[...] białkowe. Dostępne są w trzech formach – koncentraty, izolaty i hydrolizaty białkowe. Różnią się głównie sposobem produkcji, wchłanialnością i zawartością aminokwasów. WPC (Whey Protein Concentrate) – ta frakcja białka występuje w odżywkach najczęściej. Jest dość ekonomiczny pod względem cenowym i ma w miarę dobrą wchłanialność i zawartość [...]
[...] że izolat charakteryzuje się najwyższym stosunkiem aminokwasów endogennych i egzogennych. Ceny izolatu są również wyższe od innych odżywek. - koncentrat białka serwatki (WPC) – zawartość białka waha się od 65 do 80%, zawiera więcej węglowodanów niż hydrolizat i izolat (3 do 8%) oraz tłuszczu (2 do 6%). Są lekkostrawne, charakteryzują się [...]
[...] Na rynku dostępne jest mnóstwo rodzajów białka, które różnią się między sobą właściwościami, składem, szybkością wchłaniania itp. Najczęściej spotykane białka to: WPC (Whey Protein Concentrate) – ta frakcja białka występuje w odżywkach najczęściej. Jest dość ekonomiczny pod względem cenowym i ma w miarę dobrą wchłanialność i zawartość [...]
[...] sportowców dedykowane jest białko serwatkowe, które w ok 70% składa się z białka. Z racji ceny najlepszym białkiem serwatkowym będzie koncentrat białek serwatkowych. Tzw. WPC. https://www.sfd.pl/sklep/Szukaj.aspx?q=wpc Białek tego typu jest naprawdę dużo w sklepach i często można wyhaczyć coś w dobrej cenie. Jeśli dokładnie chcesz poczytać na [...]