SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

KO

  • BIAŁKO, jakie wybrać? Z czego czerpać?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Ciąg dalszy mini serii „...jakie wybierać? Z czego czerpać?” dziś o białku, które produkty są wskazane, bez których nie można się obejść, skąd czerpać biało kształtując naszą sylwetkę? JAJA: /SFD/2016/12/9/5e0e6180d2924841a287b774342fd6b8.jpg Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo szkodzą... Jajka mają to do siebie, że są wręcz najdoskonalszym produktem (pochodzenia zwierzęcego) pod względem składu aminokwasów. Ponadto trzeba zaznaczyć istotny fakt, że jajka JAKO JEDYNE posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sobie sam wytworzyć. Jadajmy jajka z żółtkami, wyrzucając je tracimy mnóstwo wartości odżywczych w tym witamin i minerałów. Na ich bazie można zrobić właściwie wszystko począwszy od ciasta, jajecznicy, skończywszy na pasztecie, omlecie, plackach, desery, zjeść je można na miękko, na twardo z kanapkami, a nawet w postaci kogel-mogel tak znanego nam z dzieciństwa ;-) Tutaj kilka artykułów wartych uwagi na temat spożywania jajek: http://potreningu.pl/articles/2274/siedem-mitow-na-temat-jajek http://potreningu.pl/articles/1720/jajka-a-cholesterol http://potreningu.pl/articles/3059/ile-jaj-w-tygodniu http://potreningu.pl/articles/1959/jedz-jajka-i-chudnij http://potreningu.pl/articles/97/dlaczego-warto-jesc-jajka-z-zoltkami http://potreningu.pl/articles/1508/czego-nie-wiesz-na-temat-jajek http://potreningu.pl/articles/4392/czy-jaja-gotowane-na-twardo-zawieraja-tluszcz-utwardzony MIĘSO: /SFD/2016/12/9/d2bacd2a537d41f399b5b9009be54b5e.jpg Tutaj warto zwrócić uwagę na jakość mięsa, na to by nie bazować tylko na chudym drobiu, by wybierać też te „tłustsze” mięsa. Mięso jest równie dobrym źródłem pełnowartościowego białka, posiada również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest wstanie sam syntezować, musi dostarczyć je z jedzenia. W skład tych aminokwasów wchodzą . Artykuły na temat mięsa: http://www.sfd.pl/T%C5%82uste_mi%C4%99sa__po_kt%C3%B3re_si%C4%99ga%C4%87,_czy_nale%C5%BCy_si%C4%99_ich_ba%C4%87_-t1131895.html http://potreningu.pl/articles/3821/piec-powodow-dla-ktorych-powinnas-jesc-mieso http://potreningu.pl/articles/1832/mieso--tak-kielbasa-nie RYBY: /SFD/2016/12/9/e73680f2eafd4cefb777428c4e4db853.jpg Ryby to spora dawka witamin – zawierają witaminy A, D, E,witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, sód magnez, wapń, żelazo, a także mikroelementów taki jak: cynk, miedź, mangan oraz jod. Ponadto są sporą dawką kwasów omega3. Powinny gościć na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu, wybierajmy częściej te świeże kawałki, ryby puszkowe są mocno przetworzone, także sięgajmy po nie jak najrzadziej się da. Artykuły na temat ryb: http://www.sfd.pl/Ryby__po_kt%C3%B3re_warto_si%C4%99ga%C4%87_-t1132561.html http://potreningu.pl/articles/588/dlaczego-warto-jesc-ryby http://potreningu.pl/articles/3811/jedz-ryby--ochronisz-swoje-stawy http://potreningu.pl/articles/3215/dlaczego-ryba-z-puszki-to-niezbyt-dobry-pomysl ODŻYWKI BIAŁKOWE: /SFD/2016/12/9/54146771e3e84741a4d35efd89faaaf7.jpg Używajmy ich w brakach w diecie, mają być urozmaiceniem, dodatkiem ,a nie bazą. Wyróżniamy kilka rodzajów białek w proszku: - hydrolizat białka serwatkowego (WPH) - izolat białka serwatkowego (WPI) - koncentrat WPC Artykuły na temat białek w proszku: http://potreningu.pl/articles/3780/co-wybrac-koncentrat-hydrolizat-czy-izolat-bialka-serwatki http://potreningu.pl/articles/1106/jak-brac-bialko- http://potreningu.pl/articles/3755/porcja-bialka-zamiast-posilku---czy-to-dobry-pomysl http://potreningu.pl/articles/1457/jakie-bialko-wybrac-czyli-proteinowy-zawrot-glowy NABIAŁ: /SFD/2016/12/9/c1c7f223a8ae4de98f3d1865f0d33b91.jpg Produkty mleczne takie jak kefiry, jogurty, mleko, sery, twarogi, śmietany również dostarczają nam białka. Ilość białka w nabiale różni się mocno od siebie, w jogurtach jest ich nie wiele, sery dostarczają nam go więcej, także czytajmy etykiety. Artykuły na temat nabiału : http://potreningu.pl/articles/3158/nabial--bialko http://potreningu.pl/articles/2181/czy-odchudzajac-sie-musze-zrezygnowac-z-nabialu http://potreningu.pl/articles/3933/nabial-i-estrogeny http://potreningu.pl/articles/1080/jak-to-jest-z-tym-mlekiem Oczywiście nie można pominąć faktu, że liczymy każe białko – roślinne też, które znajdziemy między innymi w kaszach, ryżach, roślinach strączkowych, orzechach. Artykuły na temat białka roślinnego: http://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety http://potreningu.pl/articles/4229/roslinne-i-zwierzece-zrodla-bialka-a-kalorycznosc-diety Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-12-09 20:05:19

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/9/2016 8:03:46 PM Liczba szacunów: 14
  • JAK BRAĆ BIAŁKO!!!

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Ostatnio na forum bardzo dużo takich tematów się pojawia. Co prawda białko w odżywce biorę od nie dawna ale moimi doświadczeniami mogę się podzielic. Na początek trzeba wiedzieć ile białka człowiek ćwiczący powinien spożywać? Jest to związane z trybem pracy, ktoś pracujący za stołem potrzebuje 1g na kg ciała, ale nie kulturyści, a szczególnie ludzie ćwiczący jak i młodzi którzy potrzebują go do odpowiedniego rozwoju. Srednia która się przyjeła dla ćwiczących to 2 gramy na kg ciała, ale to nie do końca prawda. Dieta taka jest odpowiednia dla kogoś kto dopiero zaczyna śwą przygodę z kulturystyką i dla kogoś kto waży mniej niż 90kg! Branie białka dla takiej osoby powino wynosić 30g na posiłek (7 posiłków dziennie, ewentualnie 6). Czemu tak? Trzeba wiedzieć że żołądek ma ograniczoną możliwość trawienia w jednostce czasu! Więc nie ma sensu opychać się 3 razy dziennie. Nie oznacza to że wszystkie 6 posiłków ma być równych objętościowo. Moga być 3 duże i 3 mniejsze typu jogurt + banan + kanapka z serem + szklanka mleka! Oczywiście dieta taka powinna być bogata w węglowodany. Dietę taką trzeba też wzbogacic o białko skondensowane. Nie będę polecał poszczególnych firm bo sam się do końca nie znam na wszystkim. Ale dzienne spożycie takich białek powinno wynosić ok 60g. (30g rano, 30g wieczorem). Nie zalecałbym spożywanie większych ilości bałka na raz. Oczywiście jeśli jesteś początkujący i ważysz mniej niż 85kg. Czzemu? A to dlatego że jak zaczynasz ćwiczyć twoje mięśnie nie są przystosowane do ciężkiej pracy i na początku szybciej przybierają na objętości, więc na dzień dobry suplementacja typu: bardzo dużo białka, kreatyna, mass gainer (o sterydach nie wspominam) jest nie wskazana bo skóra nie potrafi tak szybko się powiękrzać i mogą pojawić się rozstępy a ich raczej nikt nie chce mieć, lepiej sukcesywnie rosnąć, krok po kroku niż na raz zrobić skok. Skok taki ma jeszcze małą wadę, chodzi o serce. Wiadomo że jest to szczególny rodzaj tkanki mięśniowej i z tego co wiem suplementy na nie nie działają, ale gdy gwałtownie przybierasz na masie Twoje serce musi przyzwyczaić się że organizm ma więkrze zapotrzebowanie na krew, ale nie zrobi tego w dzien czy w dwa! Nawet jesli ktoś stosuje na dzień dobry szybki przyrost masy może nie miec żadnych problemów, ale taki skok masowy może jednak je spowodować. Dlatego jeśli dopiero zaczynasz ćwiczyć to postaraj się przez jakiś okres czasu (np pół roku) poćwiczyć na such żeby Twój organizm przyzwyczaił się do wysiłku. Co do osób których waga przekracza 85kg a dopiero zaczynają ćwiczyć, no cóż jeśli nie masz więcej niż 180- cm prawdopodobnie masz nadwagę albo niezłe pokłady tłuszczyku, więc na początki również stosuj zasadę 2 g bliałka na 1 kg ciała ale na początku postaraj się pozbyć zbednej tkanki tłuszczowej (l-karnityna, HMB). A co do osób które ważą więcej niż 85 kg i mają to wszystko w mięśniach, no cóż Wam to ja nie będę doradzał, sami dobrze wiecie skoro tak wyglądacie. Mam nadzieję że ten tekst pomoże kilku młodym amatorom kulturystyki wejść jakoś w świat niekoniecznie wielkich, ale przede wszystkim zdrowych i ładnie wyglądających mięśni. Jak macie jakieś uwagi to piszcie Na ra Siła mięśni to 20% całej siły! 80% to wytrwałość i odporność psychiczna!!!

