Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak [...]
Maszyna do wykonywania podciągnięć to urządzenie, które przez wielu zawodników kulturystyki czy osób trenujących pod kątem siłowym, to narzędzie zbędne w ich treningu. Wskazują oni na nienaturalny tor ruchu, jak i brak odpowiedniego bodźcowania, które możemy osiągnąć tylko i wyłącznie na klasycznym drążku lub poręczach. Jednak z punktu widzenia [...]
Trening kulturystyczny jest dość specyficzną formą treningu siłowego. Przede wszystkim celem treningowym jest kształtowanie sylwetki, co wyznacza konkretne metody treningowe, jakie stosujemy. Wyniki Obie grupy kobiet uzyskały takie same rezultaty w odniesieniu do siły mięśniowej, jak i kompozycji sylwetki. Nie było między grupami statystycznie [...]
Na siłownię już dawno zawitały smartfony, nie uważam, by ten trend był pozytywny. Niektórzy ludzie więcej czasu spędzają na Facebooku, Instagramie, YouTube, pisząc SMS-y i robiąc zdjęcia, zamiast trenować. Maria Matsangidou i wsp. sprawdzali, czy użycie technologii VR (ang. Virtual Reality) ma wpływ na trening. Ironizując, gdyby to badanie [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Naukowcy chcieli sprawdzić, jak ugięcie w stawie ramiennym przekłada się na aktywację mięśnia dwugłowego ramienia. Głowa krótka bicepsa uczestniczy w zgięciu stawu barkowego, czyli np. w ruchu podnoszenia ręki do góry. Nie jest to pierwszoplanowa rola mięśnia dwugłowego ramienia. Referencje: Jeheon Moon i in. The Effect of Shoulder Flexion Angles [...]
Wyciskanie sztangi leżąc, jest ćwiczeniem kojarzonym z rozwojem klatki piersiowej. Jednak naukowcy z University of Brasilia udowodnili, że wyciskanie angażuje tak samo mocno tricepsy, jak i mięśnie piersiowe. Co zaobserwowano? Pierwsze dnia po treningu wyciskania dały mocniejsze odczucia bólowe w mięśniach piersiowych niż w mięśniach trójgłowych. [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Martwy ciąg uważany jest za kompletne ćwiczenie typu "lower body", które działa znakomicie na prostowniki grzbietu, tylną taśmę ud, pośladki, ale i czwórki. Wszystko zależne jest jednak od tego, jak ustawiony jest grzbiet osoby trenującej i kąt zgięcia bioder. Czy siada ona nisko z biodrami i pierwsza faza jest uruchomiona z pomocą czwórek, czy [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]
Spadek wrażliwości na insulinę jest dość częstym powodem gromadzenie nadmiaru tkanki tłuszczowej w ciele. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Jednym z nich są nieprawidłowe nawyki żywieniowe czy ograniczenie ruchu, ze względu na siedzący tryb życia. Wnioski Zastosowanie l-histydyny może być skutecznym elementem w walce z otyłością. [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najbardziej uniwersalnych środków na rynku, nadają się do stosowania nawet u nastolatków, a przede wszystkim u młodych dorosłych, osób w średnim i podeszłym wieku. Szczególne zastosowanie znajdują u osób podejmujących wytężoną aktywność fizyczną, niekoniecznie związaną z „przerzucaniem żelaza” (siłownią). Odżywki [...]
Plan treningowy zazwyczaj rozpisany jest w taki sposób, aby większe grupy mięśniowe trenowane były przed grupami mniejszymi. Ma to swoje uzasadnienie praktyczne, gdzie świeży zapas energii kierujemy na grupę mięśniową, która potrzebuje jej więcej. Jednak, czy teoretyzując możemy trenować tak, jak nam się podoba, bez negatywnego skutku? Wyniki i [...]
Masło orzechowe albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie więcej jest jednak zwolenników. Jest to niesamowicie pyszna przekąska lub dodatek do wielu dań takich jak owsianki, omlety, jogurty i wiele innych. Na szczególną uwagę zasługuje produkt z ALLNUTRITION - odtłuszczone masło orzechowe... w proszku! W pierwszej chwili byłam dość sceptycznie [...]
Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]
Publikacje naukowe sugerują, że wykorzystanie szejka proteinowego składającego się z kazeiny przed snem, stymuluje budowę mięśni i wykazuje pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że właściwa podaż protein jest związana nie tylko z regeneracją powysiłkową, wzrostem masy mięśniowej, syntezy białek mięśniowych, ale nawet samopoczuciem, regulacją glikemii i lepszym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Referencje: Min Cheol Chang i in. Effects of Whey Protein, Leucine, and Vitamin D Supplementation [...]