[...] odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei na progresję cukrzycy [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli chcesz uzyskać z nich jak najwięcej korzyści, ważne jest, abyś odpowiednio dobrał dla siebie suplementy [...]
[...] i Streptococcus thermophilus nie sprawia, że jogurt staje się jogurtem o właściwościach probiotycznych, dopiero gdy do takich bakterii dodamy szczepy np.: Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus casei LC-1, Bifidobacterium lactis BB-12 Bifidobacterium animalis DN-173 010, wtedy produkt ten śmiało możemy nazwać jogurtem o działaniu i [...]
[...] ciśnienie krwi czy preparaty mające wpływ na nerki). Kobiety powinny rozważyć suplementację określonymi probiotykami, bo podawanie określonych szczepów bakterii (np. L. acidophilus, L. rhamnosus) ma korzystny wpływ na mikrośrodowisko pochwy. Referencje: Renu Sharma, MD, Christopher Young, MD, Maka Mshvildadze, MD, Josef Neu, MD „Mikroflora [...]
[...] skrobia modyfikowana kukurydziana, ekstrakt z melisy lekarskiej 0,07%, aromat, barwniki: E160a, E141, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 70 kcal, w tym: 2,8 g białka 0,8 g tłuszczu (w tym 0,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 13 g [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
Gorący okres przed wyjazdem na wakacje. Pakowanie rzeczy, ale również snucie planów na temat tego, co chcielibyśmy w wakacyjnej lokalizacji zobaczyć. A może planujemy beztroskie leniuchowanie nad basenem. W dobie pandemicznej te zdania brzmią dla większości z nas jak bajka. Ale przecież, miejmy nadzieję, że szybko wrócimy do normalności, którą z [...]
Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
Wirusy nie są żadnym nowym wynalazkiem. Istniały zawsze — tak samo, jak choroby nowotworowe. Czy możemy jakoś przeciwdziałać infekcjom wirusowym np. układu oddechowego? Tak, a na pewno nie zaszkodzi spróbować. Na zakończenie Wbrew mitom rozsiewanym w Internecie przez „szamanów XXI wieku”, nie udowodniono, by jakikolwiek potencjał antywirusowy [...]
Przewód pokarmowy, a za jego pośrednictwem również i nerwowy oraz odpornościowy, jest głównym celem działania probiotyków, czyli mikroorganizmów, które zasiedlając organizm gospodarza mogą przynieść mu pewne korzyści zdrowotne. Jako że sportowcy często zmagają się z zaburzeniami gastrycznymi, wyjątkowo wysoką popularność w ostatnich latach zyskały [...]
[...] i prebiotyków, które mogą wpływać na zależności między jelitami a mózgiem. Są to przede wszystkim bakterie należące do rodzaju Bificobacterium i Lactobacillus: Lactobacillus acidophilus Lactobacillus helveticus Lactobacillus plantarum Lactobacillus casei Lactobacillus rhamnosus Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus Lactobacillus gasseri [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
Witam, wiadomo kiedy będzie dostępny produkt SWANSON - ACIDOPHILUS? Jak jutro/pojutrze to mogę poczekać, jak nie to proszę o info i dzisiaj zamówienie złożę bez tego.
[...] praktycznie wszędzie w środowisku i dopóki nasz organizm posiada normalne funkcje obronne jest dla nas niegroźny. Inni mieszkańcy jelit to tzw. „pozytywne" bakterie: acidophilus, bulgaricus, bifudus i inne. Podobnie jak candida, odgrywają ważna rolę w trawieniu, ponadto, co jest mniej rozpowszechnione lub uznawane, kontrolują rozwój [...]
[...] również pomagają w redukcji, czy nie będzie taki probiotyk przeszkadzał w masowaniu? Proszę o waszą poradę. Stosuje obecnie : Witaminy i minerały, kreatynę monohydrat i omegę 3. Chce zastosować probiotyk mający w składzie: Bifidobacterium breve BR03, Lactobacillus acidophilus LA02, Lactobacillus plantarum LP01, Lactobacillus plantarum LP09.