    Odpowiedzi: 66 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/7/2003 12:06:51 PM Liczba szacunów: 4
  • BIAŁKO - TWARÓG vs ODŻYWKA

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    tak sobie policzyłem - jak to wychodzi w Białku - kupując twaróg lub odżywkę odżywka białkowa (80%) kosztuje 100zł za 1,5 kg... (vitalmax 82%) a kupując twaróg - pakowany nawet (na wagę zapewne jest tańszy) - 250g Twarogu kosztuje 1,7zł czyli: 100zł - 1500g odżywki - tj 1200g Białka (czyli na 40 porcji po 30g Białka) 100zł - 59 opakowań po 250g - tj 14750g Twarogu - tj 2950g Białka (czyli na 98 porcji po 30g Białka) wychodzi na to, że zamiast kupić odżywkę białkową na 40 porcji, to możemy nakupić twarogu na 98 porcji!!! no i teraz pytanie!! w celu zaspokojenia zapotrzebowania na białko lepiej kupić sobie odżywkę czy kupować twaróg? odżywka szybciej się przyswaja, mozże mieć dodatkowe minerały czy witaminy.. twaróg - trzeba kupować co 2-3 dni - żeby był świeży, przechowywać w lodówce, bezpośrednio przed snem nie powinno sięjeść (a ponoć odżywkęmożna sobie wypić) i wychodzi na to, że twaróg jest 2,5 razy wydajniejszy!!! jako że nie będę miał problemów z zakupem sera i jego przechowywaniem i ze względu na finanse przychylam się do zainwestowania w ser :) chciałbym poznać opinię forumowiczów - czy bardzo się mylę.. chętnie poczytam wszystkie argumenty za i przeciw!! pozdro

    Odpowiedzi: 54 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 9/16/2006 11:53:27 AM Liczba szacunów: 8
  • JAK BRAC BIAŁKO ??

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Zakupilem 2250g bialka firmy olimp - Pure Whey 80 tylko jak to brac ? Bo napisane jest ze 35g na porcje (niecale 3 miarki) i doradzaja Rano, miedzy posilkami po treningu i przed snem.. to nawet w dni ktore nie trenuje wychodzi 3 porcje dziennie... w takim tempie szybko mi sie to skonczy. Z tego co slyszalem producenci lubia zawyrzac wskazane ilosci aby szybciej przyjsc do nich po nowy suplement.. jak to jest w praktyce ? tego chcialbym sie dowiedziec od was ! (dodam ze waze 79KG i obecnie od tygodnia zarzywam kreatyne+l-glutamine)

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 8/26/2003 1:37:42 PM Liczba szacunów: 7
  • BIAŁKO W PROSZKU JAK MAM TO BRAC ???

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    ELLO kupiłem 2 kilo białka w proszku za 40 od znajomego z siłki jak mm to brac (posypywac ziemniaki tym białkiem) ??? napiszcie mi i jeszcze jedno kupiłem TOP MASS czy to dobry zakup jak na 1 raz jak mam to tez brac wy sie znacie wiec czekam na odpowiedzi jestem zapalony i cwicze w domu teraz dopiero kupielm jakas odżywke mam sztanke 35 kilo i sztangielki 5 kilowe na biceps mam 175 wzrostu i waze 59 kilo cwicze tylko na klatke i chce przybrac na masie !!! ODPISUJCIE NA ALL PYTANIA DZIEKUWA LEGA PANY ! odpisujcie po to jest forum

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 12/12/2002 12:12:58 AM Liczba szacunów: 15
  • ILE RAZY DZIENNIE BRAĆ BIAŁKO I ...

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    HEHHE ALE JAJA NIE NO DOBRA BEZ JAJ NA PRZYPIECKACH HEHEHEH:p SLUCHAJTA DZIEX ZA WSZELKIE OPINIE I WOGOLE WIEC TAK MAM TO SERWATKOWE BIALKO Z Olimp Pure Whey Isolate 95 I TERAZ JEDNI MOWIA RANO DRUDZY PO TRENINGU A TRZECI ZAS NA SEN WIEC JAK MAM JE BRAC 3 RAZY DZIENNIE CY TYLKO PO TRENINGU I NA SEN ...? I W ILOSCIACH 30 G= 2 PELNE DUZE LUZKI TAK A I CZY KREATYNA NOWA Z OLIMP CREAPURE MONOHYDRATE POWDER JEST OKEJ CZY MULTIPOWERA JAKA ...? BO ULTIMATE NIE MA :( WAL WIEC POZDRO rasty

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 7/18/2003 2:41:12 PM Liczba szacunów: 15
  • BIAŁKO W TABLETKACH

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Ostatno znalazlem coś takiego jak Białkow w TABLETKACH (NATURELL-SOJAPROTEIN 90% izolat białka sojowego)Chciałbym poznać opinię kogoś kto je brał. Cena jest ok ale czy warto? 4HERO

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/5/2002 9:37:11 AM Liczba szacunów: 6
  • Jakie BIAŁKO na przyrost masy/tkanki mięśniowej ?

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    witam. jestem nowy, mam bardzo szybka przemiane metabolizmu, ile zjem, po 2h zaraz to ze mnie schodzi. Potrzebuje pomocy w takim sensie, jakie białko zastosować, do szybkiego, bezpiecznego, i zdrowego przyrostu masy. dodam mam 20 lat i 65kg wagi. proszę o pomoc, i w miarę tanie środki.

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 12625 Data: 5/2/2012 4:46:31 PM Liczba szacunów: 2
  • BIAŁKO na kolacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Mam do was pytanieCzy dobrze robię jedząć na kolacje same białka?Jem naprzykład sery wiejskie, tuńczyka itp.Do tego popijam mlekiem.Nie zagryzam chlebem ani niczym bo nie chce na noc węglowodanów bo podobno jak sie je je na kolacje to się nie wchłaniają a trenuję sporty walki i zależy mi na trzymaniu wagi

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 9527 Data: 9/27/2004 9:39:01 PM Liczba szacunów: 1
  • BIAŁKO SFD OPINIE NA TEMAT SMAKU

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Hej, szykuję się do zakupu SFD WPCplusPROTEIN. Próbowałam wielu smaków tego białka i wiekszość jest naprawdę pyszna, chociaż kilka bylo "strzałami w kolano" i wolałabym tego uniknąć. Sama próbowałam czekolada- ciastko, ciasto, nugat, karmel, biała czekolada, banan, wanilia, masło orzechowe, malina ale są to smaki, które są dostępne od jakiegoś czasu i można z powodzeniem znaleźć opinie na ich temat. Ale SFD wprowadza cały czas nowe smaki, a w komentarzach o nich ani słowa. Próbował ktoś np. pistacji, creme brulee, słonej pistacji, czekola-karmel-maslo orzechowe, wanilia - pomarańcza i tych innych nowości? Macie jakieś uwagi, czy są wystrzelone w kosmos ze smakiem czy wręcz przeciwnie, przekombinowane i lepiej pozostać przy klasykach?

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 5126 Data: 8/2/2017 10:46:43 PM Liczba szacunów: 2
  • KOKOSOWE BIAŁKO!!

