Założyłem dziennik przede wszystkim dlatego, aby na bieżąco kontrolować swoje postępy, mieć wgląd w swój trening, dietę oraz suplementację.
Nim przejdę do opisu konkretnych wytycznych i celów opiszę po krótce swoją historię związaną z uprawianiem sportu (choć temat w galerii zdjęć widoczny był swego czasu, a link do niego, znajduje się pod moim podpisem).
PRZESZŁOŚĆ
Wszystko zaczęło się w momencie, kiedy waga pokazała 96 kg. Byłem bardzo gruby i nie potrafiłem się z tym pogodzić. Okoliczności są ciekawe, jednak długie a nie chcę nikogo z Was zniechęcić do tematu od samego początku.
Jednym słowem zacząłem biegać i za jakiś czas osiągnąłem 68 kg. Z perspektywy czasu wiem, że zrobiłem typowo nieprzemyślaną redukcję i wtedy sobie zaszkodziłem anemią, ogólnym osłabieniem, spadkiem libido oraz spaliłem wiele mięśni.
Zorientowałem się jednak w samą porę, przeczytałem tysiące stron wielu publikacji, zacząłem śledzić sfd, prasę branżową, przeczytałem wiele książek sportowych i dietetycznych.
Dzisiaj wiem ile zjadam, ile wydatkuje energii, przebiegłem kilka pełnych maratonów oraz bardzo dużo półmaratonów.
Poniżej zamieszczę kilka zdjęć przed redukcją (2009r.), po redukcji oraz teraźniejszych.
Takie zdjęcie przed pójściem na basen zrobiła mi dziewczyna - wygłupiałem się
TERAŹNIEJSZOŚĆ
Po wielu miesiącach zdobywania tz. „masy” przyszedł czas na zredukowanie tłuszczu (maj 2012r. – czyli chwila obecna). Raczej każdy z nas zna tą krzywą obrazującą stan naszej sylwetki na przełomie roku stąd i ja, raz mam ok 16% BF raz >10%. Cały czas jednak kontroluję swoją sylwetkę w lustrze.
Przed ostatnią redukcją - waga 83 kg - maj 2012 r.
Tutaj mam najniższy BF w życiu.
Waga 78 kg - sierpień 2012r.
CELE
Najbliższe kilka miesięcy planuje poświęcić na zdobywanie masy mięśniowej. Chcę również rozpocząć cykl na kreatynie (zaczynam od najbliższego poniedziałku). Po drodze przebiegnę jeden lub dwa półmaratony – Bytomski i Katowicki.
PLAN TRENINGOWY
Split 4x w tygodniu (Priorytet klata)
SOBOTA - Klatka (góra) Barki (przód i bok)
- wyciskanie skos sztangą 5s (10-8pow.)
- wyciskanie skos (mniejszy skos niż w 1ćw) hantlami z supinacją (12-8pow.) + rozpiętki skos (15-12pow) 3s
- Wyciskanie sztangi z klatki 3s (12-8 pow.) – stojąc
- unoszenie na boki 2s (12-10 pow.) ds. w przód (12-10 pow.)
NIEDZIELA Nogi ; Biceps
- przysiady ze sztangą na karku 5s. (10-6 pow.)
- uginanie nóg leżąc z ds. prostowanie nóg siedząc 3s. (12-8 pow.)
- wykroki 5s (12-10 pow.)
- Uginanie ze sztangą 3s. (10-8 pow.)
- Uginanie z supinacją siedząc 3s. (12-8 pow.)
- Uginanie w oparciu o kolano 3s. (12-10 pow.)
WTOREK Klata (dół) Triceps
- Wyciskanie skos w dół 4s. (12-8 pow.)
- wyciskanie płasko (10-8 pow.) + rozpiętki płasko (15-12 pow.) 3s
- pompki poręcze 1s drop set
- francuskie wyciskanie leżąc 4s 12-8
- prostowanie ramion 3s 15-12
ŚRODA Plecy, Barki (tył)
- Podciąganie 5x MAX
- Wiosłowanie sztangą 5s. (10-6 pow.)
- MC 5s. (10-6 pow.)
- unoszenie ramion w opadzie tułowia 4s. (12-10 pow.)
- sztrugsy 3s. (15-12 pow.)
W dni bez treningu siłowego – trening biegowy – różne dystanse, ale bez przesady.
Poniżej przeczytacie (lub nie) o mojej pracy i niestety obawiam się, że zmuszony będę ograniczyć swoją aktywność. Bardzo długo nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że siłownia jest tym, co kocham. Lubię również biegać, cała atmosfera przygotowań, zawodów i radość z przekroczenia mety są rewelacyjne, jednak nie ma nic lepszego niż trening siłowy. Sami dobrze o tym wiecie.
DIETA (wszystkie wartości podane są na kg masy ciała)
Białka 2,5 gr.
Węglowodany 4-6 gr. (w zależności od dnia treningowego, pracy i samopoczucia)
Tłuszcz 1gr.
DANE – wszelkie dane są mierzone na redukcji
Waga : 78 kg.
Wzrost : 176 cm.
Klata: 105 cm.
Biceps : 38 cm.
Udo : 62 cm.
Łydka : 42 cm.
Nadgarstek : 17,2 cm.
SUPLEMENTACJA
- przedtreningówka – Driven Sports – CRAZE
- kreatyna - cm3 TREC – 4 kaps. przed treningiem, 4 kaps. po treningu (w DNT 4 kaps. rano).
- witaminy i minerały – Olimp
- kofeina – FitMax – Dont Stop
- Omega 3 – Sport Edition – Olimp
- białko – przede wszystkim SFD WPC Econo v2, czasami z ciekawości i w zależności od portfele kupuję inne białka.
- Swanson – Maca
- Magnez – Chela MagB6 – Olimp
PRACA
Muszę również wspomnieć, że od września dieta będzie również uzależniona od mojej pracy gdyż idę pracować … kilkaset metrów pod ziemię. Klika lat nauki, studia, zdobywanie wykształcenia, realizacja swoich pasji i marzeń aż w końcu bardzo ciężka praca, pewnie z łopatą w ręce. Cóż zrobić, takie czasy. Trzeba tylko dziękować, że ma się znajomości bo okazuje się, iż nawet do łopaty trzeba je mieć. Czasy coraz trudniejsze, w poprzedniej pracy zarabiałem kieszonkowe a kopalnia to miejsce gdzie jeszcze można lepiej zarobić…
Na tym zakończę, aby nikogo nie zanudzać. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć. Jutro wstawię zdjęcia całej sylwetki.
Nie ukrywam, że liczą na Wasz doping, uwagi, poprawki i obiektywne spojrzenie.
Dwie fotki mojego pyska, aby było milej dodam, że są trochę nieaktualne.
Jutro już dodam dwie wypiski, dzisiejszą i tą jutrzejszą.
Dużo zajęło mi uporządkowanie tematu i po prostu jestem zmęczony.
Dodam również zdjecia całej sylwetki w podstawowych pozach przy normalnym, dziennym świetle.
Pozdrawiam!!
Zmieniony przez - tomaszS w dniu 2012-08-18 23:29:37
http://www.sfd.pl/tomaszS/_Dziennik_treningowy.-t880903.html DZIENNIK (zapraszam!)
http://www.sfd.pl/Schudłem!!_:_Nowe_fotki_str_4_i_8-t456674.html <- moje historia - fotki.