Czego potrzebujemy: spód: 60 g daktyli 20 g wiórków kokosowych 30 g płatków owsianych masa: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki erytrytolu - lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie 25 g masła orzechowego warstwa górna: 20 g Sugar Free Jelly wiśniowa 100 g Cherry in Jelly Jak wykonać: Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 [...]
Czego potrzebujemy: 500 g twarogu półtłustego 150 g serka homogenizowanego 0% tłuszczu 100 g masła orzechowego 120 g erytrytolu 25 g żelatyny 50 g orzechów kilka łyżek mleka 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Jak wykonać: Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody - studzimy. Twaróg, serek, erytrytol wkładamy do miski i blendujemy na gładka [...]
Czego potrzebujemy: 80 g banana 60 g oleju kokosowego w temp. pokojowej 60 g erytrytolu 100 g mąki orkiszowej 1 jajko 100 g płatków owsianych pół łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka cynamonu opcjonalnie gorzka czekolada, orzechy Jak wykonać: Do miski wkładamy banana, olej kokosowy oraz erytrytol i ucieramy na gładką masę. Dodajemy pozostałe [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
Czego potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej jasnej 60 g oleju kokosowego 50 g erytrytolu 1 jajko 140 g Jagód w żelu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak wykonać: Olej ucieramy z erytrytolem i jajkiem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy w foremce lub na papierze do pieczenia. Na [...]
Uwaga: zawarte w poniższym tekście informacje są zgodne z obowiązującą wiedzą naukową, jednak istnieje ryzyko, iż naukowcy czegoś dokładnie nie sprawdzili, że jeszcze nie wiemy wszystkiego o danej substancji lub iż mogą wystąpić nieokreślone interakcje żywności np. ze stosowanymi lekami. Dlatego zawsze należy skonsultować z lekarzem stosowanie [...]
Czego potrzebujemy: 30 g chrupaków - 8 sztuk wafli lub Proteineo 200 g serka wiejskiego lekkiego 15 g erytrytolu 1 g matchy - można pominąć 10 g żelatyny + 100 ml wody 60 g Pistachio nutwhey 60 g Protein Chocolate Jak wykonać: 4 sztuki wafli układamy w pojemniku wyłożonym folią aluminiową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Serek wiejski [...]
Czego potrzebujemy: 140 g twarogu półtłustego 1 małe jajko 30 g suchej kaszy manny 1 łyżeczka erytrytolu 10 g oleju kokosowego 20 g Cherry in jelly Jak przygotować: Twaróg, jajko, kaszę, erytrytol mieszamy w misce - ja dokładnie zagniatam widelcem. Masę zostawiamy na kilka minut. Mokrymi rękami formujemy kulki i układamy na rozgrzanym na patelni [...]
Czego potrzebujemy: 20 g nasion chia 100 ml mleka 15 g komosy ryżowej 5 g erytrytolu 50 g frużeliny bez dodatku cukru owoce do dekoracji Jak wykonać: Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy erytrytol dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu po czym studzimy i dodajemy do chia. Wszystko [...]
11 listopada to ważny dzień dla Polaków, gdyż jest Świętem Niepodległości. W tym samym dniu poznaniacy obchodzą od 1891 roku Dzień Świętego Marcina. Na tę uroczystość we wszystkich popularnych piekarniach i cukierniach na witrynach sklepowych lądują rogale Świętego Marcina, zwane rogalami marcińskimi lub też rogalami świętomarcińskimi. Ci bardziej [...]
Nasz sposób żywienia, czyli dieta, nie tylko wpływa na wygląd naszego ciała, ale również na nasze samopoczucie czy funkcję organizmu. W artykule tym skupimy się na odżywianiu i jego wpływie na stawy. Poruszymy kwestie produktów, jakich należy unikać, gdy mamy problemy z aparatem ruchu, stanami zapalnymi czy kontuzjami. W drugiej części artykułu [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Kiedy myślimy o grillowaniu, często wyobrażamy sobie rozgrzanego do czerwoności grilla w ogrodzie wypełnionego mięsnymi przysmakami. Lato sprzyja spotkaniom ze znajomymi i biesiadowaniu przy grillu, ale wiedz, że to nie tylko przywilej mięsożerców! Coraz więcej osób przechodzi na wegańską dietę, a wraz z nią rośnie zapotrzebowanie na pomysły dla [...]
Jak wiadomo warzywa powinny być nieodzowny elementem naszej diety, choć szacuje się, że wielu z nas zjada ich o wiele za mało. Co niestety często odbija się na wielu brakach, które potrafią dawać bardzo różne symptomy naszemu organizmowi. Niektóre z warzyw mają jadalne korzeń, ale i liście, należy do nich – pietruszka. Pietruszka zwyczajna [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]