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    Witam.Czy ktos brał kokosowe białko??Jeśli tak to jakiej firmy sa dobry i opłaca sie je kupic(najlepszy skład białka)Pozdro.

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 11026 Data: 6/19/2005 12:01:33 PM Liczba szacunów: 1
  • Cyber-TEST: Thermal Pro Evolution (+ KO i Nitro2) by saib__ - PODSUMOWANIE str. 88!

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Witam! Jutro startuję z testem, którego głównym ‘składnikiem’ będzie spalacz marki Hollywood Labs, który otrzymałem dzięki uprzejmości Cyberpakera z ************. Póki co, posiadam 60 kapsułek, ale dostałem obietnicę, że jeśli test będzie dobrze prowadzony i dokumentowany fotkami, to otrzymam drugie takie samo, także powinno być naprawdę si. Mam wielką nadzieję, że Thermal Pro Evolution będzie jeszcze lepszym, niż jego poprzednik, spalaczem i będę mógł o nim pisać w samych superlatywach. Oprócz niego w skład testu wejdą: - Knockout 500g - Olimp, - Nitrobolon 500g - Trec, - Mass XXL ~2kg - Trec, - System Protein 80 (opakowanie 3,2 kg - nie mam pojęcia, ile zostało) - Olimp - Carbo ~2 kg - Biogenix - Gold Omega-3 3x60 kaps. - Olimp - One-a-day 120 kaps. - Sci-Fit - Apteczne ZMA (Zincas Forte + Filomag B6 w niezbędnych ilościach) - Caffeine 200mg/tabl. ~90 tabl. - 4everfit (jeśli zajdzie potrzeba) - Taurine Mega Caps 1500 - sporo - Olimp - Metabolic Whey - 2,27kg - MRM (dokupione w trakcie testu) *** TROCHĘ O MNIE (05.11.2006, godz. 23:30)*** - Początek przygody: listopad 2004 (wycięte 5 miesięcy od września 2005 do lutego 2006) - Genetyka: mix endo-mezo (szybko łapię fat przy braku lub złej diecie, ale nie mam budowy endomorficznej) - Waga: 74,4 kg - Wzrost: 179 cm - Klatka: 110 cm - Biceps: 39 cm - Przedramię: 31 - Udo: 57,5 cm - Łydka: 41 - Pas: 75 cm - Wyciskanie - klatka: 80x6 dziś (bardzo słabo...) - Wyciskanie - barki: 56x8 ostatnia seria (zza głowy) - Przysiad: 130x8 ostatnia seria (więcej nie próbowałem, zluzowałem poślady i zacząłęm robić głębokie) - Martwy ciąg: 100x8 (więcej nie próbowałem, ćwiczę od 2 miesięcy) *** OPIS THERMAL PRO EVOLUTION ***: Ma Huang Extract Efedryna jest jedną z najbardziej efektywnych a jednocześnie kontrowersyjnych substancji stosowanych w procesie odchudzania. Jest silnym czynnikiem utraty tłuszczu oraz stymulatorem centralnego układu nerwowego (szczególnie w połączeniu z kofeiną). Jest także skuteczna jako lek na astmę. Trzeba jednak wziąć pod uwagę istnienie wielu raportów o skutkach ubocznych wywołanych prawdopodobnie przez stosowanie efedryny które skłoniły wielu ludzi do zabiegania o prawne uregulowanie zasad jej stosowania (głownie o delegalizację). Pod względem chemicznym efedryna to alkaloid. Środki stosowane w odchudzaniu zawierają jednak zwykle mieszaninę efedryny, pseudoefedryny i norefedryny i katyny (d-norpseudoefedryna). Naturalnym źródłem efedryny jest Ephedra (zwana także Ma Huang) - tradycyjne chińskie zioło zawierające różne koncentracje fenylopropanoloamin i innych alkaloidów. Zioło to stanowi surowiec do wytwarzania większości środków zawierających efedrynę dostępnych do niedawna bez recepty. W tradycyjnych medycynach efedrynę stosuje się od ponad pięciu tysięcy lat ze względu na jej właściwości pobudzające i antyastmatyczne. Kofeina Substancja ułatwiająca "mobilizacje tłuszczu" podczas treningu, podnosząca ochotę do treningu i pobudzająca. Jednak kawa wypita przed treningiem działa zdecydowanie gorzej przy zrzucaniu tłuszczu niż kofeina w tabletce brana nawet w małej ilości (do ssania lub rozpuszczalna - spytaj w aptece - albo w postaci napoju energetycznego). Wynika to z tego, że w kawie jest dużo innych substancji, które powodują, że kawa traci swoje właściwości odchudzające - dlatego lepsza jest czysta kofeina syntetyczna Green Tea Extract Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych bioaktywnych substancji fitochemicznych - polifenoli (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyn (kofeina, teofilina, teobromina). Katechiny, w organizmie człowieka, regulują aktywność wielu enzymów - między innymi, ograniczają aktywność enzymu, COMT, odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny, co powoduje, że katechiny wykazują umiarkowaną aktywność adrenomimetyczną. Dzięki umiarkowanej aktywności adrenomimetycznej, intensyfikują rozpad tkanki tłuszczowej. Dowiedziono, że adrenomimetyki (tu katechina) w połączeniu z kofeiną i fenolokwasami (innymi naturalnymi składnikami ekstraktu herbacianego) intensyfikują termogenezę - spalanie z rozproszeniem energii termicznej, który to proces prowadzi do wzmożonego zużywania tłuszczów zapasowych. Katechiny ograniczają również przyswajanie składników energetycznych z pożywienia - wiążą je w trwałe kompleksy i hamują aktywność enzymów trawiennych. Flawonole zielonej herbaty ograniczają aktywność aldolazy - enzymu kontrolującego proces gromadzenia tłuszczu zapasowego w tkance tłuszczowej. White Willow Bark (Ekstrakt z białej wierzby) Ekstrakt z kory białej wierzby zawiera salicynę, substancję która hamuje syntezę prostaglandyn odpowiedzialnych m.in. za rozwój komórek tłuszczowych. Działa synergistycznie z kofeiną. Cayenne (Pieprz Cayenne) substancje czynne: kapsaicyna jest najistotniejszą substancją czynną pieprzu cayenne nadającą mu piekące właściwości. Występuje ona w ilości od 0 do 1,5%. Wartość pieprzu określa się w tzw. jednostkach gorąca. Generalnie im ostrzejszy pieprz tym większa zawartość kapsaicyny. Inne składniki pieprzu to wit. C i E oraz karotenoidy. cayenne a odchudzanie: pieprz cayenne to jedna z najlepszych i najpopularniejszych roślin o działaniu termogenicznym. Podnosi ciepłotę ciała i przyspiesza proces spalania tłuszczu zapasowego, poprawia krążenie i usprawnia metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Evodiamine Evodiamina jest bioaktywnym alkaloidem znajdującym się w owocu Evodiae Fructus (znanym również jako Wu-Chu-Yu). Stosowana od wieków w chińskiej medycynie jako narzędzie promujące utratę wagi. Jej głównym mechanizmem działania jest stymulacja receptorów