o 15 jem bialka od jajek (tyle, zeby bylo 30 g bialka)
czy cale to bialko sie przyswoi ? tzn. kazeina jest wolnoprzyswajalna, a wiecej niz 30 g nie zostanie przez moj organizm przyswojonych. bialko od kazeiny moze zaczac dopiero sie przyswajac kolo godziny 15 ?
Szacuny
6
Napisanych postów
1941
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8538
organizm to nie zegarek- chodzi o uzupelnianie brakow w zywieniu a nie odmiezanie co do sekundy ze przez piec minut to w moim organizmie bylo za malo bialka i juz nie mam przyrostow a to co mialem to straciłem!
Tant que luttes, tu es vainqueur!!! Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą!!!!!!!!!!!
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
111118
noobor to co akurat teraz napisałeś, wygląda na to, że jest prawdą, ale większość osób sądzi, że jest magiczna granica ilości białka(którą tak naprawdę ustalają firmy produkujące odżywki), które organizm przyswoi. Tak naprawdę jest to stary mit.
Istnieje rzeczywiście granica, ale trochę inna. Istnieje limit (jakiś limit, różne badania=różne dane) ilości aminokwasów, jakie mogą zostać przez godzinę wchłonięte w jelitach. Ale to o czym ja piszę jest zupełnie czymś innym. Białko nie dostaje się od razu do krwi, jest trawione najpierw w żołądku, potem w jelitach i to trwa. Jeżeli ktoś dostarczy powiedzmy 40g białka, to nie oznacza, że 10g się ulotni, ale po pierwsze pokarm w zależności od jego postaci trawi się do ok. 5h, więc ciężko tu mówić o "jednorazowym" wchłonięciu lub przez okres 3h. Po drugie nic się nie marnuje aminokwasy będą czekały na swoją kolej, żeby mogły dostać się do krwi z jelita.