[...] E631, cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik: E101), przyprawa togarashi (papryka, chilli, skórka z pomarańczy, czarny sezam, biały sezam, pieprz japoński, imbir, algi (wodorosty prasowane)). Wartość odżywcza 100 g tego sushi dostarczy 139 kcal, w tym: 5,1 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 0,4 g kwasy tłuszczowe nasycone) 25 g [...]
[...] nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym jest spirulina? Spirulina jest nazwą zbiorczą dla różnych gatunków zielono-niebieskawych alg, jednak główne to arthrospira. W [...]
[...] właściwości związków w nich zawartych i coraz częściej udowadnia się ich wysoką wartość. Spirulina i chlorella wykazują pewne podobieństwa i często sięga się po nie jednocześnie. W postaci suplementów diety algi te nie zawierają w ścianach komórkowych niestrawnej dla ludzi celulozy, dzięki czemu mogą stanowić cenne źródło substancji odżywczych
[...] przypomina smakiem wodę niż mleko, ale dla niektórych może to być plus, że nie narzuca posmaku soi. Wersja słodzona Skład Woda, obrane nasiona soi 9,4%, cukier trzcinowy, algi morskie 0,4%, sól morska. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 44 kcal Tłuszcz: 1,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 2,7 g (w tym [...]
[...] mikrobioty jelitowej. Włączenie do diety pokarmów dostarczających pewnych ilości kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, takich jak ryby morskie, nasiona chia, nasiona lnu, algi. A co z probiotykoterapią? Osobną kwestią jest wprowadzenie dobrego jakościowo probiotyku. Takich niestety na naszym rynku jest niewiele. Dobry jakościowo preparat [...]
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Wegańska dieta oparta na roślinnych produktach i wykluczająca wszelkie składniki pochodzenia zwierzęcego zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Robiąc zakupy weganie uważnie czytają składy produktów, by mieć pewność, że zakupiona żywność spełnia ich wymagania. Czy Guinness jest wegański? Jeśli jesteś weganinem i zarazem miłośnikiem [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Robisz wszystko tak, jak należy - ćwiczysz, trzymasz dietę, wysypiasz się - i wciąż tyjesz? Czasem zastanawiasz się, czy trudność w zgubieniu kilogramów wynika z popełnianych błędów, czy może ze stanu zdrowia. Jedna z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi Ci do głowy to tarczyca. Sprawdziłaś już jednak TSH i mieściło się ono w normie. Czy nadal [...]
[...] stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone włącz do swojej diety algi i wodorosty bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź pieszo zamiast jechać samochodem ogranicz spożycie słodkich napojów na rzecz zielonej herbaty
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] i większe muskuły Chlorofil znajdziemy bez problemu we wszystkich zielonych warzywach, jednakże najbogatszym jego źródłem, a właściwie można powiedzieć, że koncentratem, są algi morskie, takie jak przykładowo chlorella czy spirulina. Tak więc tym drobnym, wspomnianym na wstępie warunkiem, który umożliwia ćwiczącym bez koszulki sportowcom [...]
[...] różowe, pomarańczowe, lub żółte zabarwienie roztworom oraz tkankom, w których się pojawia. Do tkanek organizmów żywych wyjątkowo bogatych w astaksantynę zalicza się m.in. algi, ryby i owoce morza, czy drożdże. Co ciekawe, barwnik ten jest na tyle intensywny, że współodpowiedzialny jest za różowe zabarwienie flamingów, które żywią się np. [...]
[...] który wyróżnia F**KING DELICIOUS SNACK BAR. Aquamin — wyjątkowy dodatek Każdy z tych batoników wzbogacony jest o Aquamin, czyli naturalny wapń pochodzący ze szkieletu algi Lithothamnion, który charakteryzuje bardzo wysoka przyswajalność. Wapń w organizmie człowieka pełni bardzo wiele funkcji. Przede wszystkim jest głównym składnikiem [...]
Witam. Czy ktoś stosuje Algi morskie i Grzybek tybetański? Algi sporzywają moi znajomi i podobno nic nadzwyczajnego, ale jestem ciekawy jak jest z grzybkiem tybetańskim. Znajoma choduje dla babci i chce mi troszke dać. Jak macie jakąś wiedze na ten temat to sie podzielcie. Z góry dziękuwa.
Zielone algi - liczna grupa glonów, charakteryzujących się m.in. wysoką zawartością chlorofilu. Stanowią one bardzo dobre źródło składników odżywczych takich jak: aminokwasy (zielone algo są szczególnie bogate w fenyloalaninę, leucynę, tryptofan), witaminy (prowitamina A, B1, B2, B6, C), błonnik, składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, cynk, [...]