waniloidowych, co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do stymulujących właściwości i aktywacji cAMP. cAMP przyczynia się w organizmie do aktywacji około 300 różnych reakcji enzymatycznych. Przede wszystkim powoduje to przyspieszenie produkcji ATP, syntezy białka, metabolizmu tłuszczy i węglowodanów, co może pomóc Ci uzyskać szczupłą sylwetkę i twarde mięśnie. Podsumowując, Evodiamine jest skutecznym czynnikiem termogenicznym pobudzającym energię, mającym własności diuretyczne i wasolidacyjne. Aby potwierdzić jej prawdziwą wartość potrzeba jednak większej liczby badań na ludziach. Vinpocentine Winpocetyna rozszerza naczynia krwionośne w obrębie mózgu, nie wpływa na krążenie obwodowe. Poprawia mikrokrążenie mózgowe i obniża opór naczyniowy. Zwiększa wykorzystanie glukozy i tlenu, zwiększa wytwarzanie ATP, zwiększa stężenie cAMP, poprawia parametry fizykochemiczne składników krwi. Okres półtrwania winpocetyny wynosi 2-3 godziny. Wydalany jest w postaci nieaktywnych metabolitów. Bioperine ® Bioperine® jest standaryzowanym wyciągiem z owoców Piper nigrum L (czarny pieprz) lub Piper longum L (długi pieprz). Zawiera ona w 95 procentach piperynę. Bioperine® może być podawana z różnymi związkami zarówno ludziom jak i zwierzętom. Proces metaboliczny na poziomie komórkowym generujący energię zwany jest termogenezą. Pomimo, że termogeneza została rozpoznana jako główny czynnik odpowiadający za utratę wagi, odgrywa ona bardzo ważną rolę w wykorzystywaniu spożywanego codziennie przez człowieka jedzenia i składników pokarmowych. Wprawia ona w ruch mechanizmy prowadzące do trawienia, a następnie wchłaniania z przewodu pokarmowego. Piperyna, w opatentowanej formie Bioperine® wzmacnia proces termogenezy w organizmie-stąd nazwa Thermonutrient®. Efekt taki możne być wytłumaczony przez zwiększanie zapotrzebowania energetycznego w związku z "zasilaniem" mechanizmów powiązanych z termogenezą. To z kolei skutkuje przyśpieszeniem procesu przemiany materii, który zwiększa popyt na dostawę wielu składników pokarmowych zasilających metabolizm tj. witaminy, minerały, aminokwasy itp. To jest tak jakby Bioperine® aktywowało, w pewnym sensie, metaboliczne koło łopatkowe, które zapewniałoby bardziej skutecznego sposobu dostarczania składników odżywczych do krwi. Bioperine® jest jedynym produktem otrzymywanym z piperyny, który otrzymał patent ze względu na zwiększanie biodostępności związków pokarmowych. Po drugie, jest to jedyne źródło piperyny poddane badaniom klinicznym w USA w celu potwierdzenia jej bezpieczeństwa i skuteczności dla zastosowania w odżywianiu. Opisy pozostałych produktów sobie podaruję, ponieważ nie są one sponsorowane i całą kasę, niestety, musiałem sam na nie wyłożyć, a można je znaleźć na stronie praktycznie każdego, szanującego się, sklepu. *** SUPLEMENTACJA PODCZAS TESTU ***: 1. Rano, na czczo - porcja Knockout OLIMP 2. Do śniadania - 1 kaps. Thermal Pro Evolution, 1 kaps. One-a-day i 2 kapsy Gold Omega-3 3. Do II śniadania - 1 kaps. Thermal Pro Evolution 4. Przed treningiem - 1 kaps. Thermal Pro Evolution, porcja Nitrobolon 2 Trec, 3 kapsy Taurine Mega Caps 1500 Olimp 5. Po treningu - 35g carbo Biogenix + 20g SP80 Olimp LUB Mass XXL z domieszką SP80 (nie wyliczałem dokładnie ile, ale tak, aby było 35g węgli i 20g białka), 2 kapsy Gold Omega-3, 3 kapsy Tauryny Mega Caps 1500 Olimp 6. Przed snem - ‘apteczne ZMA’ - 1 tabl. Zincas Forte i 3 tabl. Filomagu B6. *** DIETA PODCZAS TESTU ***: Śniadanie (24g b, 35g tł, 60g ww): - płatki owsiane 75g - jaja kurze 120g (2 szt.) - rodzynki 10g - oliwa z oliwek 14g (łyżka stołowa) II Śniadanie (23g b, 14g tł, 56g ww): - chleb ciemny 100g - szynka z indyka 50g - twaróg chudy 30g - orzechy włoskie 15g - warzywa Posiłek przedtreningowy (36g b, 17g tł, 50g ww): - ryż paraboliczny 65g - pierś z kurczaka 150g - oliwa z oliwek 14g - warzywa (PO TRENINGU carbo + białko lub gainer z dodatkiem białka) Posiłek potreningowy (24g b, 1,5g tł, 49g ww): - ryż paraboliczny 50g - twaróg chudy 100g - rodzynki 10g Kolacja (23g b, 11g tł, 30g ww): - chleb ciemny 50g - szynka z indyka 50g - twaróg chudy 50g - orzechy włoskie 50g Przed snem (~25g b, znikome ilości tł. i ww): - dwie miarki SP80 (nie pamiętam, ile to dokładnie g białka ) *** TRENING PODCZAS TESTU ***: Poniedziałek - klatka + biceps: 1. wyciskanie na ławce płaskiej 12/10/8/8 2. wyciskanie hantli na skosie 15/12/10/8 3. rozpiętki na płaskiej 4x10-12 1. uginanie ramion ze sztangą stojąc podchwytem 12/10/8 2. uginanie ramion ze sztangielkami na przemian chwytem młotkowym stojąc 3x10 3. uginanie ramion ze sztangielką w podporze o kolano 3x10-12 + brzuch (jakieś dwa ćwiczenia) + przedramię 2 ćw. (najprawdopodobniej nachwytem i podchwytem w serii łączonej) Środa - plecy + triceps: 1. podciąganie na drążku 4xMAX 2. wiosłowanie sztangą + wiosłowanie sztangielką 12/10/8/8 + 4x10 3. martwy ciąg 12/10/8/8 1. wyciskanie wąskim chwytem 12/10/8 2. unoszenie sztangielki zza głowy jednorącz 3x10 3. pompki na poręczach 3xMAX (do 15 powt.) Piątek - nogi + barki 1. Przysiady 15/12/10/8/8 2. Wykroki ze sztangielkami 4x10-12 3. Martwy ciąg na prostych nogach 4x10 1. Wspięcia na palce ze sztangą 3x30 2. Wspięcia na palce jednonóż na schodach (bez obciążenia) 3x30 na jedną nogę 1. Unoszenie sztangielek bokiem 4x10-12 2. Wyciskanie sztangi zza głowy 12/10/8/8 3. Tył barków na ławce skośnej 4x10-12 + brzuch (2 ćw.) Aeroby planuję 3x w tygodniu po treningach siłowych. Rano, na czczo, niestety nie dam rady. *** FOTKI PRZED TESTEM (05.11.2006) *** Przód na luzie Najszerszy tyłem Klatka i łapy Raz jeszcze w trochę innej pozie Biceps tyłem Brzuch (nie ma co pokazywać, ale wrzucam dla możliwości późniejszego porównania po teście) Czworogłowe ud (słaba fota - niestety tylko prawe wyszło dobrze, ale nie mam innej) Wszystkich gorąco zapraszam do śledzenia testu i zarazem wspierania mnie podczas tych kilkudziesięciu dni. Mam nadzieję, że test będzie ciekawy i przez to chętnie śledzony. Dam z siebie wszystko. Pozdr. saib__ Zmieniony przez - saib__ w dniu 2006-12-30 23:35:34

