[...] w jaki sposób rozdrabniany jest pokarm przez jakie jej części a przejdźmy do rzeczy, która nas interesuje czyli enzymów. W jamie ustnej, a dokładnie w ślinie występuje enzym amylaza. Jest to enzym białkowy, który odpowiada za trawienie przede wszystkim węglowodanów. Głównym źródłem węglowodanów, które rozkłada amylaza jest skrobia. Amylaza nie [...]
[...] W żołądku pokarm mieszany jest z sokiem żołądkowym, który ze względu na wysokie stężenie kwasu solnego inaktywuje amylazę ślinową. Jednak do momentu zakwaszenia pokarmu amylaza ślinowa jest wciąż aktywna - w konsekwencji 20-40% wielocukrowców zostaje rozłożonych. W żołądku częściowemu strawieniu ulegają także białka - pepsynogen wydzielany [...]
[...] występujących w ślinie, trzustce, wątrobie, sokach jelit, krwi, moczu, w mikroorganizmach, a także w roślinach wytwarzających skrobię. Istnieją różne rodzaje tych enzymów: a-amylaza, b-amylaza, glukoamylaza, pullulonaza, czy izoamylaza. a-Amylaza (EC 3.2.1.1) katalizuje hydrolizę wiązań a-(1®4) wewnątrz łańcuchów, rozkładając w rezultacie skrobię [...]
Charon napisałeś w ślinie też znajdują się enzymy trawienne (beta-amylaza rozkładająca węglowodany). jest to beta amylaza czy alfa amylaza(czyli ptialina)??
[...] węglowodanów przez ciało w trakcie jednego posiłku (118 gramów dziennie lub 456 kalorii). Gdy spożywamy węglowodany, nasza trzustka wydziela do jelit alfa-amylazę. Alfa-amylaza to enzym, który rozbija węglowodany na mniejsze cząsteczki – dekstryny, które dzielą się dalej i są przyswajane przez ciało jako glukoza. Nadmiar glukozy, [...]
60thplace - amylaza amylazą, jednak odpowidnie rozdrobnienie pokarmow może zwiekszać jego strawność (niezaleznie od tego czy jest źrodłem wegli, tłuszczu czy bialka), nawet o 50% (pokazały to badania staruszkach z brakami w uzębieniu)
[...] cienkim przez laktozę. Aktywność tego enzymu jest największa u osesków i zmniejsza się z wiekiem. Skrobia - Trawienie skrobi rozpoczyna się w jamie ustne, gdzie działa amylaza ślinowa, będąca składnikiem śliny. Rozbija ona wiązania 1,4-α- glikozydowi powstają różne długie dekstryny. Enzym ten działa jednak stosunkowo krótko. Jego [...]
Witam ktoś stosował i może coś o tym białku powiedzieć? Suplementy mają dobrej jakości i w przystępnych cenach, ale białko to u nich nowość. Jak ktoś zna profil aminokwasów to się podzielcie ;-) Tyle z opisu: W skład Tested Whey wchodzą: Izolat Białka Serwatki - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny [...]
[...] i warzywach. Sekretem jest ekskluzywny enzym znany jako inwertaza (Beta Fructofuranosides). W połączeniu z innymi popularnymi enzymami trawiennymi, takimi jak proteaza, amylaza i celulaza, inwertaza przebija wiązania chemiczne, które utrudniają trawienie złożonych węglowodanów. Zmieniając złożone węglowodany w proste cukry, które organizm [...]
Biniu zamiast Neopancreatinum moze być też ENZOsystem. Skład enzymów trawiennych w nim: Alfa Amylaza, Beta Amylaza, Proteaza I, Proteaza II, Lipaza, Celulaza, Laktaza, Maltaza, Sacharaza. Cena około 40 zł, ale chyba ilości tych enzymów są większe niż w neopancreatinum.
[...] ślinowych pszczół. Do najważniejszych należy zaliczyć: - inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, czyli wywołuje tak zwaną inwersję, - amylazy: alfa-amylaza prowadzi przemianę skrobi do dekstryn, natomiast beta-amylaza ich dalszy rozpad do maltozy (enzymy te zwane też są diastazami), - oksydazę glukozy - enzym powodujący [...]
[...] zoladkowy zachowuja sie stabilnie. nie ma czegos takiego, ze kwas zabija enzymy trawienne. malo tego, on je aktywuje. poza tym przytoczony przez ciebie dodawany enzym jako amylaza wydaje sie bledny. w moim przekonaniu jakbym byl producentem bialka wrzucalbym do surowca slabej jakosci laktaze. by pomagala strawic laktoze ze zlabo przerobionego [...]
Witam, Po przerwie leci 250enana e5d i 200deki e7d. Załączam badania- Zastanawia mnie wysoki poziom limfocytów pomimo braku infekcji, wysoki fibrynogen przy dobrym hematokrycie (nie zwróciłem uwagi na wczesniejsze badania ale tu mam zaznaczone wykonane 2-krotnie) Mocznik, przy prawodlowej kratyninie jest chyba wynikiem spożycia dużej ilości [...]
Jeszcze jedno - w ślinie jest amylaza, czyli enzym rozkładający skrobię i cukry, czyli węglowodany. Warto więc chyba dobrze gryźć i żuć;) (w dalszych częściach przewodu pokarmowego również amylaza jest).