Jak wiadomo wielu z was przez najbliższe miesiące skupiać się będzie na redukcji tkanki tłuszczowej aby uwidocznic podskórne zasoby wypracowanej masy mieśniowej. No cóż, warto by było ten proces troche wspomóc i przyspieszyc. Jak się okazuje idealnym preparatem na te okoliczności może być właśnie ZMA.
ZMA to unikalna kompozycja zynku magnezu i witaminy B6 w formie schelatowanej. Znaczenie tych składników nabiera szczególnego znaczenia w okresie letnim. Spróbujmy po krótce prześledzić dlaczego...
Większosc z was będzie przechodzić teraz na diety redukcyjne o obniżonej ilości węglowdanów, zwiekszonej zawartości błonnika pokarmowego oraz podwyższonej zawartości białka - gdyż takie podejście jest niezbędne w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety każdy kij ma dwa końce. Dieta taka, mimo korzystnego wpływu na poziom podkórnych lipidów, może zubażać pożywienie w wiele cennych składników pokarmowych. Jednym z nich może być cynk.
Wraz ze spożyciem węglowodanów bogatobłonnikowych zwiększa się w diecie udział fitynianów, które szczególnie negatywnie oddziałują na gospodarke cynkiem. Fityniany przyczyniaja się do tworzenia nierpozuszcalnych kompleksów z cynkiem, co istostnie zubaża organizm w ten pierwiastek. Przy diecie bogatobłonnikowej przyswajanie cynkuz pokarmu waha się jedynie na poziomie 1015%.
W okresie letnim wzrasta także spożycie surowych warzyw i owoców co podwyższa udział w diecie folianów. Rozkład folianów następuje przy użyciu enzymu cynkozaleznego, w efekcie czego zwieksza się zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Z tego tytułu suplementacja ZMA przy zwiekszonym spożyciu warzyw, owoców i produktów wysokobłonnikowych w okresie letniim wydaje się niezwykle potrzebna.
Ponadto wydalanie cynku zwiekszają diety redukcyjne, procesy kataboliczne mieśni oraz kortyzol - jak wiadomo z czynnikami tymi mamy bardzo często do czynienia w okresie letnim, szczególnie przy ograniczaniu liczby kalorii. Istotnym czynikiem zubożajacym organizm w cynk jest również alkohol, który dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B6 i magnez. Jak wiadomo w okresie letnim często pije się piwo, dlatego w takich przypadkach stosowanie ZMA wydaje się bardzo uzasadnione
Dawkowanie ZMA w okresie letnim ma na celu nie tylko uzupełnianie niedoborów i strat cynku, witaminy b6 i magnezu, ale także utrzymanie odpowiedniego poziomu masy mieśniowej i niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Zarówno cynk jak i witamina b6 biorą bardzo istotny udział w przemianach białek, dlatego dla osób będących na diecie wysokobiałkowej dawkowanie tegto preparatu jest szczególnie zalecane. Dodatkowo zawarty w preparacie magnez stabilizuje poziom fosforanów wapnia w kościach co zapobiega demineralizacji kośca podczas stosowania diety wysokobiałkowej.
Cynk wpływa ponadto korzystnie na poziom insuliny i glukozy we krwi co zabezpiecza przed rozwojem zbędnej taknki tłuszczowej. Należy pamiętac, ze wiele osób w okresie letnim zwieksza także ilośc wysiłków aerobowych, co sprzyja obniżaniu poziomu testosteronu. ZMA doskonale zabezpiecza przed tym niekorzystnym procesem zwiększajac aktywnosć na osi gonadotropina-testosteron. Działanie cynku na pobudzanie testosteronu doskonale uzupełnia witamina B6, która uczestniczy w jego przemianach. Witamina B6 w ZMA zmniejsza i skraca zatrzymywanie testosteronu w jądrze komórkowym, co między innymi zabezpiecza przed jego niekorzystnym wpływem na gruczoł krokowy. ZMA może być więc polecany zarówno osobom młodym jak i starszym.
Witamina B6 zawarta w ZMA sprzyja także lepszej gospodarce glikogenem mieśniowym, co ma istostne znaczenie podczas diet redukcyjnych w okresie letnim, zaś magnez usprawnia przepływ krwi i zmniejsza jej krzepliwosć co sprzyja szybszemu spalaniu kwasów tłuszczowych.
Podsumowując - stosowanie ZMA w okresie letnim wydaje się szczególnie uzasadnione. Najefektyniej łączyć go z HMB i ALC.
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/