    Odpowiedzi: 1621 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 11/5/2006 11:53:32 PM Liczba szacunów: 0
  • CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania

    Temat
    Odżywki i suplementy

    CARBO, GAINER, BULK, BIAŁKO - istota brania Sądząc po liczbie postów typu "jak kupie gainera xxx to ile mi pójdzie masy?" większość 'świeżych' nie zdaje sobie sprawy po co w ogóle sie kupuje powyższe odżywki. Istota brania odżywek jest bardzo prosta - kupujemy je aby uzupełnić braki w tzw. DIECIE Niektórzy myślą, że kupią 3kg białka xxx i pójdzie im kilka kg masy a nawet nie wiedzą jaką rolę białko odgrywa w ich odżywianiu. Istota jest natępująca: Krok 1. Układamy sobie DIETE (mnówsto tematów o tym jest na forum, dział odżywianie, wyszukiwarka, m.in. bardzo dobry temat: http://www.sfd.pl/temat173140/ ) Krok 2. Po ułożeniu diety i wyliczeniu ile potrzebujemy kalorii oraz poszczególnych skłdników (białko, ww, tłuszcze) obliczamy ile z tego dostarczamy z pożywienia. np. dziennie potrzebujemy 160g białka 500 węgli oraz 80 tłuszczy więc obliczamy sobie że z jedzenia np dostarczamy 120g białka 350węgli oraz 70 tłuszczy. Więc brakuje nam 40g b 150ww i 10 tł. ABY UZUPEŁNIĆ TEN BRAK ZAKUPUJEMY ODPOWIEDNIĄ ODŻYWKĘ!!! W tym przypadku jest to gainer xxx (~ 75g węgli + 20białka 5tłuszczy) więc uzupełniamy zapotrzebowanie dwiema porcjami 100gramowymi gainera xxx i mamy uzupełnioną diete w 100% bo dostarczyliśmy 150 węgli 40białka i 10tł więc wyszło nam dzienne zapotrzebowanie które wyliczyliśmy wcześniej. Każda odżywka ma sie do tego tak samo - czego nam brakuje w diecie to dokupujemy to co jest nam potrzebne (patrzymy na składy odżywek) Branie np. białka na zasadzie brania 3razy dziennie (bez diety) nie ma najmniejszego sensu. Odżywki dobieramy pod kątem diety a nie tak sobie żeby nabrać masy. Jak już było to wy.***.ać albo poprawić pozdro Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ko): Białka - wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln) biopolimery a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego białka jest większa niż 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych (podjednostek). Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne. Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek (są to tzw. białka złożone lub proteidy) ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie cukrów, a ponadto kowalencyjnie lub za pomocą wiązań wodorowych dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje koenzymów oraz jony metali. Budowa białek Zsyntetyzowany w komórce łańcuch białkowy przypomina unoszącą się swobodnie w roztworze "nitkę", która może przyjąć dowolny kształt (w biofizyce nazywa się to kłębkiem statystycznym), ale ulega procesowi tzw. zwijania białka (ang. protein folding) tworząc mniej lub bardziej sztywną strukturę przestrzenną, zwaną strukturą lub konformacja białka "natywną". Tylko cząsteczki, które uległy zwinięciu do takiej struktury, mogą pełnić właściwą danemu białku rolę biochemiczną. Ze względu na skalę przestrzenną pełną strukturę białka można opisać na czterech poziomach: Struktura pierwszorzędowa białka, zwana również strukturą pierwotną - jest określona przez sekwencję (kolejność) aminokwasów w łańcuchu białkowym Struktura drugorzędowa białka - są to lokalne struktury powstające w wyniku tworzenia się wiązań wodorowych pomiędzy tlenem grupy >C=O, a wodorem grupy -NH, dwóch niezbyt odległych od siebie w łańcuchu wiązań peptydowych. Do struktur drugorzędowych zalicza się: helisę - gł. helisę alfa (ang. α helix) beta nici tworzące "pofałdowane kartki" (ang. β sheet) beta zakręt (ang. turn) Struktura trzeciorzędowa białka - Wzajemne położenie elementów struktury drugorzędowej stabilizowane przez oddziaływania reszt aminokwasowych oraz tworzenie mostków dwusiarczkowych -S-S-, powstających pomiędzy dwiema resztami cysteiny, dwoma resztami metioniny lub też jeden metioniny drugi zaś cysteiny w łańcuchu. Struktura czwartorzędowa białka - przestrzenna budowa białka zbudowanego z kilku łańcuchów polipeptydowych oraz zawierającego w swojej budowie jakąś część nie będąca częścią białka (np.: cukier lub barwnik) - np: hemoglobina może przybierać czwartorzędową budowę białka, gdyż poza kilkoma łańcuchami polipeptydowymi posiada jeszcze barwnik - hem. Według najnowszej klasyfikacji białka mają tylko trzy rzędy budowy, trzeciorzędowa odpowiada trzeciorzędowej i czwartorzędowej razem według starej klasyfikacji. Powodem zmiany były trudności w klasyfikacji struktur niektórych białek oraz brak czwartorzędowowej innych. Dopuszcza się stosowanie obu klasyfikacji w okresie przejściowym. Właściwości fizykochemiczne Białka nie posiadają charakterystycznej dla siebie temperatury topnienia. Przy ogrzewaniu w roztworze, a tym bardziej w stanie stałym, ulegają, powyżej pewnej temperatury, nieodwracalnej denaturacji (ścinanie się włókien białka) - zmianie struktury, która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalnym utraceniem trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. Z tej przyczyny dla otrzymania "suchej", ale niezdenaturowanej próbki danego białka, stosuje się metodę liofilizacji, czyli odparowywania wody lub innych rozpuszczalników z zamrożonej próbki pod zmniejszonym ciśnieniem. Denaturacja białek może również zachodzić pod wpływem soli metali ciężkich, mocnych kwasów i zasad, niskocząsteczkowych alkoholi, aldehydów oraz napromienieniowania. Denaturacja jest na ogół nieodwracalna - wyjątek stanowią proste białka, które mogą ulegać także procesowi odwrotnemu, tzw. renaturacji - po usunięciu czynnika, który tę denaturację wywołał. Białka są na ogół rozpuszczalne w wodzie. Do białek nierozpuszczalnych w wodzie należą tzw. białka fibrylarne, występujące w skórze, ścięgnach, włosach (kolagen, keratyna) lub mięśniach (miozyna). Niektóre z białek mogą rozpuszczać się w rozcieńczonych kwasach lub zasadach, jeszcze inne w rozpuszczalnikach organicznych. Na rozpuszczalność białek ma wpływ stężenie soli nieorganicznych w roztworze, przy czym małe stężenie soli wpływa dodatnio na rozpuszczalność białek. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co powoduje wypadanie białek z roztworu. Proces ten nie narusza struktury białka, więc jest odwracalny. Nosi też nazwę "wysalanie białek". Białka posiadają zdolność wiązania cząsteczek wody. Efekt ten nazywamy hydratacją. Nawet po otrzymaniu próbki "suchego" białka zawiera ona związane cząsteczki wody. Białka, ze względu na obecność grupy NH2 oraz COOH mają dwojaki charakter - w zależności od pH roztworu będą zachowywały się jak kwasy (w roztworze zasadowym) lub jak zasady (w roztworze kwaśnym). Dzięki temu białka mogą pełnić rolę bufora stabilizującego pH, np. krwi. Różnica pH nie może być jednak znaczna, gdyż białko może ulec denaturacji. Białka odgrywają zasadniczą rolę we wszystkich procesach biologicznych. Biorą udział w katalizowaniu wielu przemian w układach biologicznych (enzymy są białkami), uczestniczą w transporcie wielu małych cząsteczek i jonów (np. 1 cząsteczka hemoglobiny przenosząca 4 cząsteczki tlenu), służą jako ochrona immunologiczna(przeciwciała) oraz biorą udział w przekazywaniu impulsów nerwowych (białka receptorowe). Istotna rolą białka jest też jego funkcja mechaniczno strukturalna. Wszystkie białka zbudowane są z aminokwasów. Niektóre białka zawierają nietypowe, rzadko spotykane aminokwasy, które uzupełniają ich podstawowy zestaw. Wiele aminokwasów ( zazwyczaj ponad 100) połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi tworzy łańcuch polipeptydowy, w którym można wyróżnić dwa odmienne końce. Na jednym końcu łańcucha znajduje się niezablokowana grupa aminowa (tzw. N-koniec), na drugim niezablokowane grupa karboksylowa (C-koniec). Podział białek Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza glutaminy.Ze względu na budowę i skład, dzielimy białka na proste i złożone. Białka proste zbudowane są wyłącznie z aminokwasów. Dzielimy je na następujące grupy: protaminy - posiadają charakter silnie zasadowy, charakteryzują się dużą zawartością argininy oraz brakiem aminokwasów zawierających siarkę. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Najbardziej znanymi protaminami są: klupeina, salmina, cyprynina, ezocyna, gallina. histony - podobnie jak protaminy posiadają silny charakter zasadowy i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Są składnikami jąder komórkowych (w połączeniu z kwasem dezoksyrybonukleinowym), czyli są obecne także w erytroblastach. W ich skład wchodzi duża ilość takich aminokwasów jak lizyna i arginina. albuminy - są to białka obojętne, spełniające szereg ważnych funkcji biologicznych: są enzymami, hormonami i innymi biologicznie czynnymi związkami. Są dobrze rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli, łatwo ulegają koagulacji. Znajdują się w tkance mięśniowej, osoczu krwi i mleku. globuliny -w ich skład wchodzą wszystkie aminokwasy białkowe, z tym że kwas asparaginowy i kwas glutaminowy w znaczniejszych ilościach, w odróżnieniu od albumin są źle rozpuszczalne w wodzie, dobrze w rozcieńczonych roztworach soli; posiadają podobne właściwości do nich. Występują w dużych ilościach w płynach ustrojowych i tkance mięśniowej. prolaminy - są to typowe białka roślinne, występują w nasionach. Charakterystyczną właściwością jest zdolność rozpuszczania się w 70% etanolu. gluteliny - podobnie jak prolaminy - są to typowe białka roślinne; posiadają zdolność rozpuszczania się w rozcieńczonych kwasach i zasadach. skleroproteiny -białka charakteryzujące się dużą zawartością cysteiny i aminokwasów zasadowych oraz kolagenu i elastyny, odznaczają się dużą zawartością proliny i hydroksyproliny, nie rozpuszczalne w wodzie i rozcieńczonych roztworach soli. Są to typowe białka o budowie włóknistej, dzięki temu pełnią funkcje podporowe. Do tej grupy białek należy keratyna. Białka złożone: chromoproteiny - złożone z białek prostych i grupy prostetycznej - barwnika. Należą tu hemoproteidy (hemoglobina, mioglobina, cytochromy, katalaza, peroksydaza) zawierające układ hemowy oraz flawoproteidy. fosfoproteiny - zawierają około 1% fosforu w postaci reszt kwasu fosforowego. Do tych białek należą: kazeina mleka, witelina żółtka jaj, ichtulina ikry ryb. nukleoproteiny - składają się z białek zasadowych i kwasów nukleinowych. Rybonukleoproteidy są zlokalizowane przede wszystkim w cytoplazmie: w rybosomach, mikrosomach i mitochondriach, w niewielkich ilościach także w jądrach komórkowych, a poza jądrem tylko w mitochondriach. Wirusy są zbudowane prawie wyłącznie z nukleoproteidów. lipidoproteiny - połączenia białek z tłuszczami prostymi lub złożonymi, np. sterydami, kwasami tłuszczowymi. Lipoproteidy są nośnikami cholesterolu (LDL, HDL, VLDL). Wchodzą na przykład w skład błony komórkowej. glikoproteiny - ich grupę prostetyczną stanowią cukry, należą tu m.in. mukopolisacharydy (ślina). Glikoproteidy występują też w substancji ocznej i płynie torebek stawowych. metaloproteiny - zawierają jako grupę prostetyczną atomy metalu (miedź, cynk, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt). Atomy metalu stanowią grupę czynną wielu enzymów. Funkcja białek Białka mają następujące funkcje: kataliza enzymatyczna - od uwadniania dwutlenku węgla do replikacji chromosomów, transport i magazynowanie - hemoglobina, transferyna, ferrytyna, kontrola przenikalności błon - regulacja stężenia metabolitów w komórce, ruch uporządkowany - np. skurcz mięśnia, aktyna i miozyna, wytwarzanie i przekazywanie impulsów nerwowych, bufory, kontrola wzrostu i różnicowania, immunologiczna, budulcowa, strukturalna. przyleganie komórek (np. kadheryny) regulatorowa - reguluje przebieg procesów biochemicznych Zmieniony przez - MaTEO w dniu 2007-06-11 16:52:40

