SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

wyniki badania krwi - potrzbna rada

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7310

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10874 Napisanych postów 49731 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
poniżej przedstawiam wynikia badania krwi 24letniej kobiety.
lekarz pierwszego kontaktu polecił zażywanie żelaza..
kilka miesięcy temu sytuacja była podobna i żelazo niewiele pomogło..
możecie doradzić coś? coś poza czerwonym winem ?? :)

WBC-leukocyty 6,4
RBC-czerwone krwinki - 3,69 (powinno być 4,2-6)
HGB-hemoglobina - 10,9 (a powinno być 12-18)
HCT-hematokryt - 34,8% (a powinno być 37-55%)
MCV-średnia objętość krwinki czerwonej - 94,3 (80-98)
MCH-średnia masa hemoglobiny w krwince czerw - 29,5 (27-31)
MCHC-średnie stężenie hemoglobiny w krwince - 31,3 (31-35)
PLT-płytki krwi - 254 (130-400)

reszty nie podaję, bo chyba nie jest aż tak istotna ( i wyniki mieszczą się w granicach "normy"

dodam jeszcze, że Ta Osoba nie odżywia się zbyt regularnie i pracuje przez połowę miesiąca po 12 godzin dziennie na nogach..
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18371 Napisanych postów 67581 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 561689
Anemia.
Dlatego zalecono żelazo.
Ale być może rezultatu nie było, bo żelazo było przyjmowane solo. A należy do niego dostawić kwas foliowy i vit.C. Wtedy wchłanialność żelaza jest znacznie większa.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10874 Napisanych postów 49731 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
doktor wspomniał coś o początkach anemii..

kwas foliowy i vit.C - możesz coś polecić?

http://www.i-apteka.pl/p/pl/9598/acifolik_x_30_tabletek.html
ACIFOLIK - ma 0,4 mg kwasu foliowego.. a jakie dawki byłyby dobre w tym przypadku?

stosowany jest MAXIVIT DLA NIEJ - ma on

kwasu foliowy - 0,29mg (co wg producenta zaspokaja 145% dziennego zapotrzebowabnia) - więc jest sens jeszcze osobno brać kwas foliowy?

z witaminą C to raczej nie ma problemu.. (mxivit ma 60mg - to niby 100% dziennego zapotrzebowania)

żelazo - 18mg (129% dziennego zapotrzebowania)

ale ten zestaw jest brany od niedawna.. no i właśnie - żeby nie przedobrzyć..

jakieś sensowne dawki może ktoś poda..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18371 Napisanych postów 67581 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 561689
Nie wymyślaj z jakimiś preparatami. Zwykła vit.C + kwas foliowy kupiony jako odrębne preparaty w aptece. Dawki standardowe.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10874 Napisanych postów 49731 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
ale standardowe dawki dostarcza maxivit.. wynikałoby z tego, że powinien wystarczyć.. :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18371 Napisanych postów 67581 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 561689
Jak wiesz to nie pytaj.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Usunięty przez krzykacz za pkt 6 regulaminu
Ekspert
Szacuny 10874 Napisanych postów 49731 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18371 Napisanych postów 67581 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 561689
Ty mnie chyba nie rozumiesz. Do żelaza należy dodać kwas foliowy i vit.C aby zwiększyć jego wchłanialność, a nie do jako dodatek do Maxivit.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 72 Napisanych postów 4186 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 50754
Żelazo z Olimpu byłoby tu chyba najlepsze do polecenia.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 154
Panteon ,powtórne wyniki badań zrobić. Zwrócić uwagę przede wszystkim w jakim czasie te wyniki są robione ?( czy czasem nie krótko po miesiączce)U kobiet to dość ważne jesli są one obfite. A poprosić też o badanie poziomu żelaza a potem o zrobienie teztu wchłaniania i wiązania żelaza. Lekarz powinien zrobić te badania jeśli podejżewa anemię. Jeżeli testy nie będą dobre to można tony żelaza zjadać i tak nie pomoże! Jeśli lekarz pierwszego kontaktu niewiele działa, w tej sytuacjii zmieńcie lekarza.

SD

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10874 Napisanych postów 49731 Wiek 27 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 57816
SDD:
dzięki - zwrócę na to uwagę..

co do badania żelaza - "gospodarki żelazowej" - coś lekarz mówił.. ale skonczyło się na gadaniu..
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol odcinka lędzwiowego pomocy!!

Następny temat

USG staw barkowy do oceny

sosy