeniu kontuzji np. stawu skokowego, kolanowego, barkowego czy łokciowego. Krioterapia jest to zabieg polegający na schłodzeniu tkanek [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
[...] pokarmem, których nerki nie są w stanie wydalić. Eliminuje się w ten sposób także jony wodorowe, produkty katabolizmu białek (toksyczne i obojętne), szczególnie zawierające azot, siarkę i fosfor. Hemodializę wykonuje się w ostrej i przewlekłej niewydolności nerek, zatruciach, zaburzeniach elektrolitowych, niewydolności serca i wątroby. I takim [...]
Mówiąc krótko: Czy są jakieś skutki uboczne? Czy można przedawkować? Czy są jakieś przeciwskazania? W zażywaniu pomperów, czyli argininy, ornityny itp ?
[...] swoje. a. Białko a funkcjonowanie nerek Wysokie spożycie białka może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Jeżeli spożycie białka przewyższa zapotrzebowanie ustroju, nadmiar azotu jest wydalany z moczem. Zwiększone spożycie białka zmusza nerki do cięższej pracy. Badania w tej dziedzinie wykazują, że ograniczenie spożycia białka może stanowić [...]