    Odpowiedzi: 29 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2/3/2006 11:33:53 AM Liczba szacunów: 1
  • BIAŁKO - Wybierz Najlepsze Dla SIebie !!!!!

    Temat
    Artykuły

    Przy tak dużym wyborze odzywek białkowych, jakie oferuje HI TEC NUTRITION i PEAK, trudno jest wybrać odpowiednią odżywkę dla siebie. Ten artykuł pomoże dla każdego dopasować najbardziej właściwą odżywkę. Przedstawimy wam odzywki podzielone na dwie kategorie: szybko wchłaniane białka i wolne wchłaniane białka SZYBKIE BIAŁKA: Szybkie białka wpływają bezpośrednio na wzrost masy mięśniowej, poprzez nakręcanie syntezy białkowej w komórkach mięśniowych jak i poprzez dostarczanie niezbędnych materiałów budulcowych w formie aminokwasów EEA. Im szybciej białko jest przyswajane i zawiera więcej BCAA jak i EEA tym szybciej i bardziej skutecznie stymuluje proces wzrostu masy mięśniowej. Szybko wchłaniane białko nie może stanowić substytutu - białka z pożywienia jak np. mięso, ryby, jajko, mleko, ponieważ białko z pożywienia jest wolniej trawione dlatego tez wolniej stymuluje syntezę białkową. Aby korzystać z zalet szybkiego białka nie powinno się spożywać je z pożywieniem zawierającym dużą ilość tłuszczu ponieważ negatywnie wpływają na główną zaletę, czyli szybkie przyswajanie. Dobrą rada jest to aby, rano bezpośrednio po przebudzeniu jak i po treningu spożywać szybkie białka z szybko przyswajanymi węglowodanami - Carbo Pur lub Carbo Plus - co jeszcze bardzie zwiększy anabolizm. SZYBKIE BIAŁKA - wybór : Anabolic Protein Mieszanina WPI, WPC i SPI zawierająca 91% pełnowartościowego białka. Zwiększa syntezę insuliny, testosteronu, hormonu wzrostu, T3 i T4 a także stymuluje syntezę tlenku azotu. Preparat buduje mięśnie i spala tłuszcz zawiera wysoka ilość BCAA i EEA jak i białko wzbogacone jest o wolne aminokwasy. Whey Fusion - MATRIX Z 6 RODZAJOW BIALKA SERWATKOWEGO - MIN. 85% ZAWARTOSCI BIALKA W SUCHEJ MASIE - WYSOKA ZAWARTOSC L-LEUCYNY / BCAA - WYSOKA ZAWARTOSC L-GLUTAMINY - WYSOKA ZAWARTOSC BIALKA - WZBOGACONE O ENZYMY TRAWIENE - WZBOGACONE O BETA ECDYSTERON - BARDZO DOBRY SMAK Whey Fusion jest białkiem najwyższej jakości dla najbardziej ambitnych sportowców z zawartością 85% białka w suchej masie i wartością biologiczna 104 - 159. Uzupełniony o L-Leucynę i peptydami z Izolatu Serwatki, Whey Fusion jest bardzo szybko wchłanianym białkiem, już w ciągu 15 min aminokwasy docierają do krwiobiegu krwiobiegu. Whey Fusion zawiera 50% aminokwasów esencialnych, 25% BCAA, 20% Glutaminy i dodatkowo jest wzmocnione o Beta Ecdysteron jaki i o enzymy trawienne. Osoby bardzo szczupłe z tendencja do retencji wody powinny spożywać Whey Fusion, lecz osoby które nie maja takiego problemu, z przybraniem masy mięśniowej a nawet maja tendencje do magazynowania tłuszczu powinny spożywać Anabolic Protein co pozwoli na przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej przy braku retencji wody. Jeśli jesteś Ektomorfikiem, spożywaj Whey Fusion jeśli masz budowę Endomorficzną powinieneś spożywać Anabolic Protein. Anabolic Protein Professional & Whey Protein Isolat Professional Te dwie odzywki są bardzo podobne do wyżej opisanych, jest niewielka różnicą miedzy nimi, bilans Aminokwasów - BCAA i EEA - w tych odzywkach jest nieco lepszy oraz maja niższa zawartość tłuszczu i węglowodanów. Te odzywki są przeznaczone dla osób uprawiających sport na poziomie wyczynowym gdzie niewielkie różnice mogą zadecydować o wygranej. Osoby trenujące rekreacyjnie ale nawet które startują na zawodach mogą spokojnie stosować Anabolic Protein lub Whey Fusion osiągając zadowalające efekty. Anabolic Protein Professional i Whey Protein Isolat Professional Są szczególnie interesujące dla kulturystów startujących juz na zawodach rangi międzynarodowej i sportowcom, którzy maja problem z przyswajaniem mleka ( Laktozeintoleranc). Soja Protein Isolat (Injection Grade) Długi czas żle mówiło się o Białku Sojowym a IZOLAT białka Sojowego zawiera dużo pozytywnych właściwości. Soja Protein Izolat jest szybko wchłaniane dlatego nadaje sie dobrze do budowy masy mięśniowej ( lecz nie tak dobrze jak wyżej opisane białka), zawiera dużo Antioxidantów , które chroniła twoje ciało , stymuluje hormon tarczycy co powoduje spalanie tkanki tłuszczowej i jest prozdrowotna. Soja Protein Izolat jest dobrym białkiem podczas zdrowego odżywiania jak i diety, osoby które nie mogą wogóle spożywać białka pochodzenia mlecznego, jajecznego powinni korzystać z zalet Soja Protein Isolate. WOLNE BIAŁKA: Wolno wchłaniane białka jak juz sama nazwa wskazuje są wolno trawione, dostarczają przez dłuższy czas ( nawet do 8h) aminokwasy, równocześnie organizm ma mniej aminokwasów w jednej chwili do dyspozycji. Wolno wchłaniane białka nie wpływają bezpośrednio na budowę masy mięśniowej, wolne białka działają antykatabolicznie poprzez dostarczanie przez dłuższy czas aminokwasów. Wolno wchłaniane białka w przeciwieństwie do szybko wchłanianych tylko w małym stopniu wpływają na syntezę białkową czyli na bezpośredni wzrost masy mięśniowej. Dlatego tez polecamy stosowanie szybkich białek, a białka wolne powinny stanowić uzupełnienie szybkich białek. Wolno wchłaniane białka są głównie stosowane podczas diety - uczucie sytości, ochrona mięśni - jak podczas długiego braku dostarczenia białka np. podczas podróży i snu. W przeciwieństwie do szybko wchłanianych białek, wolno wchłaniane białka mogą stanowi substytut pokarmu np. mięsa, ryby, jajek dużym plusem jest to ze wolne białka nie zawierają węglowodanów jak i tłuszczu co jest bardzo istotne np. podczas diety. Stosuj wolne białka wtedy kiedy wiesz, że nie będziesz miał jak przez dłuższy czas uzupełnić białka lub podczas diety kiedy ograniczasz spożycie jedzenia. . Protein 80 Protein 80 Mieszanina WPC z białkiem pszenicznym, zawiera 80% pełnowartościowego białka o BV=105, zawiera dużą ilość glutaminy. Dzięki rewelacyjnej cenie stanowi bardzo dobre źródło białka dla osób z ograniczonym budżetem finansowym. Hi-Tec Protein Hi-Tec Protein Mieszanina WPC, kazeiny i białka pszenicznego. Zawiera 85% pełnowartościowego białka o BV=125, bardzo dobry profil aminokwasów, pozwala na długi dopływ aminokwasów w kombinacji z dobra cena stanowi Super Zestaw białka wolno wchłanianego Micellar Casein • MICELLAR CASEIN - 100% NATURAL & BIOACTIVE * CASOMORPHINEN & GLYCO-MACRO-PEPTIDE * 20% GLUTAMIN, 20% BCAA, FAST 50% EAA * 8 h TIME-RELEASED PROTEIN-MATRIX * ANTI-KATABOL * Długotrwale dopływ aminokwasow * Nasyca (dieta) * Enzymy trawienne & MULTIVITAMIN * ASPARTAME FREE * BARDZO DOBRY SMAK Millera Casein jest wytwarzane w specjalnym procesie produkcyjnym dzięki któremu jakość, BV i skład aminokwasów jest dużo wyższy od innych rodzaju kazeiny. Specjalny sklad z 10% Alpha-Lactalbumin, 10% Beta-Lactoglobulin, 40 % Alpha S-Casein, 30 % Beta Casein und 10 % Kappa Casein pozwala na równomierny i ciągły dopływ aminokwasów od 30 min po spożyciu do 8 godzin. Micellar Casein jest bardzo smaczne, nasyca, działa antykatabolicznie nadaje się doskonale jako białoko na noc lub podczas ostrej diety aby organizm miał dopływ aminokwasów poprzez 8 godzin Mega Protein - HARDCORE BIAŁKO Mega Protein = „Hardcore-Protein“ Białka jaj i Izolat Białka Sojowego. Mega Protein zostało specjalnie opracowane dla kulturystów startujących na zawodach, nie zawiera żadnych form mleka co uniemożliwia tworzenia się wody podskórnej, powoduje to lepsza definicje, blokuje uczucie głodu co jest bardzo potrzebne podczas diety startowej. Jeżeli przygotowujesz się do zawodów, chcesz uzyskać jak najlepszą definicje i nie boisz się specyficznego smaku Mega Protein będzie najlepszym białkiem w fazie przygotowani w drodze do MEDALU !. Pozdrowienia ...............................................................HI TEC NUTRITION TEAM............................................................... Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2009-11-02 10:30:19

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19795 Data: 8/11/2009 11:05:13 AM Liczba szacunów: 0
  • Kliczko [63-3, 53 KO] vs Jennings [19-0, 10 KO]

    Temat
    Sztuki Walki

    Co prawda o wszystkim wiemy już od dwóch dni, ale oficjalnie potwierdza to teraz obóz Władimira Kliczki (63-3, 53 KO). Tak oto mistrz świata wagi ciężkiej według federacji WBA/WBO/IBF do kolejnej obrony pasów przystąpi 25 kwietnia na ringu w sławnej Madison Square Garden w Nowym Jorku. Rywalem będzie niepokonany pięściarz z Filadelfii, kolejna nadzieja Amerykanów - Bryant Jennings (19-0, 10 KO). Początkowo areną tej potyczki miała być hala Barclays Center na Brooklynie, ale reszta pozostała bez zmian. Tak więc pojedynek za oceanem pokaże stacja HBO. Dla Ukraińca będzie to pierwszy występ w Ameryce od ponad siedmiu lat, kiedy - notabene również w Madison Square Garden, wysoko wypunktował Sułtana Ibragimowa, unifikując swój pas IBF z jego WBO. - Choć kontrakt nie jest podpisany, to osiągnęliśmy ostatecznie porozumienie. Zostały małe szczegóły do uzgodnienia, lecz to co najważniejsze już za nami - przyznał Bernd Boente, menadżer Kliczki. Teoretycznie pojedynek był zaklepany od kilku tygodni, lecz kiedy Gary Shaw odsprzedał swoją stajnię konkurencyjnej grupie Roc Nation Sports, walka na moment stanęła pod znakiem zapytania. Jennings zadebiutował na antenie HBO niemal dokładnie rok temu, stopując w ostatnich sekundach pojedynku naszego Artura Szpilkę. Pod koniec lipca natomiast wypunktował innego niepokonanego wcześniej zawodnika, Mike'a Pereza Może być ciekawa walka. Faworyt tylko jeden, ale wszystko jest możlwie :)

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 3667 Data: 1/20/2015 12:21:25 AM Liczba szacunów: 0
  • ==> BIAŁKO - fakty i mity <==

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wiele postów i pytań na forum zmotywowało mnie do napisania Arta o białku w diecie osób ćwiczących. Na początku chciałbym zwrócić uwagę na powody, dla których wiele osób nie popiera wysokiej podaży białka: 1) „duża ilość białka jest szkodliwa dla wątroby" 2) „człowiekowi nie jest potrzebna tak duża ilość białka" 3) „duża podaż białka powoduje większe jego spalanie i wydalanie, więc nie jest wcale opłacalna w kontekście budowy masy" Co do pierwszego punktu… Hmm, nie znalazłem żadnych naukowych badań (nie tylko ja, wiele osób szukało), które wskazywałyby na szkodliwość dużych ilości białka (mówię tu o ilościach nawet dużo przekraczających 2g/kg) stosowanych przez sportowców z prawidłowo pracującą wątrobą. Badania, w których wykryto taką szkodliwość były przeprowadzane głównie na osobach starszych, o słabszym stanie zdrowia. Punkt drugi. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków zalecało ok. 0,9 g białka na kg masy ciała dla „normalnego" człowieka. Według tych specjalistów, takie zalecenia dotyczyły ok. 97,5% ludzi. Nawet na podstawie tego, nie można uznać, że kulturyści powinni odżywiać się w ten sposób. Wątpię, żeby należeli do tych 97,5%. Poza tym, raczej nie można ich (nas) zakwalifikować jako „normalnych" . Obecnie ta sama organizacja zmieniła zalecenia do 1,2-1,4 g/kg masy dla sportowców wytrzymałościowych i 1,4-1,8 g/kg dla osób ćwiczących siłowo. Twierdzą również, że maksymalna użyteczna dawka, to 2,2 g/kg („1 g/funt" masy ciała - swoją drogą 1 to bardzo ładna, okrągła liczba, ciekawe czy to 1g/funt wzięło się z badań czy z… „kosmosu"). Czekamy na dalsze zmiany zaleceń naukowych… Co do punktu trzeciego… Tu możemy powiedzieć coś więcej. Mamy badania na ten temat. Wskazują one na to, że rzeczywiście zwiększona podaż białka wpływa na jego większy metabolizm, ale… no właśnie. Jest jedno ale. Skoro dwukrotne zwiększenie ilości białka, spowoduje zwiększenie jego zużycia na cele energetyczne o ok. (procentowo) 20% to i tak ciągle taka nad-podaż będzie opłacalna. Zobaczmy na przykładzie (mocno uproszczonym, ale pokazującym ideę). Jedna osoba spożywa 100 g białka dziennie, a druga 200g. U osoby z mniejszą podażą 50% białka idzie na cele energetyczne (prawdopodobnie sporo więcej, ale to tylko przykład). Zatem zostaje 50g białka na cele budulcowe i regeneracyjne. Skoro osoba spożywająca spali 20% więcej, to policzmy ile to będzie. 1,2 (120%) x 50% = 60% (tyle białka się „zmarnuje"). Zatem 40% protein będzie mogło być skutecznie wykorzystane. Ile to będzie? 40% x 200g = 80g (o 30 g więcej niż w pierwszym przypadku). Ten uproszczony model pokazuje, że punkt numer 3) nie jest przekonujący. Zdaje sobie sprawę, że użyłem tu sporego uproszczenia i skrótu myślowego - zainteresowanych odsyłam do badań na ten temat (ew. na priv). No to podstawowe mity obalone. Ale teraz można pytać: „Ile białka to dużo?", „Ile to za dużo?", „Ile ja powinienem jeść?". Nie ma jednoznacznej odpowiedzi… Zdaniem wielu ekspertów (i również moim), którzy nie są tylko teoretykami (a wręcz przeciwnie - zawodnikami i trenerami), absolutnie minimalna ilość białka dla osoby ćwiczącej siłowo to ponad 2g/kg masy ciała (oczywiście można polemizować, ale my mówimy tu o optymalnych ilościach, nie suboptymalnych). A od czego to dokładnie może zależeć? Na przykład od: - metabolizmu - przyjmowanych suplementów - rodzaju diety (rzeźba/masa) - intensywności treningów itd… Niektórzy trenerzy zauważyli, dla bardzo intensywnie trenujących zawodników (bez dopingu), najodpowiedniejsze były dawki nawet ok. 3,5 g/kg (to już skrajność moim zdaniem). Ale dla osób z szybkim metabolizmem rozsądne ilości to 2,5-3 g/kg. Dla osób, którym masa przychodzi bardzo ciężko, może to się okazać drogą do szybkich przyrostów. Niestety wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że w celu budowania masy, wraz z wysokim poziomem podaży białka ważny (decydujący) jest poziom kaloryczny całej diety. Im lepszy balans kaloryczny, tym lepszy balans białkowy (mniej białka idzie na cele energetyczne). Dlatego w okresie rzeźby wcale nie jest nierozsądne znacznie przekraczać ilość 2 g/kg białka (nawet powyżej 3 g/kg), bo w tym czasie podaż tłuszczy i węgli jest zredukowana, co wpływa na większy katabolizm białek zarówno endogennych jak i egzogennych. Często popełnianym błędem jest zmniejszanie ilości nie tylko węgli i tłuszczy, ale też białka na „rzeźbie". Kaloria nie równa się kalorii. 50 g białka to nie to samo co 50 g węgli… (dzieje się tak, ponieważ azot zawarty w białku musi być odłączony w wątrobie, co jest procesem dość energochłonnym). Nie obrośniemy tłuszczem przez nadmiar białek (chociaż wiadomo, że liczy się ogólny bilans kaloryczny). Poza tym podaż białka powoduje znacznie mniejsze wyrzuty insuliny, niż w przypadku węglowodanów, a szlak metaboliczny protein wymaga wydzielania glukagonu (hormon antagonistyczny do insuliny), który niweluje efekt lipogeniczny (otłuszczający) insuliny. Zatem uogólniając, lepiej zjeść więcej białka niż potrzebujemy niż mniej, jeśli chcemy budować mięśnie, utrzymując przy tym niski poziom tłuszczu. Następnym pytaniem może być kwestia, ile białka powinno być w jednym posiłku. I znowu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To zależy od wielu czynników (LBM, poziomy T3-T4, Testosteron, insulina, hormon wzrostu, itd…). Wielu trenerów i zawodników uważa, że dobrą ilością będzie nie mniej niż 40 g (na mnie osobiście najlepiej działa ilość 40-60 g). To ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że aminokwasy pełnią nie tylko rolę budulcową, mają setki innych bardzo ważnych dla organizmu zadań. Zatem trudno określić maksymalny poziom. Wielu zawodników spożywa 60-80 g w jednym posiłku i mają znakomite efekty. Innym czynnikiem warunkującym tą ilość jest czas posiłku (rano, po treningu etc..). W każdym razie zdecydowanie obalamy stary mit, że organizm nie jest w stanie strawić więcej niż 30 g białka w jednym posiłku. Kolejna sprawa… Skoro białko jest takie super i obaliliśmy mit w punkcie 3), to im więcej białka, tym lepiej, tak? Niestety, to nie jest takie proste… Wykres uzależniający ilość przyswojonego białka w celach nieenergetycznych (czyli na budowę, regenerację itp) nie jest liniowy (chociaż jest rosnący). W pewnym momencie osiąga asymptotę poziomą i dalsze zwiększanie ilości białka, nie będzie miało żadnego uzasadnienia, a wręcz przeciwnie. Żadna skrajność nie jest dobra. Ktoś powie: „Ja robię szybciej masę na węglach, nie potrzebuje tyle białka". Co my na to? Ten gość… będzie miał rację. Taka dieta prawdopodobnie będzie szybszym sposobem na robienie masy (większe poziomy insuliny, mniejszy efekt termiczny pożywienia). Ale każdy musi zadać sobie pytanie, o jaką masę mu chodzi. Wysoka ilość białka (przy rozsądnej ilości innych makroskładników - zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym), to praktycznie jedyny rozsądny sposób na budowanie solidnej masy, utrzymując niski poziom tłuszczu w organizmie. Co do zwiększonej ilości białka na rzeźbie, nie trzeba chyba nikogo mocno przekonywać. A zatem JEDZMY BIAŁKO

    Odpowiedzi: 161 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 1/1/2007 9:07:11 PM Liczba szacunów: 6
  • BRZUCH - ROSYJSKIE KÓŁKO

    Temat
    Trening dla zaawansowanych

    co myślicie o ćwiczeniu brzucha na "rosyjskim kółku" - to jest taka niby taczka.. na kółku nigdy nie robiłęm tego ćwiczenia, ale wyhaczyłem patent: założyć na gryf sztangi 2 kółka(OBCIĄŻENIE)o małej średnicy i można robić.. aktualnei robię A6W, ale kto wie co będzie póżniej.. jakie efekty daje "rosyjskie kółko"? z czym najlepiej łączyć to ćwiczenie? na które mięśnie działa njalepiej? na górne czy dolne?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2241 Data: 3/12/2006 1:41:55 PM Liczba szacunów: 0
  • BIAŁKO, to cholerne BIAŁKO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jest jeden dowód dla którego jestem cholernie skłonny uwierzyć w magiczną moc białka (w pokarmie): po tygodniu mam go serdecznie dosyć. Nie ważne czy to jogurt, czy jajko, czy tuńczyk, czy kurczak, po dłuższym czy krótszym obcowaniu z białkami po prostu na samą myśl o nich robi mi się niedobrze, a w głowie pojawia się obrazek ze Snickersem. Macie jakiś sposób na to aby polubić białka? Bywam na diecie montignac, która zabrania łączyć tłuszczów z węglami. Macie jakieś sposoby na białko?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1057 Data: 12/11/2009 11:29:18 PM Liczba szacunów: 0
  • KO + CELL PUMP? CZY 2 x KO

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Mam takie pytanie co byście mi radzili wybrać mam takie możliwości: 1) Wziąć KO +cell pump ko 30 min przed treningiem cell pumpa póżniej ok 6-7 godzin po KO w dni nie treningowe tak samo tylko KO z rana naczczo 2) Dokupić puche KO i szamać obydwie jedna porcja przed treningiem 30 minut a pózniej po 7 godzinach nasepna? Dietka jest. do tej pory skończyłem 4 cykle na mono staż 1,5 roku

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 2078 Data: 7/5/2005 3:14:47 PM Liczba szacunów: 0
  • BIAŁKO BIAŁKO

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Wie wiem tyle pytań już było i wielu z was będzie psy wieszać na mnie ale zapytam.Jakie białeczko mam kupić powiedzmy za około 150-170 zł na miesiąc.Masa mnie interesuje ale bez nadmiernego przyrostu tłuszczu.Tyle już było napisane ale konkretnie to nikt nie odpowiedział.Napewno są sprawdzone odrzywki które można kupić.Wyszukiwarka jest szukałem ale zgubiłem sie jak pijane dziecko we mgle.Napiszcie mi konkretne nazwy.Pozdro dla wszystkich.

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 884 Data: 7/27/2005 9:38:47 PM Liczba szacunów: 0